ENDELIG TILBAKE: På sin nye plate har Maria Solheim har fått hjelp av Emil Nikolaisen, Ådne Meisfjord, Nick Terry og Henry Olsen, sistnevnte har samarbeidet med Velvet Underground/Nico og Primal Scream. Foto: Anders Grønneberg
ENDELIG TILBAKE: På sin nye plate har Maria Solheim har fått hjelp av Emil Nikolaisen, Ådne Meisfjord, Nick Terry og Henry Olsen, sistnevnte har samarbeidet med Velvet Underground/Nico og Primal Scream. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- Jeg var ferdig som artist

Maria Solheim (30) pakket ned gitaren - for godt, trodde hun.

Da hadde hun vært musiker i nærmere ti år, og trengte bekreftelse på at hun var noe annet enn artist.

- Hadde jeg verdi uten musikken? Det spørsmålet måtte jeg har svar på.

Derfor tro Maira Solheim ut av artistrollen, begynte å studere litteraturvitenskap og jobbet med kompost- og søppelhåndtering i Oslo kommune.

Uten Internett og tv - Jeg trengte en pause. Jeg undret på hvilke egenskaper jeg hadde utover musikken. Begynte på en nytt kapittel, og i 2007 giftet jeg meg. To år seinere kom Selma, og da hadde jeg så vidt tatt fram gitaren og smått begynt å skrive sanger, forteller Solheim.

Hun dyrket kjærligheten og familielivet i en liten stue langt inni Maridalen nord for Oslo. I tre år bodde den lille familien der.

- Det første året hadde vi verken Internett eller tv. Hadde behov for å trekke oss litt unna. Det var iskaldt om vinteren i det gamle kapellet - og vi som ikke hadde vedfyring, engang, sier Solheim - som for et halvt år siden flyttet til Svelvik ved Drammensfjorden.

Trenger distanse Maria Solheim var med på å binde en sønderskutt nasjon sammen da hun sang Ole Paus' «Mitt lille land» i fjor sommer. Det fikk henne på tanken til å lage tekster på norsk, men motet strakk ikke til.

- Engelsken gir meg en beskyttelse, blir som et filter - som en distanse til meg og innholdet, sier Solheim.

Maria Solheim har aldri vært lys og lett artist. Melankolien og de mørke undertonene er der alltid. Likevel beskriver hun «In The Deep» som pop - som inneholder minst en gladlåt, som hun uttrykker det.