«Jeg var lei av at Carl I. Hagen skulle ha enerett på innvandringsdebatten.»

BERGEN (Dagbladet): Personene i dokumentarfilmen «Velkommen hjem» er ikke født med ski på beina. Det er også det eneste de har til felles.

Med «Velkommen hjem» vil regissør Trond Kvist vise at innvandrere er mer enn Frp og «Holmgang»s Oddvar Stenstrøm skal ha det til. I går var det førpremiere under Bergen Internasjonale Filmfestival. Ordinær kinopremiere får filmen førstkommende fredag.

- Jeg var lei av at Carl I. Hagen skulle ha enerett på innvandringsdebatten, sier Kvist. Han har fulgt ti innvandrere over en lengre periode. Filmen skal gjøre nordmenn flest mer kjent med innvandrerne.

Uvitenhet

Møbelsnekker Eddie King (50) fra Trinidad har møtt lite rasisme i Norge.

- Enkelte er litt skeptiske, men når jeg kommer inn til dem og de ser at jeg gjør en god jobb, er folk hyggelige. Fremmedfrykten skyldes nok uvitenhet, sier Eddie.

- Etter 11. september har det vært helvete å være muslimsk taxisjåfør fra Afghanistan, sier Fahim Nael (25).

- Folk lurer på om jeg er med i Taliban. De kan ofte være ganske frekke.

Hovedfag

Sandeep Vashisht (30) hadde nettopp fullført hovedfag i medievitenskap. Han dro til Oslo for å skaffe jobb. Det fikk han - som vaskehjelp. Nå jobber han på folkeregisteret.

Der møtte han en vestkantfrue som var engstelig fordi det var mange innvandrere i køen.

- Hvordan kan du stole på meg, da? spurte Sandeep.

- Du har jo jobb og er en skikkelig mann, svarte hun.

- Hva er det som gjør oss norske?

- Jeg aner ikke. Jeg har til og med prøvd å spise øynene på smalahove, ler Sandeep. Møtet med Norge kan bli brått.

- Bærum ga meg sjokk. Folk vokter hagene sine så godt at ugresset ikke tør vokse der, sier Eddie. Da han var på pub i Oslo, hørte han en gjeng sjømenn snakke om de fæle innvandrerne. Etter en stund kom en bort og lurte på hvor Eddie var fra.

- Mannen hadde vært på Trinidad, vi hadde en trivelig prat. Snart slo flere seg ned. Da spurte jeg hva som er så ille med innvandrere. De mente jo ikke meg, svarte de. Heller ikke makedoneren som eide puben. Han var en skikkelig mann.

Mistilpasset

Det er nettopp dette regissøren har merket seg. Nordmenn ser de kriminelle innvandrerne, imamene og opprørerne, ikke de vanlige.

- Jeg vil vise at også innvandrere er forskjellige. Skulle jeg lage en film om hva nordmenn er, ville folk synes det var et umulig prosjekt. Det er dette også, sier Kvist.

- Jeg håper nordmenn får et nytt syn på innvandrere etter å ha sett filmen. At de føler vi er mennesker, ikke utlendinger, sier Sandeep.

- Føler du deg norsk?

- Jeg har aldri lyst til å bli nordmann. Jeg er mistilpasset, og jeg elsker det.

STJERNER I NORSK FILM: Eddie King (f.v.), Sandeep Vashisht, Fahim Nael og Willy Shanti er med i filmen «Velkommen hjem», som hadde førpremiere på Bergen Internasjonale Filmfestival i går.