PÅ LILLEHAMMER: Ebba Witt-Brattström, svensk litteraturviter og feminist, fikk mange reaksjoner på kronikken sin om kulturmenn tidligere i måneden. Denne uka var hun på Lillehammer.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ LILLEHAMMER: Ebba Witt-Brattström, svensk litteraturviter og feminist, fikk mange reaksjoner på kronikken sin om kulturmenn tidligere i måneden. Denne uka var hun på Lillehammer. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Jeg tror ikke Knausgård tenker på å ligge meg meg, og jeg vil absolutt ikke ligge med ham

Men nå mener Ebba Witt-Brattström at hun er ferdig med Knausgård-saken.

LILLEHAMMER (Dagbladet:) - Jeg lurer på hva Knausgård mener når han sier at enhver mann som møter en kvinne lurer på hvordan hun er å ligge med. Jeg tror ikke han snakker om alle kvinner. Han snakker nok om deg, men ikke om meg, og det har jeg stor glede av å konstatere, for jeg vil absolutt ikke ligge med ham, sier Ebba Witt-Brattström (61) til Dagbladets journalist (31).

Vi møter den svenske litteraturprofessoren på Lillehammer, etter at hun har deltatt i en samtale om kritikk og politikk på litteraturfestivalen. Den skulle ikke omhandle visse aktuelle debatter, advarte programlederen, etter å ha konstatert at oppmøtet var overraskende godt.

Så måtte de innom én alikevel, for den siste måneden har det stormet rundt Witt-Brattström på grunn av én ting: Kronikken «Kulturmannens trettenårige alibi», og hennes angrep på Karl Ove Knausgård og Stig Larsson, for deres bøker om voksne menn og pur unge jenter, som hun mener inngår i en tradisjon med «litterær pedofili».

Takker Knausgård
Knausgård besvarte angrepet med en rasende kronikk, der han omtalte Sverige som «Kyklopenes land». Mange har kastet seg på, og han har fått mye støtte fra norske kolleger. I går publiserte Witt-Brattström en siste kronikk, og mener seg nå ferdig med saken i avisspaltene. Men ikke med å prate om den.

- Karl Ove Knausgård har gjort vår kulturelle offentlighet en stor tjeneste ved å gå inn i denne debatten. I Sverige har vi lenge debattert «kulturmannen», og det at han skygger for kulturkvinnene. Kulturmannens første regel er å være likegyldig til kvinnens perspektiv. Når Knausgård går ut og sier at han er krenket, så bryter han denne regelen, og jeg sier bare: Takk! sa hun fra scenen.

Så mye sympati har hun likevel ikke med ham.

- Et verk vil aldri bli en klassiker hvis det ikke hele tida befinner seg i sentrum for en diskusjon. Det må du tåle som forfatter, og ikke spille såret uskyldig og si at «åh, men min datter kan lese hva du skriver om meg». Din datter kan jo også lese ditt verk, du må forklare dette for henne, sier hun til Dagbladet.

- Han får skjerpe seg
- Du mener at «Min kamp» vil bli en klassiker?

- Ja, absolutt. Men det hadde vært interessant dersom han utviklet seg litt og tok tak i den kjønnskonflikten som ligger i romanverket.

- Professor Arild Linneberg har sagt til Klassekampen at analysen din er uvitenskapelig, og at du ikke klarer å se forskjell på fakta og fiksjon?

- Det er idiotisk. Han får skjerpe seg, noe så dumt har vi i alle fall ikke i Sverige.

- Andre mener at du feller etiske dommer over innholdet i en roman?

- Det er bare dumt. De kan vel google og se hva jeg har skrevet. Det handler bare om at jeg har et annet perspektiv.

- Et gjennombrudd
- Har Knausgård rett i at det er forskjell på Norge og Sverige?

- Han tar hardt i når han kaller oss kykloper. Men jeg har selv kritisert Sverige for dette: Når vi har én oppfatning, skal alle holde seg til den. Det er en tendens, men den er ikke total.

- Hva tenker du om å bli kalt kyklop selv?

- Det er urettferdig, men det kan en aldri beskytte seg mot. Folk har sine fordommer. Jeg har vært i denne situasjonen i 40 år. Det var annerledes da jeg var ung literaturfeminist. Nå vet jeg hva jeg snakker om, og da kan jeg ikke bakke ut.

Hun er likevel fornøyd med hvordan debatten har utviklet seg de siste ukene.

- Jeg mener at litteraturen må være fri. Men det må tolkningen også være. Denne debatten kjennes litt som et gjennombrudd, som at noen har begynt å tenke etter. Jeg har fått massivt med støtte, det har også kommet mange menn som sier at de holder med meg, og det føles ganske bra.