Michael Andreassen:

- Jeg var en dårlig pappa

Den tidligere alkoholikeren er en av landets mest elskede radiostemmer. Nå er han nominert til publikumsprisen under Radiodagene.

PRIX RADIO: Michael Andreassen i P4 er nominert til publikumsprisen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PRIX RADIO: Michael Andreassen i P4 er nominert til publikumsprisen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år samarbeider Dagbladet med radio- og podkastprisen Prix Radio om kåringen av den gjeveste prisen av dem alle: Publikumsprisen.

Michael Andreassen er en av de nominerte, sammen med blant andre Misjonen, Lørdagsrådet og Harm og Hegseth.

Her kan du stemme på din favoritt. Du kan også stemme nederst i saken.

På et tidspunkt skal Michael Andreassen ha vært radiobransjens mest nominerte, uten å ha vunnet. Selv om han har flere priser bak seg siden den tid, sier han nominasjonen betyr mye for ham.

Spesielt fordi det er publikum som avgjør vinneren.

Gode minner

Andreassen har drevet med radio siden han var 13 år. Den lange karrieren som programleder i P4 har resultert i en lang rekke gode minner og historier, og mange av de beste finnes blant de 250 kjendisene som har vært innom kanalen på «Arbeidsuke».

- Å få muligheten til å jobbe ei uke med Harald Heide-Steen jr. er jo helt fantastisk, sier Andreassen til Dagbladet.

- Han hadde med seg aftershave i kofferten og tok på seg mer underveis. Til slutt ga jeg opp, og spurte om jeg også kunne få.

LANG FARTSTID: Michael Andreassen har pratet på radio siden han var 13 år. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
LANG FARTSTID: Michael Andreassen har pratet på radio siden han var 13 år. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Dårlig pappa

De dårlige minnene er det færre av, selv om radioprofilen en lang stund hadde et alkoholproblem som gikk utover jobben.

I boka hans, «Jeg heter Michael og er alkoholiker», som kom ut i 2016, avslørte han at han hadde gjort et intervju med Jens Stoltenberg mens han var full.

Den daværende statsministeren skal ikke ha ant noen ting.

Radiostudioet var en trygg verden der ingen kan komme og plage ham, forteller Andreassen. Der kan ingenting avbryte, verken ubetalte regninger eller mennesker man har såret.

- Det var verre å møte kollegaer hver dag, og se dem i øynene.

Da alkoholismen var på sitt verste dro han på ferie med datteren sin til Egypt. Han forteller at han i alkoholrusen ikke merket at datteren var febersyk, og barnevernet måtte ta over.

Dattera var åtte år da han ble rusfri og har hele tiden bodd sammen med ham. Hun er nå 18, og de har et fantastisk forhold, ifølge Andreassen. Sønnen er 26.

- Jeg var en dårlig pappa. Jeg forsto det, og jeg ønsket ikke være sånn. Men jeg var ikke trygg og forutsigbar, som foreldre bør være.

Et par uker etter ferien kollapset Andreassen under en radiosending. På sykehuset forsto han at han måtte ta rusproblemene sine på alvor, og fikk støtten han trengte fra familie og venner.

Nå har han vært edru i snart ti år, og bruker ikke lenger mye tankekraft på å holde seg unna rusen.

HÅP: Maud Angelica Behn gir ut boken «Tråder av tårer» som hun selv har skrevet og illustrer. Fortellingen handler om at det alltid er håp selv når man har vonde tanker og følelser. Foto: John Andersen Vis mer

- Det hender jeg får en tanke om at det hadde vært godt med en øl, men jeg kan ikke huske sist det skjedde.

- Om vi hadde handlet på alle innfall hadde vi dessuten vært en gjeng med apekatter hele gjengen.

«Dirty Dancing»

Mange nordmenn har vært vitne til nøyaktig hvor bra det går med Michael Andreassen det siste året, nesten ti år etter han la ned flaska. I fjor kom han på femte plass i «Skal vi danse», etter tre måneder på parketten.

- Jeg gikk på dans da jeg var liten, og tok «Dirty Dancing»-kurs på ungdomsskolen da det var «hot». Ellers hadde jeg ikke danset noe særlig før.

FORNØYD: Michael Andreassen er glad for at han nesten kom til kvartfinalen i «Skal vi danse». Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FORNØYD: Michael Andreassen er glad for at han nesten kom til kvartfinalen i «Skal vi danse». Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Andreassen sier at «Skal vi danse» er det morsomste han har vært med på, samtidig som det var det mest slitsomme. Etter dagens to treningsøkter hadde han ikke mye overskudd til familieliv.

Han forteller det å opptre hver uke også gjorde ham selvsentrert.

- Før premieren måtte jeg slå meg selv på lårene for å minne meg selv på at bena mine fortsatt var der, selv om jeg ikke kunne føle dem. Jeg var så nervøs.

Den første dagen på øving ble Andreassen bedt om å sette på favorittlåta si, for så å improvisere noen dansetrinn. Det var i det øyeblikket han forsto at dette var noe han bare måtte kaste seg ut i.

- Du føler deg som en gjøk, men du må bare gjøre det.

1200 tekstmeldinger

Til tross for intervjuet med Jens Stoltenberg insisterer Andreassen på at han aldri har dummet seg ut på radio. At han ved et uhell en gang kostet P4 120 000 kroner endrer heller ikke den meningen.

En dag han hadde fotograf Dag Thorenfeldt på lufta bestemte de seg nemlig for å gi vekk fotobøkene hans. Det var så mange av dem, mange tusen, så Andreassen tenkte han nå hadde en gyllen mulighet til å gi bort noe, til alle som ville ha.

Det var da sjefen kom løpende ned trappa og veivet med armene utenfor studioet.

- Jeg fikk 1200 tekstmeldinger. Bøkene ble hentet i en van, og alle måtte pakkes og adresseres. Vi måtte leie inn et idrettslag på dugnad for å sette på adresselapper.

- Jeg tror prislappen på det hele var 120 000 kroner. 70 000 kroner bare i porto. Da var sjefen ergerlig.

Men det skal mer til for å drepe kjærligheten hans for radioen.

- Radio stimulerer fantasien din, mens TV er rått og brutalt. På radioen kan du lage dine egne bilder. Det treffer deg mer i hjertet, hvis du først klarer å treffe folk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer