- Jeg var blitt avhengig av steroider og dop og så ikke ut

Ektemannen vil ikke lese Jan Thomas' selvbiografi.

GRUET SEG: Jan Thomas (43) har gruet seg til boka skal komme ut. —Jeg har nesten ikke sovet denne uka, innrømmer han overfor Dagbladet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
GRUET SEG: Jan Thomas (43) har gruet seg til boka skal komme ut. —Jeg har nesten ikke sovet denne uka, innrømmer han overfor Dagbladet. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

||| (Dagbladet): Da Jan Thomas Mørch Husby (43) landet på Gardermoen en vårdag i 2001, etter 16 år i Hollywood, var det som turist. Planen var å bli i Norge i to uker.

Men nesten ti år seinere er han her fortsatt. Og han har stylet seg inn i kjendisenes rekker på rekordtid.

Innholdsrikt liv På mandag kommer hans egen selvbiografi «My Way» i butikkene. Dagbladet har lest boka, og der han har tatt leserne med på koselige turer i stylistverdenen i sine tre tidligere bøker, er «My Way» blitt en turbulent reise i et innholdsrikt liv.

Holdt på å dø En av de mest oppsiktsvekkende historiene handler om hvordan han var nær ved å dø like etter tilbakekomsten til Norge.

I boka skriver han om at han nærmest var blakk da han kom til Norge 2001, og at han altså holdt på å dø.

- På den tida trente jeg mye og var en del ute i kulda med svette klær. En dag fikk jeg plutselig store smerter i brystet og ettersom jeg ikke hadde noen fastlege, gikk jeg ned til Røde Kors på Frogner. Av en eller annen grunn ga legen meg øyedråper, noe jeg fortsatt ikke forstår den dag i dag, forteller Jan Thomas når Dagbladet treffer ham i salongen et par steinkast fra slottet i Oslo sentrum.
Bakterier i lungene Øyedråpene hjalp ikke, og i dagene som fulgte ble stylisten dårligere.

- Det endte med at min mor tok meg med til legevakten. Der ble det tatt røntgenbilder, og det viste seg at jeg hadde et enorm høyt bakterieinnhold i lungene. Min mor og jeg dro til Ullevål sykehus, hvor jeg ble satt i rullestol, men så viste det seg at jeg skulle vært på Diakonhjemmet ... De smertene jeg hadde da, unner jeg ikke min verste fiende, forklarer han.

- De ga meg først Paralgin Forte, noen som overhodet ikke fungerte. Det var først da jeg ble satt på morfin at smertene slapp taket. Jeg lå der i morfinrus i to uker, før jeg begynte å komme meg. Og da begynte ryktene å gå.

- Det ble snakket om at jeg hadde aids, men slik var det jo heldigvis ikke, sier han.
Avhengig av steroider I «My Way» skriver han om hvordan han ble seksuelt antastet i Istanbul, neseoperasjonen, mykpornofilmen, da han var sammen med en go-go-danser og om gangen da han ble dopet, og våknet opp med Louis Vuitton-bag som hodepute på Santa Monica Beach.

Kapittelet om hvordan han ble avhengig av anabole steroider er også sterkt:

«Jeg var blitt avhengig av steroider og dop og så ikke ut. Ansiktet mitt hadde vokst slik at det var som en ballong,» skriver han.

Han skriver også om det betente forholdet til sin voldelige og alkoholiserte far, og om hvordan faren tok livet av familiens hund og flere katter: «Jeg fikk vite at pappa hadde stappet Misse og kattungene ned i en plastsekk og tatt med seg sekken til skogs. Der hadde han slengt den gjentatte ganger inn i en fjellvegg, helt til ingen av kattene lenger ga livstegn fra seg,» skiver Jan Thomas.

Han avslører også hvordan han som 15-åring innledet et forhold til en mann som var tre ganger så gammel som ham:
 
«Dette var en av de viktigste helgene i livet mitt. Av den godt voksne mannen ble jeg innviet i nytelser som jeg ikke ante eksisterte,» skriver han.

Ektemannen vil ikke lese boka Boka er full av beskrivelser av forhold og hete affærer med en rekke menn — og ikke minst det nære vennskapet med den prostituerte dragartisten «Melody».

- Er det ikke problematisk for din nåværende ektemann at du skriver om alle disse forholdene?

- Det må du nesten spørre han om, men vi har hatt noen runder på dette. Christoffer har gitt uttrykk for at han ikke ønsker å lese boka. Han ønsker å leve i nåtiden.

Så UFO I kapittelet «Læretid i Los Angeles» skriver han om sin spirituelle søken og den gangen han opplevde en UFO på nært hold. Jan Thomas satt i et boblebad sammen med to venner utenfor Phoenix, Arizona, da et objekt kom over dem.

- Det var en enorm tallerkenliknende sak — sånn som du ser på film — over oss. Den hadde et voldsomt kraftig lys i midten, og jeg husker at min venninne utbrøt «oh my god, it's the mother ship», utdyper han overfor Dagbladet, før han legger til:

- Jeg skjønner at dette høres helt vilt ut når vi sitter her, men akkurat der og da var jeg hundre prosent sikker på at det var en UFO over meg.

Fra UFO-opplevelsen går Jan Thomas videre til fascinasjonen for trosretningen Kabbala, tiden som småbarnspappa og den gangen dekk-kongen Tommy Sharif lovet å hjelpe ham med penger da han brøt med sin tidligere manager.

Sjekket opp av actionhelt 43-åringen skriver også om hvordan han er blitt sjekket opp av noen av de mest kjente, mannlige Hollywood-skuespillerne.

TOSPANN:Christoffer har gitt uttrykk for at han ikke ønsker å lese boka, sier Jan Thomas til Dagbladet.
FOTO: AGNETE BRUN /MAGASINET.
TOSPANN:Christoffer har gitt uttrykk for at han ikke ønsker å lese boka, sier Jan Thomas til Dagbladet. FOTO: AGNETE BRUN /MAGASINET. Vis mer

- Flere av de mannlige Hollywood-stjernene er bifile, men det er like naturlig for meg som at det regner ute, sier han til Dagbladet.

Actionhelten Jean-Claude Van Damme var en av dem som likte den norske eksmodellen. Belgieren ba ham nemlig på middag.

- Jeg var stylist for den kvinnelige hovedrollen i «Universal Soldier» da Van Damme tydeligvis ble interessert. Han viste meg blant annet hvordan han kunne gå ned i spagaten, og han inviterte meg på middag. Det var selvfølgelig flatterende og hyggelig, men jeg takket nei.

- Hvilke andre mannlige stjerner har sjekket deg opp?

- Det er flere andre kjente, men jeg tror ikke jeg skal nevne navn.

Fornøyd med livet Mot slutten av boka skriver Jan Thomas at han føler at han har levd livet til det fulle: «Hvis jeg skulle dø i morgen, vil jeg at følgende ord skal stå på gravstøtten min: «Jeg har levd»,» skriver han.

- Er du redd for å dø?

- Nei, og grunnen til det er den samme, fordi jeg har levd. Nylig tok jeg en test i et blad på hvor gammel jeg skal bli, og resultatet ble 126 år. Da har jo Christoffer passert hundre også, så da skal jeg være fornøyd.