DEBATT

Jeg «vant» min første budrunde, men angret bittert

Kun timer etter boligkjøpet kom frykten.

HETT MARKED: Boligprisene stiger i gallopperende fart, særlig i Oslo. - Det er ikke nødvendigvis slik at du vinner budrunden, selv om du legger inn det høyeste budet. Har du betalt en for høy pris for boligen kan du fort ende opp som taperen, på sikt, skriver vår spaltist. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HETT MARKED: Boligprisene stiger i gallopperende fart, særlig i Oslo. - Det er ikke nødvendigvis slik at du vinner budrunden, selv om du legger inn det høyeste budet. Har du betalt en for høy pris for boligen kan du fort ende opp som taperen, på sikt, skriver vår spaltist. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. Vis mer

Jeg kjøpte min aller første leilighet på slutten av 90-tallet. Jeg hadde akkurat begynt å studere økonomi i Trondheim og hadde blitt hodestups forelsket i en liten to-roms leilighet på Møllenberg. Da det var tid for budrunde var nervene i høyspenn. Jeg ble naturligvis revet med, og høynet budet mitt etter hvert som andre bød over med. Jeg «vant» til slutt. Men lykkerusen ble fort erstattet av en gnagende frykt for at jeg ville ende opp som gjeldsslave. Jeg var skråsikker på at jeg hadde gjort noe veldig, veldig dumt. Men nå var det jo ingen vei tilbake.

Tross frykten viste fremtiden at boligkjøpet var alt annet enn et tapsprosjekt. Også de boliginvesteringer jeg har gjort etter dette har vist seg å gi meg mer eller mindre god gevinst. Og slik har det vært for mange. Den positive boligprisutviklingen har gjort en god del nordmenn til millionærer på kort tid. I hvert fall på papiret. Dette, kombinert med lave renter og et skattesystem som gjør det svært lønnsomt å eie bolig, har bidratt til at de aller fleste nordmenn bærer på en drøm om å eie bolig. Og nesten alle nordmenn er boligeiere en eller annen gang i livet.

Lave renter og skattekutt

Men det koster å bli boligeier, og prisen for å komme seg inn på markedet er langt høyere enn da jeg var ung. Allikevel er det mange som ønsker å realisere boligdrømmen så fort som mulig. Og det er ikke så rart. Dagens lave rentenivå og vår gunstige skattepolitikk bidrar til at de aller fleste regnestykker viser at det er billigere å eie enn å leie bolig.

Det er derfor mye som taler for boligkjøp. Spesielt om du har et langsiktig perspektiv, stabil inntekt og kjøper for å bo og ikke nødvendigvis for å tjene penger. Da tenker jeg at boligkjøp er en lønnsom og trygg investering for de aller fleste.

Les også: Foreldre angrer bolighjelp til barna

Vill budrunde

Men det er viktig og ikke å strekke den økonomiske strikken for langt i iveren etter å sikre seg drømmeleiligheten. Som nevnt er prisen for å komme seg inn på boligmarkedet skyhøy. Og du må gjerne ha spart lenge og godt, samt fått hjelp fra foreldre, for å få en tidlig inngangsbillett til boligmarkedet. Slik har det i grunn vært lenge, men terskelen for å komme seg inn blir stadig høyere.

I august steg boligprisene nok en gang. På landsbasis med 2, 8 prosent. De siste tolv måneder har boligprisene i Oslo økt med 16,3 prosent. I enkelte bydeler har den økt med 18 prosent, bare det siste året. Mange boliger selges til langt over prisantydning, og dette vitner om at det er mange som lett lar seg rive med i en budrunde. Jeg forstår godt at det kan være vanskelig å gi seg når man tror man har funnet den drømmeleiligheten. Slik som jeg gjorde en gang på slutten av 90-tallet. Som sagt gikk det jo bra for meg. Men hvordan boligprisene vil utvikle seg i fremtiden, det vet vi ikke. Heller ikke hvor fort rentene kommer til å stige. Tar man på seg for mye gjeld kan et rentehopp få store konsekvenser for privatøkonomien.

Det er ikke sikkert du er vinneren

Unngå derfor å forelske deg i en bolig og for all det ikke innred stua før budrunden starter. Regn ut hvor stort lån du tåler å ta på deg. Sett deg også en budgrense du vet du kan leve med, også med et solid rentehopp, før du går inn i en budrunde. Og hold deg tro til denne grensen du har satt.

Det er nemlig ikke nødvendigvis slik at du vinner budrunden, selv om du legger inn det høyeste budet. Har du betalt en for høy pris for boligen kan du fort ende opp som taperen, på sikt. Tenk litt på det neste gang du skal by på en leilighet. Og vit at det alltid kommer en ny mulighet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer