Kvinneroller i norsk film og tv

«Jeg var i harnisk. Rollen var faen meg rasert»

Norsk drama gir oss tilsynelatende kjedelige damer med vilje.

FOTBALLDRAMA: "Heimebane" handler om et lag og en kvinnelig trener som forsøker å bevise at de hører hjemme i Eliteserien. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var i harnisk, sa Ane Dahl Torp.

- Rollen var faen meg rasert (...) De hadde drept Helena.

Det burde kanskje ikke kommet som en overraskelse, men det gjorde det likevel. I samfunnet er kjønnsroller en kontinuerlig diskusjon, det debatteres, krangles så busta fyker. Så mye, at når man ser norsk drama på film og tv er det lett å gå glipp av at tilstanden der er mye mer statisk. Eventuelt stagnert, en eller annen gang på slutten av nittitallet.

Torsdag publiserte filmmagasinet Rushprint et intervju med Ane Dahl Torp i forbindelse med den nye NRK-serien «Heimebane». Der spiller hun karakteren Helena Mikkelsen, Norges første kvinnelige trener i eliteserien for menn. Serien fikk terningkast fem da den ble anmeldt i Dagbladet. «Ane Dahl Torp er perfekt i rollen som Helena Mikkelsen (...). Ambisiøs, målbevisst, og med et hardt ytre, for slik er strategien hennes for å hevde seg i en av verdens mest mannsdominerte bransjer», skrev anmelder Marie Kleve, og fortsatte: «Helena er en etterlengtet kvinnekarakter, kanskje særlig fordi hun ikke alltid er så sympatisk. Men vi forstår henne og heier på henne okke som. Hun er mer enn klisjeen «sterk kvinnerolle», derimot er hun en av de mest sammensatte og spennende hovedpersonene i norsk drama på lenge».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer