Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lars Lillo-Stenberg om hjerteinfarktet:

- Jeg var ikke redd. Storebror har gått gjennom det samme, og det var jo han som lærte meg å spille gitar...

Lars Lillo-Stenberg og DeLillos er tilbake etter hjerteinfarktet. Nå er de ute med sitt 16. album. 

TILBAKE MED PLATE: Frontfigur Lars Lillo-Stenberg fikk hjerteinfark etter en rangel i sommer. Nå er han og bandet tilbake for fullt, med sitt 16. album. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE MED PLATE: Frontfigur Lars Lillo-Stenberg fikk hjerteinfark etter en rangel i sommer. Nå er han og bandet tilbake for fullt, med sitt 16. album. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 7. juli kom en dramatisk oppdatering på Facebooksiden til DeLillos. Bandets frontfigur, Lars Lillo-Stenberg var lagt inn på sykehus på grunn av hjerteinfarkt.

Bandets sommerturne, og Lillo-Stenbergs soloopptredener måtte avlyses. I stedet ble det sykehusopphold, hjerteoperasjon og opptrening.

Nå er både han og DeLillos tilbake for fullt, og det med sitt 16. album «Peiling på seiling», som ble utgitt fredag. Albumet var ferdig innspilt før Lillo-Stenberg ble rammet av infarktet. Selv takker han en nattlig rangel, etter at bandet hadde spilt på festivalen «Sommerfest på Giske», for at det hele gikk så bra som det gjorde.

- Jeg har ikke noe medisinsk belegg for å si at det var den rangelen som var den utløsende årsaken. Jeg hadde fortetninger i kransårene, så det lå jo til rette for hjerteinfarkt. Jeg har hatt vondt i brystet mange ganger tidligere også, sier Lillo-Stenberg til Dagbladet.

Annerledes enn tidligere

- Men etter at vi hadde holdt den konserten var det en bar bak scenen som laget gode drinker, og jeg tenkte at «Nå er jeg i form til å rangle litt». Det ble bomming av sigaretter og kebab klokka 04.00. Så våknet jeg med smerter i brystet, forteller den folkekjære artisten.

Denne smerten var annerledes enn tidligere. Den var mer guffen.

Lars Lillo-Stenberg ble sendt i ambulanse til Ålesund, og deretter videre til St. Olavs Hospital.

- Det jeg først og fremst bekymret meg mest for var Neil Young-konserten jeg skulle på noen dager etterpå. Min stemor hadde fått billett til konserten i 70-årsgave, forteller han.

PEILING PÅ SEILING: DeLillos har holdt det gående siden 1984. FOTO: Bjørn Langsem
PEILING PÅ SEILING: DeLillos har holdt det gående siden 1984. FOTO: Bjørn Langsem Vis mer

Når storebror har klart det

Så ble det klart at han måtte gjennom en bypassoperajon. Da begynte han å tenke på konsertene han selv skulle spille. Siden storebroren hadde vært gjennom den samme operasjonen visste han at det ville ta omkring åtte uker før såret var grodd. Begge brødrene til Lillo-Stenberg har hatt hjerteproblemer. Moren hans døde av et hjerteinfarkt i 1981.

- Jeg var ikke spesielt redd for operasjonen, for storebror hadde vært gjennom det samme. Han klarte jo operasjonen med glans. Det var han jeg lærte å spille gitar av også, så... Ja, da regner man med at det ordner seg, sier han.

Det har det gjort. Siden hjerteinfarktet ikke var så stort var det ingen skade på hjertet. Lillo-Stenberg tror selv at rangelen fremskyndet infarktet, og er derfor glad for at det skjedde på et tidspunkt hvor det ble lite, og hvor han var et sted med mobildekning og i nærheten av sykehus.

Tilbake med plate

Resten av bandmedlemmene er nå veldig glade for å ha frontfigur Lillo-Stenberg tilbake i form.

- Jeg må si at jeg tenkte mye på Lars. Jeg tenkte ikke på jobbene eller pengene, jeg tenkte at det må være en forferdelig situasjon å være i. Det minnet meg på at vi er enda mer knyttet som venner enn kolleger, sier bassgitarist Lars Fredrik Beckstrøm.

Nå skal de turnere frem til jul, og promotere det nye albumet. Deretter går det jevnt og trutt med konserter frem til sommeren.

- Det er fantastisk at folk vil se dette gamle bandet røre på seg. Det er en takknemlighet vi har kjent på lenge, sier Lillo-Stenberg.

Født på flyet

Albumet «Peiling på seiling» var ferdig innspilt før Lillo-Stenberg fikk hjerteinfarkt i sommer. Egentlig hadde ikke bandet tenkt å gi ut et album i 2016, men så satt Lillo-Stenberg på flyet fra Oslo til Kirkenes med MacBooken sin full av små ideer han hadde spilt inn.

– Det oppsto nok en overskuddsfølelse etter at vi hadde skrevet kontrakt med Drabant. Jeg fikk et innfall om å begynne å sette sammen disse bitene og se hva som kom ut av dem, om jeg kunne sette sammen en plate. Jeg klarte å gi alt en slags rekkefølge og gjorde det ganske fort. Da jeg begynte å skrive tekster hadde jeg den første klar på ti minutter, og da jeg landet hadde jeg skrevet fem eller seks tekster, forteller han.

Alt man ikke får gjort

– Jeg ble ganske ivrig, nesten litt besatt, og ganske fort satt vi med 17-18 låter da bidragene fra Beckstrøm og Lundevall også kom inn. Det gikk fra et slags nullpunkt til full plate på veldig kort tid, sier Lillo-Stenberg.

Tittelsporet «Peiling på seiling», handler om alt man ikke får gjort i livet.

- Det handler om den følelsen man får når matematikken tilsier at du har levd mer av livet, enn du har igjen. Frem til da har man ofte en ide om at alt er mulig, som at man skal dra på jordomseiling for eksempel. Når man er i midten av 50-årene tenker man at «Jeg får nøye meg med å dra til Jotunheimen. Der har jeg jo ikke vært». Hvis knærne holder, smiler Lillo-Stenberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!