- Jeg var helt tom for ord og ble sykemeldt

Rune Nilson (43) legger ned NRK-suksessen «Lønsj».

FEM FANTASTISKE ÅR: Torfinn Borkhus (til v.) og Rune Nilson kaster inn håndkleet etter fem hektiske, fantastiske og slitsomme år. Foto: NRK
FEM FANTASTISKE ÅR: Torfinn Borkhus (til v.) og Rune Nilson kaster inn håndkleet etter fem hektiske, fantastiske og slitsomme år. Foto: NRKVis mer

- Jeg satt på jobben og kunne ikke finne på et ord å si. Måtte oppsøke lege og ble sykemeldt. Legen ba meg ta det litt med ro, sier den populære radiostemmen til Dagbladet:

- Jeg var i ferd med å gå på en smell.

SLITSOMT: - Disse fem åra har vært mer en tilstand enn en jobb, sier Rune Nilson (t. v.) sammen med den andre halvdelen av «Lønsj»-redaksjonen, Torfinn Borkhus. Foto: NRK
SLITSOMT: - Disse fem åra har vært mer en tilstand enn en jobb, sier Rune Nilson (t. v.) sammen med den andre halvdelen av «Lønsj»-redaksjonen, Torfinn Borkhus. Foto: NRK Vis mer

Det var i fjor at den ene halvparten av «Lønsj»-redaksjonen, som også består av Torfinn Borkhus, møtte veggen.

Levde i en radioboble

- Det var da jeg skjønte at vi måtte gi oss mens vi fremdeles hadde det moro. Å få lov til å lage et slikt program har vært det mest fantastiske jeg har vært med på - en drømmesituasjon. Har vært i en boble og gjort akkurat det vi ville, sier Rune Nilson.

Etter fem år forsvinner radioprogrammet «Lønsj» fra NRK P1s formiddagsskjema.

NORSK PÅ ENGELSK: Rune Nilson og Torfinn Borkhus i bandet Charlie Rackstead and the Sticklesbergen Ramblers, som oversatte norske hits til engelsk og kledd i country. Foto: Martin Johan Eggan, NRK.
NORSK PÅ ENGELSK: Rune Nilson og Torfinn Borkhus i bandet Charlie Rackstead and the Sticklesbergen Ramblers, som oversatte norske hits til engelsk og kledd i country. Foto: Martin Johan Eggan, NRK. Vis mer

Om lag en halv million lyttere har daglig fulgt med på Rune Nilsons og Torfinn Borkhus artige univers med opplysning, tøys - og en knippe karakterer vi kommer til å savne, som samen Jan Olsen, våpenentusiasten Johan Remington-Staahl, gründeren Ståle Utslagsnes og trønderen Bob Kåre Blakkstadlifosslandsosvik.

Fryktet stempel som samehater

- Det er vel en papegøye i meg, jeg liker å ha det gøy med dialekter og roller, sier Nilson.

- Jan Olsen er en same som alltid svarer kort og konkret på alle spørsmål.

- Typisk samisk måte å svare på som jeg synes er fascinerende. Da jeg etablerte figuren var jeg engstelig for å bli anklaget for å være som rasehater og samehetser, men det har ikke vært mange negative reaksjoner, sier Nilsen.

Tror det er ekte innringere

At mange av innringerne til «Lunsj» er Rune Nilson - som snakker med seg selv - er ikke alle klar over. Den samiske avisa Ságat trodde lenge at «Lønsj»-Jan var en samisk medarbeider i NRK Sameradioen.

MENN FOR SINE HATTER: - Vi spilte en gang sammen med Bjøro Haaland (t.v), forteller Rune Nilson i bandet Charlie Rackstead and the Sticklesbergen Ramblers - også han med kledelig cowboyhatt. Foto: Martin Johan Eggan, NRK.
MENN FOR SINE HATTER: - Vi spilte en gang sammen med Bjøro Haaland (t.v), forteller Rune Nilson i bandet Charlie Rackstead and the Sticklesbergen Ramblers - også han med kledelig cowboyhatt. Foto: Martin Johan Eggan, NRK. Vis mer

- Det er mange som faktisk tror at Jan Olsen og de andre figurene i «Lønsj» virkelig fins.

- Da Ságat ringte min samiske kollega i sameradioen og spurte om det var han som var Jan, så svarte han - som Jan ville gjort, «kanskje det», sier Nilson.

Inspirert av familien

Våpenentusiasten Johan Remington-Staahl er også er fornøyelig type å høre på. Eller hva med den totalt uforståelige Bob Kåre - eller figurene Ansgar Waldemarsen , Arne & Betzy Kaldbakk og Olejånni Rygjord for å nevne noen.

- Remington-Staahl er en slags Geir Schau, eller mer hans alter ego Glenn Rodney.

- Ideen fikk jeg da jeg leste Vi Menns våpensider. Skjønte ingen ting av det som sto der. Og Bob Kåre er en fyr inspirert av en inngiftet slektning fra Namsos, som er komplett umulig å forstå. Det tok lang tid før jeg torde å fortelle at han var utgangspunktet for karakteren.

Var redd på jobben

Tospannet Nilson og Borkhus har tidligere hengt sammen i programmet «Ikke gjør dette hjemme» på NRK1, der de har utføret en rekke eksplosive stunt.

- Jeg ga meg etter sesong 4.

REDD: -Jeg var ofte redd da vi spilte inn «Ikke gjør dette hjemme», sier Rune Nilson (t.h) - her sammen med Torfinn Borkhus etter å ha sprengt en vaskjemaskin. Foto: NRK
REDD: -Jeg var ofte redd da vi spilte inn «Ikke gjør dette hjemme», sier Rune Nilson (t.h) - her sammen med Torfinn Borkhus etter å ha sprengt en vaskjemaskin. Foto: NRK Vis mer

- Jeg var ofte redd da vi gjorde innspillinger, og jeg er glad for at Marte Hedenstad overtok min jobb, sier Nilson.

Tar permisjon fra NRK

- Hva skjer på P1 mellom kl 11 og 12 når dere legger ned «Lønsj»?

- Det er ikke helt bestemt ennå.

- Men jeg skal ta litt permisjon. Det har vært fem fantastiske år, men det har vært mer en tilstand enn en jobb - døgnet rundt. Vi gir oss mens leken er god, før det blir for seint.

Startet eget radioband

- Bandet deres, Charlie Rackstead and the Sticklesbergen Ramblers, låter jo fantastisk, fortell.

- Det var Sola Jonsen i DumDum Boys' forslag.

- Han ble også med i bandet - sammen med Torfinn på bass og et knippe andre proffe musikere - og meg på sang og gitar. Ideen var å oversette norske klassikere til amerikansk og la «Charlie Rackstead» synge. Vi har gitt ut to plater og på to år spilte vi 60 konserter.

Mer Nilson & Borkhus?

Ingen av de to «Lønsj»-gutta vet hva framtida bringer, men det blir noe i NRK-systemet.

- Det har vært en veldig artig periode, fantastiske år, sier Torfinn Borkhus.

- Etter «Lønsj» går jeg i gang med sesong 6 av «Ikke gjør dette hjemme», og til høsten vet jeg ikke hva jeg skal finne på. Utelukker ikke at det kan bli noe sammen med Rune.

HJEMMELAGET: I programmet «Ikke gjør dette hjemme» tester Rune Nilson og Per Olav Alvestad ut alle farene vi omgis med i hverdagen. Hva hadde skjedd om man laget et stående badekar på badet? Et mulig utfall ser du i videoen over. Video: NRK Vis mer