I HOLLYWOOD: Skuespiller Jakob Oftebro snakker med noen av gjestene på den skandinaviske filmfestivalen i Beverly Hills. Sammen med resten av kjernen bak Kon-Tiki er han i Hollywood for å promotere filmen som er nominert til både Oscar og Golde Globe. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I HOLLYWOOD: Skuespiller Jakob Oftebro snakker med noen av gjestene på den skandinaviske filmfestivalen i Beverly Hills. Sammen med resten av kjernen bak Kon-Tiki er han i Hollywood for å promotere filmen som er nominert til både Oscar og Golde Globe. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

- Jeg tror Jakob svever høyt akkurat nå

Men Nils Ole Oftebro advarer mot å tro at Hollywood-glamouren fører til karriere i USA.

(Dagbladet): Jakob Oftebro (27) opplever stor suksess med «Kon-Tiki» og var i natt på plass i Los Angeles for Golden Globe-utdelinga, der filmen er nominert til pris for beste utenlandske. Om noen uker kan den norske filmen dessuten vinne dne gjeveste filmprisen av alle - Oscar.

Noe sånt har pappa Nils Ole Oftebro (68) aldri vært med på - til tross for over førti år som skuespiller.

- Da min generasjon lagde sine filmer var det mye lenger til Amerika enn det er i dag, sier han, og legger til at han tror sønnen koser seg stort blant filmstjernene i Hollywood.

Et eventyr - For ham spiller det neppe noen stor rolle om Kon-Tiki får prisene eller ikke. Bare det å få være der og være med på dette i hans alder er et eventyr. Jeg tror Jakob svever høyt akkurat nå - det ville hvertfall jeg ha gjort, sier Oftebro senior, som for tida er aktuell som selveste Josef Stalin i «Diktator mot Dikter» på Nationaltheatret.

Sønnen fylte 27 år lørdag, og tilbrakte den blant annet på åpningsfesten for Scandinavian Film Festival i Beverly Hills - en av mange filmrelaterte events som arrangeres i forbindelse med den store prisutdelinga.

Jakob, som i sin tid kom inn på Teaterhøyskolen som den yngste noensinne, vet dessuten å sjarmere og får sine doser med komplimenter tilbake: På et annet arrangement fikk han ifølge NTB høre at han hadde «hår som Supermann».

Advarer Faren advarer imidlertid mot å tro at veien mot den internasjonale filmstjernehimmelen nå er brolagt.

- Aviser og andre må passe seg for å hausse opp dette med å gjøre karriere i USA. Der borte står det folk fra hele verden i komme inn. Flaks, riktige agenter og en rekke andre tilfeldigheter må klaffe for at det skal bli noe av. Jakob må se på dette som et eventyr, og skjer det mer får han heller tenke «herregud, det også?», sier Nils Ole.

Jakob Oftebro har tidligere spilt i filmer som «Bare Bea», «Varg Veum - Sorte Får» og «Max Manus». Til våren har han en stor rolle i film «Victoria», som er basert på Knut Hamsuns roman. Han har også en rolle i den siste sesongen av den svensk-danske tv-serien «Broen».

Tross sin unge alder har Jakob Oftebro også teatererfaring, blant annet fra Rogaland Teater og fra Danmark.

På toppen av det hele ble han før jul året til Norges mest sexy mann av bladet Elle.

Grunnet få billetter fikk Jakob Oftebro etter alt å dømme ikke sett Golden Globe-showet fra selve salen i natt - de fire plassene til rådighet tinget regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg, manusforfatter Petter Skavlan og hovedrolleinnehaver Pål Sverre Hagen på.

Men Oftebro sal ha hatt plass i en tilstøtende sal og sett showet på storskjerm sammen med kollega Oss Magnus Williamson.Han beskrev Oscar-nominasjonen forrige uke som for stor til å fatte.

- Jeg hadde aldri trodd dette da vi var på filminnspilling på Malta med bleika hår og badebukser, og stirra på en imaginær hai, fortalte han.

40 ÅR SOM SKUESPILLER: - Det var lenger til Amerika for min generasjon, sier Nils Ole Oftebro. Han er nå aktuell mot Henrik mestad i «Diktator mot dikter» på Nationaltheatret. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
40 ÅR SOM SKUESPILLER: - Det var lenger til Amerika for min generasjon, sier Nils Ole Oftebro. Han er nå aktuell mot Henrik mestad i «Diktator mot dikter» på Nationaltheatret. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer