- Jeg var rasende på NRK

Etter 40 år som anker i Dagsrevyen, mener Einar Lunde (66) at han ble truet med sparken. Nå slutter han selv i protest.

PRESSET UT: Einar Lunde mener de nye reglene som forbyr ansatte i nyhetsadelingen i NRK å gjøre reiselederoppdrag, er skreddersydd mot ham. Foto: Håkon Eikesdal
PRESSET UT: Einar Lunde mener de nye reglene som forbyr ansatte i nyhetsadelingen i NRK å gjøre reiselederoppdrag, er skreddersydd mot ham. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Årsaken til uenigheten er at afrikakjenneren Lunde siden 2002 har vært hyret inn av en Temareiser Fredrikstad som foreleser i Sør-Afrika. Her har han ledet norske turister gjennom landets apartheidfortid.

- Jeg er den norske journalisten som var mest i Sør-Afrika under apartheid, og er derfor tidsvitne til noen av de mest systematiske menneskerettighets- bruddene i historien, sier Einar Lunde til Dagbladet.

Ifølge Lunde mener den nye ledelsen i NRK at disse betalte oppdragene truer troverdigheten til NRK, og bryter statskanalens regler for hva slags oppdrag medarbeiderne kan ta på seg utenfor huset.

Derfor ble han i september truet med sparken, mener Lunde.

«Personalmessige følger»- Jeg fikk beskjed om at det ville få personalmessige følger dersom jeg fortsatte å reise til Sør-Afrika, sier Lunde.

Han sier med et smil at forholdet til de øverste sjefene i NRK ikke har vært lett de siste månedene.

- Jeg har vært rasende, sier LundeI et eksklusivt intervju med Dagbladet forteller 66-åringen at han nå selv velger å si opp, så viktige er disse turene for ham. Den endelige avgjørelsen tok han noen dager før jul.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.