Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg var overbevist om at jeg måtte sitte i fengsel veldig lenge

Hovedvitnet i høstens store krimgåte snakker ut.

HØSTENS STORE KRIMGÅTE: I podkasten «Serial» tar journalistene bak for seg en drapssak fra 1991. Et av hovedvitnene i saken, Jay Wilds, har nå for første gang fortalt sin versjon av historien i et intervju med The Intercept. Foto: Serial
HØSTENS STORE KRIMGÅTE: I podkasten «Serial» tar journalistene bak for seg en drapssak fra 1991. Et av hovedvitnene i saken, Jay Wilds, har nå for første gang fortalt sin versjon av historien i et intervju med The Intercept. Foto: Serial Vis mer

(Dagbladet): Én av høstens store snakkiser har vært podkasten «Serial».

Serien tar for seg en drapssak fra 1999. High school-eleven Hae Min Lee ble funnet kvalt i Leakin Park i Baltimore, og hennes tidligere kjæreste Adnan Syed ble dømt for drapet. Han sitter nå i fengsel, og soner livstid.

Lar seg intervjue for første gang Skaperne bak «Serial», som er den raskest voksende podkasten i formatets historie, har snakket med de fleste menneskene som var involvert i saken, som kjente Hae Min Lee eller som kjenner Adnan Syed. 

Men én person som ikke har villet uttale seg i podkasten, er Jay Wilds - hovedvitnet i saken, som hevder Syed drepte eks-kjæresten sin.

Under rettsaken forandret han historien om hvor han først så Lees kropp flere ganger. I politi-intervjuer hevdet han at han så kroppen hennes i en bil utenfor en «Best Buy».

Forandrer historien I det nye intervjuet med The Intercept forandrer han historien igjen, og hevder han først så kroppen hennes utenfor huset til bestemora hans.

- Jeg fortalte ikke til politiet at det var framfor huset mitt, fordi jeg ikke ville involvere bestemora mi, sier han.

Wilds hevder han hjalp Syed med å begrave Lees kropp, og forklarer i intervjuet hvordan og hvorfor han gjorde det.

- På det tidspunktet var jeg overbevist om at jeg måtte sitte lenge i fengsel hvis han fortalte at jeg var dop-dealer, spesielt til high school-elever. Jeg solgte også dop fra bestemors hus, så det ville ha ødelagt livet hennes også, sier han.

• Les et stort intervju med broren og bestekompisen til drapsdømte Adnan Syed her. 

I «Serial» har journalister med bakgrunn fra This American Life, NBC News og Baltimore Sun gått gjennom bevismateriale fra rettssaken, oppsøkt venner av offeret og den drapsdømte, intervjuet sakkyndige og testet politiets teorier i praksis.

På det meste har de hatt 1,5 millioner lyttere per episode.

- Det som har skjedd har vært over all forventning og absolutt ikke noe vi hadde sett for oss. Vi hadde et mål om å nå 300 000 lyttere, og ville vært kjempefornøyd med det. Nå jobber vi døgnet rundt, har produksjonssjef Emily Condon i «Serial» sagt Dagbladet.

Inspirert av «Serial» har nå også privatetterforsker Tore Sandberg bestemt seg for å lage en podkast med utgangspunkt i Orderud-saken.