- Jeg tror ikke på det jaget mot det perfekte

... sier den bestselgende forfatteren bak «Bli best med mental trening».

HELE BILDET: Erik Bertrand Larssen har skrevet årets bestselger så langt. Han kommer med ny bok i høst. Om du setter sammen omslagene, får du se hele ansiktet hans, som her. Foto: Kagge / J.M. Stenersens forlag.
HELE BILDET: Erik Bertrand Larssen har skrevet årets bestselger så langt. Han kommer med ny bok i høst. Om du setter sammen omslagene, får du se hele ansiktet hans, som her. Foto: Kagge / J.M. Stenersens forlag.Vis mer

(Dagbladet:) Glem «Hel ved», glem «Fuglesang» - ja, du kan til og med glemme Geir Lippestad. Erik Bertrand Larssen er den mestselgende forfatteren på generell liste så langt i år. Han er tidligere fallskjermjeger, driver nå motivasjonskurs for næringslivet og har skrevet boka «Bli best med mental trening».

- Du er nå best ikke bare på å være best, men også på å selge bøker, gratulerer!

- Hehe. Jo takk.

- Tror du det har noe med metodene dine å gjøre?

Godt spørsmål. En del av meg var jo veldig spent på om dette var totalt bom eller om den villeselge. Kagge sa vi måtte være fornøyd om vi solgte førsteopplaget på 3000, har gått ti ganger så bra. Det har jo vært fantastisk morsom. En del var skeptisk, en annen sa dette kunne bli en hit.

- Hva er det som fenger sånn med boka?

Jeg tror jeg har funnet en god balansegang mellom noe direkte, presist og anvendelig, samtidig som det er motiverende. Folk har gitt meg tilbakemelding på at selvhjelpsbøker ofte har mye floskler og klisjeer, mens min er direkte og forståelig for hvordan man kan bruke dette i hverdagen.

Prestasjonskultur
- Kan suksessen din ses i sammenheng med en prestasjonskultur?

- Ja, den kan nok presse mange som har dette ønsket om å utvikle seg hele tiden, om å hele tiden bli bedre. Men tittelen er på mange måter litt misvisende - dette handler om å bli sitt beste. En toppidrettsutøver kan nok ha glede av den, men den treffer nok oss vanlige mennesker. Boka handler om å med enkle metoder og grep ta tak i de enkle tingene som kan fikses i livet, sier Bertrand Larssen.

- Jeg tror ikke på det jaget mot det perfekte, men at man i perioder i livet kan ta tak i seg selv. Og at man i perioder kan synes det er moro å jobbe fokusert med å få det bedre, prestere bedre, det tror jeg på.

- Skriver du på noe nytt?

- Ja. «Helvetesuka», som kommer i september. Den går mer i dybden på de ulike verktøyene fra den første boka. Hvert kapittel er en dag, hver dag skal du ta for deg ett område å jobbe med. Ideen er at du skal bruke alle disse ulike metodene i løpet av en uke - da vil man forhåpentligvis ha lært en masse og ha skapt moment for forandringer som varer. Det handler om hvordan en uke kan endre livet ditt.

Naturbalanse
Snart kan imidlertid bestselgerlistenes naturlige balanse være ved å gjenopprettes. «Fuglesang» selger best denne uka, en verdig arvtaker til braksuksessen «Hel ved». Nylig kom også Tor Smaalands «På gress: Komplett guide til den grønnere siden av gjerdet», som også bør ha gode sjanser til å hevde seg i denne naturbokbølgen.

Av annet nytt på bestselgerlista bør det nevnes at «Våg å drømme: livet som One Direction» selger bedre enn «Det er nå det begynner: Justin Bieber 100 % offisiell biografi». Men Bieber solgte langt flere konsertbilletter. Med fare for å hisse på oss alle landets beliebers: er directioners mer intellektuelle?