Debatt: Foreldrepermisjon

Jeg tror vi tok feil

Flere kvinner tar ulønnet permisjon for å være hjemme med babyen sin. Flere arbeidsgivere betaler far for å komme tilbake, sånn at det blir mulig for mor å bli hjemme ulønnet. Begge deler virker både mot likestilling og likelønn.

15 UKER TIL FAR: Diagnosen var klar, og medisinen vi anbefalte var tredelt foreldrepermisjon. Da skjedde det noe. Ikke at likestillingen plutselig ble bedre, men at verken mammaer og pappaer ville ikke ha det sånn, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
15 UKER TIL FAR: Diagnosen var klar, og medisinen vi anbefalte var tredelt foreldrepermisjon. Da skjedde det noe. Ikke at likestillingen plutselig ble bedre, men at verken mammaer og pappaer ville ikke ha det sånn, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Jeg var leder for Akademikerne i åtte år, fram til sommeren 2017. I disse åra jobbet vi for en tredeling av foreldrepermisjonen. Begrunnelsen var likestilling og likelønn. Jeg tror vi tok feil. Samtidig må jeg understreke at jeg ikke snakker for Akademikerne lenger.

Utgangspunktet var klart. Valgfriheten virket ikke – pappa ble bare hjemme de ukene han hadde krav på. Likestillingen ble skadelidende – det var stort sett mamma som tok ansvaret hjemme. Likelønnen ble hindret – pappa jobbet mer når mamma var hjemme, noe som førte til økte lønnsforskjeller.

Diagnosen var klar, og medisinen vi anbefalte var tredelt foreldrepermisjon. Mamma får 15 uker, pappa 15 uker, mens 16 uker blir valgfrie. Venstre fikk gjennomslag da de gikk i regjering, og tredelingen ble innført sommeren 2018.

Da skjedde det noe. Ikke at likestillingen plutselig ble bedre. Ei heller at likelønnen ble styrket. Det som skjedde var at foreldre reagerte. Verken mammaer og pappaer ville ikke ha det sånn. Fagfolk kom på banen og snakket om bindingen mellom mor og barn. Myndighetenes anbefalinger om amming ble utfordret.

Intensjonen bak tredelt, eller sågar likedelt foreldrepermisjon er knallgod. Man kan liksom slå tre fluer i en smekk: Pappa involveres mer og tidligere i barnas liv, likestillingen bedres både hjemme og i arbeidslivet, og det blir mindre ulikelønn når pappa er lenger borte og mamma kommer raskere tilbake på jobb.

Det er tidlig å konkludere, men sannsynligvis er medisinen feil. Den første effekten er at flere kvinner tar ulønnet permisjon for å være hjemme med babyen sin. Den neste er at flere arbeidsgivere betaler pappaer for å komme tilbake, sånn at det faktisk blir mulig for mammaer å bli hjemme ulønnet. Begge deler virker både mot likestilling og likelønn. Hvis det også skulle vise seg at terskelen for å ta ut kontantstøtte senkes, er virkningen ikke bare feil, men motsatt av det vi ønsket.

Vi er heldige som har en raus foreldrepermisjonsordning i Norge, men vi må alltid kunne diskutere hvordan vi gjør den bedre. Gjør vi endringer som ikke virker etter hensikten må vi også kunne si at vi tok feil.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.