I KJENT POSITUR: Kristoffer Lo slik man har lært ham å kjenne med tubaen, blant annet gjennom bandet Pelbo. Her i aksjon med Trondheim Jazzorkester & Kristoffer Lo på Moldejazz i fjor. Konserten på Øya i år blir ikke helt lik, ifølge Lo. Foto: André Løyning
I KJENT POSITUR: Kristoffer Lo slik man har lært ham å kjenne med tubaen, blant annet gjennom bandet Pelbo. Her i aksjon med Trondheim Jazzorkester & Kristoffer Lo på Moldejazz i fjor. Konserten på Øya i år blir ikke helt lik, ifølge Lo. Foto: André LøyningVis mer

- Jeg var forbanna

Kristoffer Lo fra Highasakite med sinna sideprosjekt på Øya.

(Dagbladet): Kristoffer Lo ble nylig kåret til fjorårets beste norske musiker i Dagens Næringsliv og var med på å danke ut Röyksopp og Nico & Vinz i kampen om Spellemannprisen for årets popgruppe.

Da han i dag ble booket til årets Øyafestival for å spille lørdag 15. august var det imidlertid ikke sammen med sitt prisbelønte band Highasakite, men et eget soloprosjekt kalt Trondheim Jazzorkester & Kristoffer Lo.

Lite jazz Et sinna soloprosjekt, som har resultert i konsert- og platebestillingsverket «Savages».

- Jeg startet å skrive det da vi fikk ny regjering. Jeg fattet ikke at det var mulig. Den nye innvandringspolitikken, for eksempel, er jeg veldig uenig i. Det er helt feil at Norge, som er et så rikt land, skal støtte så lite oppunder det felles samfunnet som verden er. Og det plager meg også at vi ikke gjør mer for miljøet. Det er ganske så sinna tekster. Jeg var forbanna, forteller Lo, og utdyper:

- Det kan kanskje oppfattes som et politisk verk. Men det var ikke hensikten. Jeg hadde bare behov for å skrive om disse tingene.

«Savages» ble til etter at Lo ble tildelt et stipend på 650.000 kroner av Midtnorsk jazzsenter og Sparebank1 SMN. Men til tross for navnet på avsenderen av tilskuddet og eget bandnavn, har ikke Trondheim Jazzorkester & Kristoffer Lo noe særlig med jazz å gjøre. 

TO FEMTEDELER TIL ØYA: 40 prosent av Highasakite, Kristoffer Lo (til høyre) og Ingrid Helene Håvik (nummer to fra høyre), skal spille på årets Øyafestival med Trondheim Jazzorkester & Kristoffer Lo. Her er hele Highasakite under årets Spellemannpris. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TO FEMTEDELER TIL ØYA: 40 prosent av Highasakite, Kristoffer Lo (til høyre) og Ingrid Helene Håvik (nummer to fra høyre), skal spille på årets Øyafestival med Trondheim Jazzorkester & Kristoffer Lo. Her er hele Highasakite under årets Spellemannpris. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Bandnavnet kan nok villede noen. Vi er jazzutdanna, men musikken er støyete blanding alá Cult of Luna og Kollwitz, med tuba gjennom bassamper. Det blir mørkt, knallhardt og sinnsykt høyt, men også stille og vakkert.  Og selv om det var et bestillingsverk, vil vi at det skal føles som at vi spiller i et band, forteller Lo.

Håndplukkede venner I tillegg til konsertoppsetning, blir det også en plate av «Savages» som skal komme før sommeren på Propeller Recordings - plateselskapet som også huser Highasakite. Med seg har han en haug håndplukkede musikere, blant annet Highasakite-vokalist Ingrid Helene Håvik.

Men tilhengerne av Los Spellemann-belønte hovedbeskjeftigelse trenger ikke å være redd for at det ikke skal bli mer av Highasakite.

- Absolutt ikke. Vi driver jo med mange prosjekter hver for oss. Jeg skal slippe en annen soloplate alene i år i tillegg, og flere plater med andre band. Halvparten av «Savages» er skrevet under Highasakite-turné i blant annet Hong Kong og USA. Ved å gjøre dette blir også Highasakite mer interessant for meg. Det blir en motpol hvor man får slippe løs andre sider av meg selv musikalsk. Men det er ingen tvil om at det er Highasakite som er hovedprioritet, sier Lo.