- Jeg var et vrak

Maria Amelie (25) forteller om den vanskelige tida i Moskva. Nå smiler hun i Polen.

I POLEN:  Her er Maria Amelie midt i Kraków. Hun er veldig glad for at hun nå har et lite pusterom, men gleder seg aller mest til å komme til Norge, og håper å få sette forestillingen om seg selv i Oslo. Foto: Privat
I POLEN: Her er Maria Amelie midt i Kraków. Hun er veldig glad for at hun nå har et lite pusterom, men gleder seg aller mest til å komme til Norge, og håper å få sette forestillingen om seg selv i Oslo. Foto: PrivatVis mer

(Dagbladet): I to januaruker ble Madina Salamova (25), bedre kjent som Maria Amelie, jaget av norske myndigheter og media. Som papirløs skulle hun ut av landet, og den 24. januar ble hun plassert på flyet til Moskva.

De to påfølgende månedene levde hun i frykt i Russland. Nå har forfattermiljøet slått ring rundt henne - mandag kveld ankom Maria Amelie Kraków. Der har hun fått opphold i en såkalt friby for forfattere.

- Det er en fantastisk støtteerklæring. Dette er en anerkjennelse av at jeg er en forfatter og at jeg trenger beskyttelse. Jeg er veldig glad for at ICORN har satt seg inn i saken, sier Maria Amelie til Dagbladet.

- Et vrak Organisasjonen ICORN er et nettverk som har til hensikt å hjelpe forfulgte forfattere. Det legges til rette for at de skal kunne skrive og uttrykke seg fritt, uten å settes i fare.

I forrige uke fikk Maria Amelie russisk utenlandspass, og Schengen-visum ble innvilget kort tid etter. Dermed kunne hun dra til Polen.

I MOSKVA: Den 12. januar ble Maria Amelie arrestert på Lillehammer, og den 24. ble hun satt på flyet til Moskva. Her møter hun Dagbladet i Russland, der var tida tung. - Jeg måtte ha en hel måned på meg før jeg kunne møte mennesker på en vanlig måte igjen. Jeg bare gråt og sov, sier Maria Amelie. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
I MOSKVA: Den 12. januar ble Maria Amelie arrestert på Lillehammer, og den 24. ble hun satt på flyet til Moskva. Her møter hun Dagbladet i Russland, der var tida tung. - Jeg måtte ha en hel måned på meg før jeg kunne møte mennesker på en vanlig måte igjen. Jeg bare gråt og sov, sier Maria Amelie. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

- Maria Amelie er forfatter, som er vårt første kriterium. Alt fokuset på henne i Norge gjør at den reelle trusselen økte ved utsendelse. Vi fikk søknaden i januar, og begynte å jobbe med å få plass til henne med en gang vi godkjente den, sier Elisabeth Dyvik, rådgiver i ICORN til Dagbladet.

Tida etter at Maria Amelie ble sendt ut av Norge har vært tøff.

- Det var den desidert verste dagen i mitt liv. Helt til jeg gikk på flyet hadde jeg et håp. Så ramlet alt sammen. Jeg hadde ikke kontroll over meg selv. Jeg var et vrak, sier Maria Amelie, som før utreise fikk hjelp fra psykolog.

Brukte sparepengene Heldigvis hadde hun med seg kjæresten Eivind Trædal, som fungerte som talsperson for henne i dagene mellom hun ble arrestert på Lillehammer den 12. januar, til hun ble satt på flyet.

- Jeg måtte ha en hel måned på meg før jeg kunne møte mennesker på en vanlig måte igjen. Jeg bare gråt og sov. Jeg var veldig redd, selv om det kanskje ikke var reelt å være redd for livet mitt i Moskva. Jeg er veldig glad jeg slapp å dra til Nord-Ossetia for å få russisk pass. Jeg skrev boka fordi det var helt umulig å dra dit, sier Maria Amelie.

I KRAKOW:  SMILER IGJEN: Forfatter Maria Amelie (25) ankom Kraków mandag kveld. Hun bor i kollektiv med fem forfattere og har fått et stipend til å leve av. - Jeg begynte å skrive på den andre boka i Moskva. Nå får jeg ro til å fortsette, sier Maria Amelie. Foto: Privat
I KRAKOW: SMILER IGJEN: Forfatter Maria Amelie (25) ankom Kraków mandag kveld. Hun bor i kollektiv med fem forfattere og har fått et stipend til å leve av. - Jeg begynte å skrive på den andre boka i Moskva. Nå får jeg ro til å fortsette, sier Maria Amelie. Foto: Privat Vis mer

I Moskva fikk hun besøk av kjæresten to ganger, i tillegg til to vennebesøk. Hun måtte bruke pengene hun hadde tjent på boka «Ulovlig norsk» - snøballen som rullet i gang det hele, til å betale husleie og mat. Visumet hun nå har fått innvilget er på seks måneder.

- Det hjelper å komme til Kraków, det hjelper å ha et valg. Jeg begynte å skrive på den andre boka i Moskva. Nå får jeg ro til å fortsette. Mitt største ønske er å komme hjem. Jeg savner vennene mine. Ventetida er verst, men nå har jeg fått et lite pusterom, sier Maria Amelie.

Blir teater Det Norske Teatret skal sette opp forestillingen om hennes liv, som har fått samme navn som boka. Ingeborg S. Raustøl skal spille hovedrollen, og premieren er 3. mai.

- Jeg ser fram til å komme til Norge, og håper å se forestillingen. Jeg skal ringe Ingeborg og snakke med henne om rollen, men har ikke fått gjort det ennå, sier Maria Amelie.

Justisdepartementet er i gang med en regelendring som gjør at Maria Amelie og andre i hennes situasjon kan bli i landet som arbeidsinnvandrere.

- Det er snakk om kompliserte rettslige endringer, departementet må vurdere grundig hvilke konsekvenser endringene får. Jeg kan ikke si noe om hvordan endringene vil bli - heller ikke om det blir en lovendring eller en ny forskrift. Det eneste jeg kan si er at den er rett rundt hjørnet, sier Andreas Lorange, kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet.