ÅPEN OG ÆRLIG: Når femte episode av «Hver gang vi møtes» vises på TV 2 i kveld, er det en ærlig Vinni som snakker som sitt tidligere utsvevende liv. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
ÅPEN OG ÆRLIG: Når femte episode av «Hver gang vi møtes» vises på TV 2 i kveld, er det en ærlig Vinni som snakker som sitt tidligere utsvevende liv. Foto: Lars Myhren Holand / DagbladetVis mer

- Jeg var lei av å være meg selv

Åpenhjertig Vinni om angst, rus og et utsvevende liv.

(Dagbladet): - Jeg har et eller annet i meg som gjør at jeg har en trang til å stikke av, eller å behandle freset og drivet jeg har i kroppen.

Det er en åpenhjertig Øyvind «Vinni» Sauvik (36) som er hedersgjest i «Hver gang vi møtes» i kveld.

Mellom låtene som framføres prater de sju musikerne om løst og fast. Rapperen snakker ærlig om narkotika, angst og det utsvevende livet han en gang levde.

Åpenhjertig om dop - Jeg var jo ikke klar over at jeg lakk energi i det hele tatt før, men det forklarer kanskje litt forholdet mitt til rus og rusmidler, og bare det å drikke, og de tinga der. At det er et eller annet for å dempe den buldringa, kriblinga, det skriket innifra, sier rapperen i kveldens episode.

Ærlig fortalte han om sin bruk av narkotika i et intervju med gratisbladet Spirit i 2002, og et par måneder senere var det en tydelig beruset Vinni som mottok Spellemannprisen.

I kveld forklarer han at det ikke bare har vært lett å våkne dagen derpå.

SETTES PÅ PRØVE: Selv om Vinni i forkant av kveldens opptredener fyktet for å bli rørt, er det tydelig at Bertine Zetlitz' tolkning av «Change My Stars» gjør inntrykk. Foto: Skjermdump / TV 2
SETTES PÅ PRØVE: Selv om Vinni i forkant av kveldens opptredener fyktet for å bli rørt, er det tydelig at Bertine Zetlitz' tolkning av «Change My Stars» gjør inntrykk. Foto: Skjermdump / TV 2 Vis mer

- Jeg har slitt mye med fylleangst, det har jeg. Og det er klart at man tenker, off - det er ikke noe fett. Man vet jo at man er en smartere fyr, et bedre menneske, om man kan si det, og gjør idiotiske ting, sier han i serien.

- Det var liksom bare «ja» til alt, så det er klart at det gikk jo hardt for seg. Men jeg har aldri vært heroinmisbruker, og det er vel det som er definisjonen av beinhardt, selv om det er mange andre ting det går an å drive med, sier han videre.

Sosial angst - Dopet ditt, var det fordi du kjøpte en slags kulturpakke som lå i hiphopmiljøet? spør «Hver gang vi møtes»-kollega Halvdan Sivertsen i kveldens episode.

- Ja, hasj og sånn var det. For det snakker hiphoperne om, det er sedvanlig vanlig i USA og hiphop. Det handler jo om weed hele tiden, og den greia der.

- De andre tingene er mer Oslo. Oslo-greier, miljøet og ting man driver meg, ikke sant, ting som «kola» (kokain, red. anm.) og alt mulig, legger han til. 

Det å plutselig bli kjent førte også til at rapperen kjente på sosial angst, og begynte å «bruke ting for å roe ned greiene», framkommer det i episoden.

- Ikke mye dop nå - Men tar du dop, da? spør Anne Grete Preus.

SKAPTE HIT: Halvdan Sivertsen og Vinni fikk god tone i «Hver gang vi møtes». Sammen har de stått for det som så langt har vært den største hiten fra programmet - Vinnis versjon av «Sommerfuggel i vinterland».  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAPTE HIT: Halvdan Sivertsen og Vinni fikk god tone i «Hver gang vi møtes». Sammen har de stått for det som så langt har vært den største hiten fra programmet - Vinnis versjon av «Sommerfuggel i vinterland». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Nei, nå begynner jeg å bli eldre. Nå drikker jeg jo mer. Njee, jeg tar ikke så mye dop, altså, men det er jo snakk om ti år siden, da hadde jeg et helt annet utsvevende liv.

- For det første tåler ikke kroppen det på samme måte lenger, jeg har blitt eldre, jeg har ikke det behovet på en måte, det jaget i meg. Jeg har blitt litt mer avslappa, sier han.

- Hadde det ikke fett Vinni forteller om hvordan det tok på å spille opptil 80 konserter årlig, slippe én skive i året og feste stort sett hele tiden.

- Vi var låst i så mye greier som gjorde at det var ikke noe gøy lenger, jeg hadde det ikke noe fett. Kroppen var bare knytt og låst, jeg var bare fucked. Jeg var lei av å være meg selv, egentlig. Så fant jeg ut at det her gidder jeg ikke mer, forteller han.

I 2006 varslet Paperboys at de ga seg. Tre roligere år følgte, før comeback-albumet ble utgitt i 2009. Da hadde Vinni giftet seg og fått en sønn, Leonel (4).

I dag er han overbevist om at narkotika ikke er løsningen.

- Jeg tror ikke løsningen er å ta det dopet, men å gå i seg selv å jobbe med roten til problemet. Jeg tror at de som klarer å gjøre det er mye lykkeligere enn de som tar dop, det er det ikke noe tvil om.