- Jeg var rasende på NRK

Etter 40 år som anker i Dagsrevyen, mener Einar Lunde (66) at han ble truet med sparken. Nå slutter han selv i protest.

PRESSET UT: Einar Lunde mener de nye reglene som forbyr ansatte i nyhetsadelingen i NRK å gjøre reiselederoppdrag, er skreddersydd mot ham. Foto: Håkon Eikesdal
PRESSET UT: Einar Lunde mener de nye reglene som forbyr ansatte i nyhetsadelingen i NRK å gjøre reiselederoppdrag, er skreddersydd mot ham. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Årsaken til uenigheten er at afrikakjenneren Lunde siden 2002 har vært hyret inn av en Temareiser Fredrikstad som foreleser i Sør-Afrika. Her har han ledet norske turister gjennom landets apartheidfortid.

- Jeg er den norske journalisten som var mest i Sør-Afrika under apartheid, og er derfor tidsvitne til noen av de mest systematiske menneskerettighets- bruddene i historien, sier Einar Lunde til Dagbladet.

Ifølge Lunde mener den nye ledelsen i NRK at disse betalte oppdragene truer troverdigheten til NRK, og bryter statskanalens regler for hva slags oppdrag medarbeiderne kan ta på seg utenfor huset.

Derfor ble han i september truet med sparken, mener Lunde.

«Personalmessige følger»- Jeg fikk beskjed om at det ville få personalmessige følger dersom jeg fortsatte å reise til Sør-Afrika, sier Lunde.

Han sier med et smil at forholdet til de øverste sjefene i NRK ikke har vært lett de siste månedene.

- Jeg har vært rasende, sier LundeI et eksklusivt intervju med Dagbladet forteller 66-åringen at han nå selv velger å si opp, så viktige er disse turene for ham. Den endelige avgjørelsen tok han noen dager før jul.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer