- Jeg var på randen til å miste meg selv

Maria Amelie gir ut sin andre bok om tida på Trandum.

MYE Å BEARBEIDE: Maria Amelie fortalte om den tøffe skriveprosessen som ledet til boken hun lanserer i dag under en pressekonferanse. Foto: NTB Scanpix
MYE Å BEARBEIDE: Maria Amelie fortalte om den tøffe skriveprosessen som ledet til boken hun lanserer i dag under en pressekonferanse. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I dag lanseres Maria Amelies andre bok som har fått tittelen «Takk» og er på 120 sider.

Under presselanseringen innrømmet Maria Amelie at skriveprosessen som har ledet frem til utgivelsen til tider har vært tøff.

- Det har ikke vært lett å skrive boka, det har tatt tid.

Maria Amelie ble først et kjent ansikt og navn etter at hun ga ut boka «Ulovlig norsk» for fire år siden. I den fortalte hun blant annet om sitt liv i Norge som papirløs, hvordan jobbet for å tjene penger, og hvordan hun til tross for å være papirløs studerte ved NTNU i Trondheim.

Etter at hun avslørte sin identitet gjennom boka, ble hun arrestert i januar året etter, og satt på Trandum asylfengsel i påvente av å bli utsendt fra Norge.

Vanskelig å bearbeide - «Takk» handler mye om tiden på Trandum og selve deportasjonen. Det var ting jeg ikke var så godt forberedt på og opplevelser som det har tatt tid å bearbeide.

Maria Amelie fortaller at bearbeidingen hun ble tvunget til å gjøre i skriveprosessen til tider ble så intens at hun måtte legge alt fra seg.

- Jeg har lagt fra meg boka flere ganger og tenkt at om ti år, da blir det bok, sier hun fra scenen.

Endret loven Opplevelsene til Maria Amelie fikk massiv omtale i media, og førte til en endring i regelverket: Nå kan utlendinger som er blitt utvist på grunn av brudd på utlendingsloven, under gitte omstendigheter søke om snarlig arbeids- og oppholdstillatelse mye takket være henne.

I april fikk Maria Amelie arbeidstillatelse i Norge og siden den gang har hun skrevet for Teknisk ukeblad, holdt en rekke foredrag og skrevet på boka som hun i dag lanserer.

Ifølge Maria Amelie er «Takk» den første boka som skildrer førstehåndserfaringer fra Trandum, og som viser hvordan man som person reagerer på å være der.

- Jeg trodde jeg var på randen til å miste meg selv, og det er jo litt tidlig når man bare er 25 år, sier hun.