- Jeg var rasende på NRK

Etter 40 år som anker i Dagsrevyen, mener Einar Lunde (66) at han ble truet med sparken. Nå slutter han selv i protest.

PRESSET UT: Einar Lunde mener de nye reglene som forbyr ansatte i nyhetsadelingen i NRK å gjøre reiselederoppdrag, er skreddersydd mot ham. Foto: Håkon Eikesdal
PRESSET UT: Einar Lunde mener de nye reglene som forbyr ansatte i nyhetsadelingen i NRK å gjøre reiselederoppdrag, er skreddersydd mot ham. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Årsaken til uenigheten er at afrikakjenneren Lunde siden 2002 har vært hyret inn av en Temareiser Fredrikstad som foreleser i Sør-Afrika. Her har han ledet norske turister gjennom landets apartheidfortid.

- Jeg er den norske journalisten som var mest i Sør-Afrika under apartheid, og er derfor tidsvitne til noen av de mest systematiske menneskerettighets- bruddene i historien, sier Einar Lunde til Dagbladet.

Ifølge Lunde mener den nye ledelsen i NRK at disse betalte oppdragene truer troverdigheten til NRK, og bryter statskanalens regler for hva slags oppdrag medarbeiderne kan ta på seg utenfor huset.

Derfor ble han i september truet med sparken, mener Lunde.

«Personalmessige følger»- Jeg fikk beskjed om at det ville få personalmessige følger dersom jeg fortsatte å reise til Sør-Afrika, sier Lunde.

Han sier med et smil at forholdet til de øverste sjefene i NRK ikke har vært lett de siste månedene.

- Jeg har vært rasende, sier Lunde

I et eksklusivt intervju med Dagbladet forteller 66-åringen at han nå selv velger å si opp, så viktige er disse turene for ham. Den endelige avgjørelsen tok han noen dager før jul.

- Jeg har hatt en vanvittig stor klump i halsen. Jeg har hatt en utrolig flott arbeidsplass, med masse fine oppgaver, og har virkelig ønsket å jobbe til 2013, når jeg fyller 70 år, sier Lunde.

Nå viser han seg for siste gang i Dagsrevyen-studioet 27. september neste år — på dagen 40 år etter at han ledet NRKs flaggskip for første gang.

- Jeg kunne ha valgt å trosse ledelsen. Det ville skapt baluba. Men jeg ville ikke at 40 år i NRK skulle slutte med noe trist, når jeg tross alt er svært takknemlig, sier Lunde.

Bærebjelke i familieøkonomienEinar Lunde har ikke noen erfaring med at turene til Sør-Afrika truer troverdigheten til NRK.

- Tvert i mot. Alle meningsmålinger har i mange år vist at folk har full tillit til Einar Lunde, til tross for reisingen. Jeg ville aldri gjort noe som truet NRKs troverdighet.

- Hvor mye tjener du på disse turene?

- Det jeg kan si er at turene har vært en viktig del av vår familieøkonomi. Det har vært en slags bærebjelke.

Det kjente Dagsrevyen-ankeret mener turene til Sør-Afrika er et «nyttig friminutt» fra studiotilværelsen.

- Siden mai 1990 har jeg sittet i studio, og ikke hatt en eneste reiseregning for NRK, sier Lunde.

I Sør-Afrika har han dyrket kontaktnettet sitt, og kunnskapen har han delt med redaksjonen på Marienlyst. Men det viktigste har vært å formidle landets dramatiske historie fra apartheid til Nelson Mandela.

- For meg er dette et så viktig budskap at jeg har sett på turene som en oppgave. Det har vært en slags «pilegrimsreise», sier Einar Lunde.

Ny karriereLedere i NRK har også tidligere forsøkt å stoppe reisene hans. Ifølge Lunde kom det i 2003 en formulering som åpnet opp for at slike fordragsreiser kunne aksepteres. Dette skjedde takket være medvirkning fra tidligere kringkastingssjef John G. Bernander og journalistlaget i NRK.

Men nå er stillingsreglementet endret, slik at også «temareiser» er ulovlige. Einar Lunde opplever at denne endringen er skreddersydd mot ham, og ble gjort uten hans medvirkning eller journalistenes fagforening i NRK.

- Jeg opplever at Einar Lunde er blitt et problem for enkelte ledere. Det kan kan ikke jeg leve med.

Han kunne valgt å pensjonere seg, men vil nå starte en ny karriere utenfor NRK.

- Jeg føler meg ung og sprek, og håper at min bakgrunn kan komme til nytte.

- Truet ikke med sparken Direktør for nyhets- og programdivisjonen i NRK, Per Arne Kalbakk, sier han ikke har truet Einar Lunde med sparken.

- Vi har et personalreglement i NRK som sier klart at medarbardeidere i nyhetsavdelingen ikke skal påta seg sike oppdrag som Lunde gjør, sier Per Arne Kalbakk.

- Men hva betyr det at han ble truet med personalmessige konsekvenser?

- Vi hadde et møte om dette, og sa at dersom han fortsatte med reiseledervirksomheten ville det være å betrakte som et brudd på personalreglementet — og at vi i så fall måtte ta det videre derfra på vanlig måte. Noe mer ble ikke sagt, sier Kalbakk og fortsetter:

- Men det normale er at man får en advarsel. Jeg understreker at jeg sier det på generelt grunnlag, så langt kom vi ikke i denne saken.

Ledelsen i NRK jobber for tiden, sammen med de tillitsvalgte, med et nytt personalreglement som skal gjelde for hele NRK. Det vil være klart til våren. Før dette arbeidet ble satt i gang søkte Einar Lunde på nytt om anledning til å være reiseleder, sier Kalbakk.

- Da sa vi nei. Men siden det har vært litt fram og tilbak i denne saken tidligere, godkjente vi to reiser som allerede var planlagt — en i desember, og en i mars. Men sa at etter det måtte det være slutt.

- Hvorfor det?

- Jeg mener at vi må være varsomme med å profilere oss i virksomheter der vi blir brukt i markedsføring. Det kan komme i konflikt med rollen som journalist - spesielt i nyhets- og forbrukersaker, sier Kalbakk før han presiserer:

- Det er lov å holde foredrag som NRK-journalist — også i Cape Town. Det som er problematisk er at han fungerer som reiseleder. Når du bare holder et foredrag er du ikke den som har regien på arrangementet. Som reiseleder låner du ut ditt navn og NRKs navn til en kommersiell aktør på en helt annen måte.

Kalbakk sier han beklager dypt dersom Lunde slutter.

- Jeg har ikke hørt dette før nå. Einar har vært en utmerket profil for NRK og Dagsrevyen i mange år, og jeg hadde gjerne sett at han hadde fortsatt fram til han gikk av med pensjon. Vi har ikke hatt noe ønske om at han skulle slutte i NRK, men et ønske om at han skulle slutte med reiseledervirksomheten som det også tidligere har vært forbud mot, sier Kalbakk.

Dette er saken

• Dagsrevyens Einar Lunde har også tidligere har fått kritikk fra NRK-ledelsen for reiselederoppdrag.
NRKs etiske regelverk ble innskjerpet for seks år siden. Det ble da nedlagt forbud mot at journalistene kunne påta seg reiselederoppdrag.
• NRK-veteran Einar Lunde står oppført som «kjentmann» for turoperatøren Temareiser Fredrikstad, men er tidligere også omtalt som foredragsholder og reiseleder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer