- Jeg var heroinist

DumDum Boys' genierklærte låtskriver Kjartan Kristiansen tryglet om å få metadonhjelp. I stedet måtte han flytte til Amsterdam for å slutte med heroin.

Det er Kjartan Kristiansen selv som innrømmer dette i morgendagens utgave av «Lydverket» på NRK1, hvor DumDum Boys er sjeldent åpenhjertige om sitt forhold til narkotika.

«Speedlåt»

Programmet er bygd opp rundt ferske konsertopptak og intervjuer med de fem DumDum Boys-medlemmene, hvor bandet kommenterer låtene «En vill en», «Splitter pine», «Metallic hvit», «Tyven, tyven» og «Møkkamann». Det er i «Metallic hvit»-sekvensen at Kjartan Kristiansen og de andre tar bladet fra munnen. Keyboardist Atle Karlsen omtaler den som «speedlåt nummer én»:

- Jeg har vært heroinist i mange år, sier Kjartan Kristiansen til intervjuer Yngvild Flikke, og forteller videre om den tøffe hverdagen som turnerende musiker og dopavhengig:

- Du må ha med deg masse dop, ellers så blir det ikke noe spilling. Sånn er det bare.

Kritisk Kjartan

Kristiansen forklarer i «Lydverket»-intervjuet at han til slutt flyttet til Amsterdam for å bli kvitt sin heroinavhengighet, og beskriver sitt møte med norsk narkotikapolitikk da han foran en turné forsøkte å få skrevet ut metadon «for å slippe å risikere liv og helse».

- Du får metadon først når du har brent alle bruer. Når du er 40 år og har fått hiv og hepatitt C, når du har én fot i grava, da får du hjelp.

DumDum-vokalist Prepple Houmb kommer også med innrømmelser:

- Jeg har aldri likt dop. Jeg har prøvd mye dop, men det er liksom ikke det som fanger meg. Jeg liker bedre kaffe med litt hjemmelaget oppi.

Frisk og rask

Verken Kristiansen eller de andre DumDum Boys-medlemmene ønsker å uttale seg til Dagbladet, men DumDum-manager Steinar Vikan er fornøyd med at det ble et intervju med «lav 'Spinal Tap'-faktor».

- Det er ikke tilfeldig at vi sier disse tingene til «Lydverket» og ikke til «Absolutt underholdning», sier Vikan til Dagbladet.

- Dette er ting som ligger tilbake i tid. Kjartan er frisk og rask nå. Det er ikke slike ting man snakker om mens står midt oppi det. Da er du veldig dum. Men det å jobbe med folk som har et rusproblem, er ikke så lett. Det er kjent fra mange bedrifter, sier DumDum Boys-manageren.

STÅR FRAM: DumDum Boys' Kjartan Kristiansen innrømmer i et tv-intervju på NRK1 i kveld at han i mange år har vært heroinavhengig. Her sammen med Prepple Houmb (t.v.) på Norwegian Wood sist sommer.