- Jeg var en kleshenger

Knut Nærum vil heller være ukjent, enn omtalt som «t- skjortemannen».

VIL IKKE: Knut Nærum vil ikke bli omtalt som «t-skjortemannen» lenger.  Foto: Erik Berglund
VIL IKKE: Knut Nærum vil ikke bli omtalt som «t-skjortemannen» lenger. Foto: Erik BerglundVis mer

||| Knut Nærum fikler med mansjettknappene. Han får ikke lukket dem. Om han trenger hjelp?

- Ja, egentlig.

Sånn sett er det enklere med T-skjorter. Fredagskveld etter fredagskveld har vi sett ham vise fram den imponerende samlingen sin i «Nytt på nytt». Men nå er det altså slutt.

Nærum stiller til intervju — og på skjermen — i skjorte og dressjakke.

- Men hvorfor?

Var en kleshenger
Han rødmer og begraver hodet mellom hendene. Sukker tungt.

- Plutselig ble jeg 49. Jeg oppdaget at jeg var en mann i slutten av 40-åra. På tur i Norge, selv på de minste stedene, var det alltid noen som sa «der er han med T-skjortene».

NÅ - SKJORTEMANNEN: Knut Nærum har byttet stil. T-skjortene får hvile i skapet, det er tid for skjorter med knapper. Foto: Lars Eivind Bones
NÅ - SKJORTEMANNEN: Knut Nærum har byttet stil. T-skjortene får hvile i skapet, det er tid for skjorter med knapper. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det gikk opp for meg at «jeg er nå blitt en kleshenger» og jeg tenkte på Hellstrøm-aktig vis «jeg er IKKE kleshengeren din». Hvis det er T-skjortene jeg er kjent for, da vil jeg heller være ukjent.

Parodierer bestselgerne
Nærum er i disse dager klar med boka «Ø», ti år etter debuten «Å». Han har beveget seg en bokstav bakover i alfabetet, men oppskriften er den samme.

Parodier på landets, og utlandets bestselgende forfattere. «En slags kulturell tilstandsrapport», som han sier.

Karl Ove Knausgård, Tore Renberg, Stieg Larsson, Dag Solstad, J.K. Rowling og Camilla Läckberg er blant forfatterne som må tåle å få bøkene sine oppsummert i parodiske baksidetekster, eventyr og resymé.

Litterær twistpose
- Det er dem jeg har lest. Skal man lage parodier må man parodier ting som er kjent. Rune Andersen kunne sikkert gjort en veldig god parodi av sin mor, men da er det bare morsomt for dem som kjenner henne. Boka skal være som en litterær twistpose; du trenger ikke like alle bitene, sier Nærum.

Nå er det riktignok ikke alle bøkene han har maktet å lese. Særlig ikke dem med baksidetekster som melder at dette er en bok «man ikke klarer å legge fra seg».

- I mitt tilfelle er det motsatt. Bøkene til Victoria Hislop og Cecilia Samartin klarer jeg rett og slett ikke å åpne. Jeg har skrevet ut ifra mine fordommer og min idé om hvordan disse bøkene er. Jeg har bare gode erfaringer med å stole på mine fordommer, sier Nærum.

Knausgård som ulv
Med et samlet opplag på 450 000 eksemplarer hører også Nærums bøker og barnebøkene hjemme blant bestselgerne. Han har faktisk solgt mer en Knausgård, som i «Ø» har fått rollen som ulven i eventyret om Rødhette.

- Jeg skrev det da pressen spekulerte i hans mulige seksuelle omgang med mindreårige. Han er veldig skjeggete og hårete, og det er noe med den Knausgårdske selvbevisstheten.

FØR - T-SKJORTEMANNEN: Knut Nærum
Foto:  Jørn H.Moen
FØR - T-SKJORTEMANNEN: Knut Nærum Foto: Jørn H.Moen Vis mer

- I min versjon sliter han veldig med å være ulv. Jeg forsøkte å skrive som Knausgård, men jeg tror nok at det er lettere å tulleskrive på den måten. Det er mer som en hyllest.

  Muhammed-tegning med i boka
Også en Muhammed-tegning har fått plass i boka: «To menn på en kamel, tegnet av Muhammed, 5-år». En tegning han selv laget som 6-åring.

- Jeg måtte streke den opp på nytt, men tegningen er den samme. Jeg ville bli veldig overrasket om noen reagerte på den. Men det var vel det Salman Rushdie sa før han ga ut «Sataniske vers».