Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

James Blunt:

- Jeg var jævlig rusa

Sanger James Blunt forteller den «creepy» historien bak gjennombruddslåten fra 2005.

- HØY SOM ET HUS: Pop-balladen «You're Beautiful» forbindes ofte med romantikk og søt musikk. Det er en grov misforståelse, ifølge artist James Blunt. Foto: NTB scanpix
- HØY SOM ET HUS: Pop-balladen «You're Beautiful» forbindes ofte med romantikk og søt musikk. Det er en grov misforståelse, ifølge artist James Blunt. Foto: NTB scanpix Vis mer

I 2005 kunne du knapt bevege deg utenfor døra di uten å høre James Blunts pop-ballade «You're Beautiful».

Mange forbinder låten med romantikk og søt musikk. De tar skammelig feil, ifølge artisten. I et intervju med The Guardian forteller han historien bak landeplagen.

- Den framstilles alltid som romantisk, men den er egentlig en smule «creepy». Den handler om en fyr - meg - som er rusa og stalker en annens kjæreste på T-banen, sier han til avisa.

- Var rusa

En dag så han en ekskjæreste med den nye kjæresten hennes på T-banen i London, forteller han. Øynene deres møttes, men de gikk rett forbi hverandre. Deretter gikk han rett hjem og skrev teksten til «You're Beautiful» på to minutter.

Kort tid etter besøkte han kollegene Sacha Skarbak og Amanda Ghost, som hjalp ham med å fullføre låten.

Låten ble først framført på South by Southwest-festivalen i Texas. Til stede var produsent Linda Perry.

Hun var begeistret for Blunt, men bet seg merke i tekstlinja «She could see on my face that I was fucking high» («hun kunne se på fjeset mitt at jeg var jævlig rusa».)

Blunt gikk med på å endre radioversjonen av låten. Der synger han «she could see on my face that I was flying high» («hun kunne se på fjeset mitt at jeg fløy høyt»).

Han protesterte imidlertid mot å endre albumversjonen.

- Jeg var jævlig rusa!

- Ikke romantisk

Det er ikke første gang Blunt forteller om møtet på T-banen, men den mørke historien har likevel blitt overskygget av låtens romantiske image. Selv er han ikke spesielt begeistret for måten gjennombruddslåten har blitt tolket.

- Alle sier: «han er så romantisk. Jeg vil spille «You're Beautiful» i bryllupet mitt». De folka er helt på trynet, har han tidligere uttalt til HuffPost.

Stempelet som myk romantiker vil han helst ha seg frabedt.

- Det er ikke en jævla myk, romantisk sang. Det handler om en fyr som er høy som et hus på droger, og følger etter noen andres kjæreste, selv om fyren er rett foran ham. Han burde låses inne og fengsles fordi han er en pervo.

Til The Guardian forteller han også at låtens åpningslinje - «my life is briljant» («livet mitt er strålende») - er en ironisk referanse til tilstanden han var i under den skjellsettende opplevelsen på T-banen.

- I den tilstanden jeg var i, som et resultat av hva enn jeg hadde innabords, virket vel livet strålende. T-banen så definitivt fargerik ut, sier han.

Han avslører også at han var livredd da han spilte inn klimakset i låtens musikkvideo, hvor han hopper fra en klippe på Mallorca i Spania, og ned i iskaldt vann. Det halsbrekkende hoppet måtte utføres to ganger, og etterlot ham med en istykkerslått leppe.

«You're Beautiful» er fortsatt James Blunts mest kjente låt. I 2007 ble den nominert til Grammy for «Årets beste sang» og «Beste mannlige popvokal». Blunt ble også nominert til Grammy for «Årets beste plate» samme år.