Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Rusreform:

Jeg tror på rusreform hvis du gir meg røykerom, Høie

Vi er på vei mot en historisk omlegging av norsk ruspolitikk. Men jeg tror det ikke før jeg ser det.

MÅ ÅPNE OPP: Hvis du åpner opp for røykerom før sommeren, Høie, og utpeker Oslo til forsøkskommune for både LAR og alternative reaksjonsformer ved lovbrudd, tror jeg på at du mener alvor med å gjennomføre en historisk rusreform, skriver byråden for eldre, helse og arbeid i Oslo. Foto:John T.Pedersen
MÅ ÅPNE OPP: Hvis du åpner opp for røykerom før sommeren, Høie, og utpeker Oslo til forsøkskommune for både LAR og alternative reaksjonsformer ved lovbrudd, tror jeg på at du mener alvor med å gjennomføre en historisk rusreform, skriver byråden for eldre, helse og arbeid i Oslo. Foto:John T.Pedersen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet har lenge jobbet for en kunnskapsbasert og fordomsfri ruspolitikk. Rusavhengighet må først og fremst møtes som et helseproblem, ikke som et kriminalitetsproblem.

På landsmøte i 2015 nedfelte vi prinsippet om at rusavhengige skal møtes med helsehjelp, ikke straff og vi sa tydelig at hvilken medisin du trenger for å mestre egen livssituasjon, må være et spørsmål legen og ikke politikere skal svare på.

Flertallet på Stortinget har beveget seg i samme retning. Helseministeren som i fjor tvilte seg frem til å støtte dette, har nå ansvaret for å følge opp Stortingets vilje. Han skal utrede hvordan vi skal ta de første skrittene.

Mens Høie tenker på utvalg, lover og forskrifter, sitter vi med virkeligheten rett foran oss. Et forsiktig anslag tilsier at mellom 5000 og 6000 personer mottok tjenester og hjelp for rusproblemer i Oslo i 2017. 65 prosent av de innsatte i fengslene har et rusproblem og hver femte LAR-pasient i Norge bor i Oslo. Vi registrerte 51 nye brukere på sprøyterommet vårt i 2017, og vi delte ut 1,4 millioner kanyler.

Hver dag jobber vi for å hjelpe de som sliter mest. Vi driver boligsosialt arbeid, skadereduserende tiltak, lavterskeltilbud, akutthjelp, oppsøkende arbeid, og mye mer. Likevel må jeg nevne det mest dystre tallet til slutt. I 2016 døde 53 personer av overdose i Oslo.

I tillegg vet vi at rusavhengige dør 15-20 år tidligere enn resten av befolkningen. En stor andel av den økte dødeligheten er knyttet til somatisk sykdom, både ved økt forekomst og mangelfull diagnostisering og oppfølging.

Dette vet vi, og vi er utålmodige på vegne av de mange som trenger bedre helsehjelp og oppfølging. Vi vet hva som virker og ønsker å ta i bruk hele bredden av tilgjengelige virkemidler.

Byrådet ønsker at Oslo skal utpekes som pilot for alternative reaksjonsformer ved narkotikalovbrudd, og vil komme i gang før NOU-arbeidet er gjennomført. Videre ønsker vi at LAR i Oslo får utvidet sitt spekter av medisiner i behandling til bla å inkludere heroin. Søknad om dette sender vi før påske.

En siste ting Høie burde fikse umiddelbart, er å oppheve den paradoksale situasjonen vi har på vårt sprøyterom i Oslo. I dag får rusavhengige kun injisere heroin. Det er farligere enn å røyke den, og du utsetter deg selv for en større risiko.

Dette vet vi, og det er også bakgrunnen for at samfunnet bruker flere millioner kroner på SWITCH-kampanjer som lærer rusavhengige hvordan de røyker fremfor å injisere heroin. Opplæringen foregår på sprøyterommet, men regjeringen nekter de rusavhengige å gå inn på røykerommet for å prøve ut det de har lært i rommet ved siden av.

Det er ikke tøys når jeg omtaler dette rommet som Norges best ventilerte telefonrom.

Mener Høie alvor med rusreformen, kan dette være et første skritt på veien mot en bedre ruspolitikk i Norge.

Hvis du åpner opp for røykerom før sommeren, Høie, og utpeker Oslo til forsøkskommune for både LAR og alternative reaksjonsformer ved lovbrudd, tror jeg på at du mener alvor med å gjennomføre en historisk rusreform.

Det er godt nytt for rusavhengige, pårørende og hjelpeapparatet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!