Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Innafor fortsetter å skape debatt:

- Jeg var i utgangspunktet ganske kritisk til programmet, men nå er jeg forbannet

Nestleder i Kringkastingsrådet langer ut mot NRK.

INNAFOR: Emma Clare Gabrielsen er programleder i den undersøkende dokumentarserien «Innafor», som hadde premiere i januar. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
INNAFOR: Emma Clare Gabrielsen er programleder i den undersøkende dokumentarserien «Innafor», som hadde premiere i januar. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): NRK-programmet «Innafor» ble gjenstand for debatt under Kringkastingsrådets møte onsdag.

Programserien tar opp temaer som intimkirurgi, sugardating, prestasjonsdop og følgene av åpenhet om psykiske lidelser.

Programmet er blant annet blitt kritisert av forfatter Linnea Myhre, som mente programskaperne feilet i å gi en kritisk vinkling mot intimkirurgitrenden i første episode.

- I «Innafor» lærer NRK bort hvordan unge kan bli enda mer usikre på seg selv, skrev Linnéa Myhre, i en kronikk i Morgenbladet.

Skribent Susanne Bush Eide, som innledet debatten i Kringkastingsrådet, har også kritisert programmet i en kronikk i Aftenposten, hvor hun skrev at «Tv-programmet «Innafor» er blåøyd, uansvarlig og slår hardt tilbake mot sin egen hensikt. Her viser NRK enkelt og ugreit hva som er et ryddig underliv, hvordan det er mulig å tjene raske penger på kroppen sin og hvor enkelt det er å skaffe seg prestasjonsdop.»

I innledningen til debatten nevnte Bush også at markedssjef for nettstedet Sugardaters, Karin Agner, har opplyst at de har fått en medlemsøkning tilsvarende 44 prosent etter programmet der de ble omtalt.

- Blir forbannet

Morten Møller Warmedal, redaksjonssjef i NRK avviste kritikken under Kringkastingsrådets møte. Han mener de har lykkes i å nå en målgruppe NRK vanligvis ikke når frem til med kritisk journalistikk, og at de har skapt debatt om viktige tema, skriver Kampanje.

Warmedal viste tre klipp fra programmet, for å vise at programmet har hatt en kritisk slagside mot intimkirurgi. Dette provoserte Kjersti Thorbjørnsrud, nestleder i Kringkastingsrådet.

- Jeg var i utgangspunktet ganske kritisk til dette programmet, ikke minst fordi jeg har barn i målgruppen, men nå er jeg forbannet, fordi vi får et forsvar fra NRK som blir veldig ensidig. Hvis vi skal se klipp fra programmet, må vi få se klippene folk har reagert på, og ikke klipp som skal vise at klageren ikke har rett. Dette nærmer seg manipulering av rådet, sier hun.

Thorbjørnsrud sier også at hun blir bekymret når hun hører at programmer med de personlige programledertypene er den nye kritiske journalistikken.

- Det er noe av det som gjør programmet problematisk, sier hun.

Avviser manipulering

Warmedal avviser Thorbjørnsruds påstand om manipulering.

- Da jeg valgte å vise de tre klippene hadde jeg ingen manipulatorisk hensikt. Jeg ville vise at vi har mange andre stemmer, sånn at det er en balansert fremstilling.

Medlemmene av Kringkastingsrådet var ikke samstemte, og programserien fikk både ris og ros.

Ifølge Kampanje uttalte Filip Rygg at han «i all hovedsak lyst til å gi mye honnør til NRK».

- Jeg synes det er et godt program. Samtidig ville jeg gjort mitt, hvis jeg hadde døtre i tenårene, for at de ikke skulle vite om det eller se det, sier rådsmedlem Elin Ørjasæter.

Rådsmedlem Vebjørn Selbekk mener også at dette er et godt program, og sier at han synes de kritiske stemmene dominerer.

- Er det ikke nettop det at NRK tør å ta tak i disse ubehagelige temaene, som gjør at man klarer å nå denne målgruppa? Jeg tenker på «Innafor», og jeg tenker på «Skam» også. Er det ikke akkurat det at man tør å gå helt «on the edge», som skaper denne oppslutningen. Jeg har to døtre i denne målgruppa, og jeg hadde ikke syntes det var noe problem om de så dette her, sier Selbekk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media