- Jeg var litt løvinne selv i går

Ane på hett blikktak. Se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - En ekstrem utfordring på alle vis. Dette er en kompleks og krevende rolle, og det er utrolig moro, jeg får gjøre omtrent alt på en gang, sier Ane Dahl Torp til Dagbladet.no.

I dag inviterte Det Norske Teatret til pressevisning på Tennessee Williams\' kjente familiedrama «Katt på hett blikktak», udødeliggjort på film med Elisabeth Taylor i hovedrollen. Men på Det Norske Teatret er det Norges egen filmstjerne, Ane Dahl Torp, som spiller «katta» Maggie.

Og hennes Maggie er mer enn en katt.

Seksuell frustrasjon

- Hun er jo en løvinne. Hun går i strupen på hvem og hva det skal være for å få beholde det hun elsker og som er hennes rett, sier Ane, som har gått svært opp i rollen i det siste, også på privaten.

- Jeg må innrømme at jeg var litt løvinne selv igår, kanskje litt inspirert av Maggie, forteller hun, uten å ville gå i detalj.

- Hun går med en smerte inni seg. Hun lever med en mann som ikke vil ligge med henne. Selvfølgelig er det et vanskelig ekteskap å være i. Hun klarer ikke å tie om det, og det er en sunn egenskap, mener hun.

«Katt på hett blikktak» ble skrevet i 1955, men regissør Jan Maagaard har flyttet handlingen fram til 70-tallet. En sørstatsfamilie samles på plantasjen for å feire 65-årsdagen til patriarken Big Daddy. Han er syk, og den eldste sønnen lengter etter å ta over imperiet. Det gjør også Maggie, som er gift med den yngste sønnen, Brick. Men Brick er verken interessert i faren, pengene eller Maggie. Han er forelska i en mann.

Ville vært roligere

Ane forstår Maggies frustrasjon.

- Men jeg ville nok vært litt lugnere selv. Hun er veldig opptatt av å få kloa i denne arven, og det sliter jeg litt med å forstå. Men hun har opplevd å være fattig, og det har ikke jeg. For henne er det en kamp på liv og død, mener Ane.

Hun leste stykket for første gang da hun gikk på videregående, og ble veldig fascinert av det.

- En kommer så tett innpå mennesker. Her ser du de mest intime scener utspille seg. For meg er det veldig gøy, jeg som er så nysgjerrig på hva naboen driver med, ler hun.

Ane har vært fast ansatt ved Det Norske Teatret siden 2002, men Maggie er hennes første hovedrolle på hovedscenen. Hun innrømmer at nervene har begynt å komme. Men regissør Jan Maagaard følgende kommentar til innsatsen hennes:

Tennessee Williams\' rennessanse

- Lysende! Hun er en veldig fin kollega og en lett person å jobbe med. Også har hun den interessante blandingen av noe gutteaktig og kvinnelig sensualitet. Det er eksakt slik Williams beskrev Maggie, sier den danske regissøren.

Tennessee Williams er høyaktuell på norske teatre for øyeblikket. I tillegg til Det Norske Teatrets oppsetning, setter Nationaltheatret opp et annet av Williams kjente stykker, «Glassmenasjeriet», bare to dager etterpå.

- Jeg tror han har en renessanse nå. Figurene hans er ikke så fjerne at vi ikke kan identifisere oss med dem. Jeg tror han skriver om mennesker som er ekstra troverdige, fordi de ikke er entydige. Og dramaturgien har innslag som finnes i alle de beste såpeseriene, sier Maagaard.

«Katt på hett blikktak» har premiere på Det Norske Teatret 22. mars.

GODE VENNER: Men bare privat. Ekteskapet mellom Maggie (Ane Dahl Torp) og Brick (Endre Hellestveit) er alt annet enn lykkelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer