ANNE HOLT X 2:  Tremenningene Anne Holt (50) og Anne Holt (53) har laget bok sammen. Dagbladet utfordret de til å tegne portretter av hverandre. - Jeg ser ut som da jeg var 18 år, sier forfatter-Anne og illustratør-Annes tegning. I dag er de på Litteraturhuset for å tegne og forteller til barn. Foto: Hilde Mesics Kleven
ANNE HOLT X 2: Tremenningene Anne Holt (50) og Anne Holt (53) har laget bok sammen. Dagbladet utfordret de til å tegne portretter av hverandre. - Jeg ser ut som da jeg var 18 år, sier forfatter-Anne og illustratør-Annes tegning. I dag er de på Litteraturhuset for å tegne og forteller til barn. Foto: Hilde Mesics KlevenVis mer

- Jeg var grenseløst misunnelig på hennes evner til å tegne

Tremenningene Anne Holt (52) og Anne Holt (50) har laget barnebok.

(Dagbladet): - Jeg var grenseløst misunnelig på hennes evner til å tegne, sier Anne Holt (52), kjent som krimforfatter og tidligere justisminister.

Hun sitter i stua til tegneren Anne Holt, som er tremenningen hennes. Hun er kjent som illustratør for «Karsten og Petra»-bøkene. Nå samarbeider de to slektningene med kreative evner og like navn om en barnebokserie på i alt fem bøker.

Misunnelse Nå er bok nummer to, «Mai-Britt, Mars-Britt og mopsen Muntemor», klar. Forfatter-Anne fikk ideen da datteren spurte om man het Mai fordi man er født i måneden mai. Tankene spant og universet om de to barneskolejentene ble født. Når historien var klar, spurte hun sin navnesøster om hun kunne illustrere universet.

Grunnen var forfatter-Annes grenseløse misunnelse i barndommen.

- Jeg husker jeg var hos farmor, som sa jeg skulle bli med inn på kjøkkenet. Der hang en tegning av familiegården Steinsholt som Anne hadde tegnet. Det var første gang jeg kjente ordentlig på misunnelse, sier forfatter-Anne, før illustratør-Anne følger på:

- Jeg husker jeg syns du var så verbalt flink. Diskuterte politikk på høyt nivå når vi var små, i tillegg til din sprudlende fantasi.

Tegner hverandre Barndommens misunnelse er for lengst lagt bak dem. Nå er de glade seg over at evnene kan brukes for å lage en barnebokserie sammen. Forfatter-Anne har også tidligere brukt familien, da hun i fjor skrev romanen «Flimmer» med broren Even.

- Grunnen til at jeg valgte Anne er ikke fordi vi er i familie, men fordi hun er en knakende god illustratør og jeg liker uttrykket hennes, sier forfatter-Anne.

ULIK TEGNEKVALITET:  Forfatter-Anne Holt og illustratør-Anne Holt har tegnet hverandre. Tegningen til venstre har forfatteren tegnet av sin illustratør-tremenning, mens den til høyre har illustratør-Anne tegnet av sin tremenning. Foto: Hilde Mesics Kleven
ULIK TEGNEKVALITET: Forfatter-Anne Holt og illustratør-Anne Holt har tegnet hverandre. Tegningen til venstre har forfatteren tegnet av sin illustratør-tremenning, mens den til høyre har illustratør-Anne tegnet av sin tremenning. Foto: Hilde Mesics Kleven Vis mer

Serien handler om vennskapet mellom de to jentene Mars-Britt og Mai-Britt, hvor førstnevnte er en typisk guttejente. Budskapet er at alle mennesker er komplekse og skal få lov til å være akkurat slik de er. Målgruppa er barn i grunnskolen.

Ettersom de to Annene har så ulikt forhold til å tegne, spurte Dagbladet om de kunne tegne hverandre. Med ulikt mot gikk de to oppgaven og forfatter-Anne ble imponert over illustratør-Annes versjon av henne selv.

- Det ser jo akkurat ut som meg når jeg var 18, sier forfatter-Anne før begge bryter ut i latter.

LIK SIGNATUR:  I tillegg til å ha samme navn, har Anne Holt og Anne Holt veldig lik signatur. Flere ganger har de opplevd at forlag har sendt lønn til feil person. Foto: Hilde Mesics Kleven
LIK SIGNATUR: I tillegg til å ha samme navn, har Anne Holt og Anne Holt veldig lik signatur. Flere ganger har de opplevd at forlag har sendt lønn til feil person. Foto: Hilde Mesics Kleven Vis mer