KJÆRESTER: Jens Bjørneboe og Gudmund Vindland var kjærester, og samme år de to først møttes - i 1972 - ble homofili avkriminalisert i Norge. Foto: Nina Hansen
KJÆRESTER: Jens Bjørneboe og Gudmund Vindland var kjærester, og samme år de to først møttes - i 1972 - ble homofili avkriminalisert i Norge. Foto: Nina HansenVis mer

- Jeg var redd Bjørneboe

Gudmund Vindlands kjæresteforhold til Jens Bjørneboe ble ødelagt av forfatterens alkoholmisbruk. I en bok med Bjørneboes private brev vil han forsone seg med den vanskelige tida.

||| Gudmund Vindland har i flere år jobbet med en bok basert på 15 personlige brev fra Jens Bjørneboe til ham.

De to var kjærester på begynnelsen av 70-tallet, og var et av de første alvorlige homoseksuelle forholdene til Jens Bjørneboe. Det tette og kaotiske forholdet dem i mellom ble denne uka kjent gjennom Tore Rems Bjørneboe-biografi.

Boka til Vindland kommer imidlertid ikke ut. Familien til Jens Bjørneboe vil ikke godkjenne at brevene trykkes.

- Jeg er litt såret av det, og synes det er trist. Det virker som familien leser boka med vond vilje. Dette er ikke en bok jeg vil gi ut for å sverte Jens, det er ment som en forsoning, sier Vindland til Dagbladet.

Alkohol ødela forholdet
Vindland legger ikke skjul på at det var Jens Bjørneboes alkoholisme, grundig dokumentert i Rems biografi, som ødela forholdet.

- I fylla ble han ofte en meget utrivelig person. Men det kom helt an på dagsformen. Jens var så alkoholisert den sommeren 1973 da vi flyttet sammen, at han ble umulig å bo sammen med. Jeg hadde det litt vanskelig fra før, og ble egentlig ganske redd ham. Jeg oppfattet ham som truende, sier Vindland.

Vindland er selv forfatter, og ga i 1979 ut romanen «Villskudd - sangen til Jens», som er blitt hyllet som en kultroman. Boka er inspirert av hans liv med Bjørneboe.

- Ville dødd av det
Selv ble han også alkoholiker.

- Det hadde jeg nok blitt før eller siden, så jeg legger ikke skylda for det på Jens. Men jeg skjønte den gangen at jeg måtte komme meg bort fra Jens, ellers ville det endt med forferdelse. Jeg ville dødd av det. Og det ganske fort, også, sier Vindland.

Hans egne brev til Bjørneboe har ikke Vindland kunnet oppspore. Bjørneboes brev er derfor supplert med tekster av Vindland, skrevet i nåtid. Boka slutter på følgende måte:

Vi kom til å gjøre hverandre mye vondt. Men om tiden ikke leger alle sår, så byr den på muligheter til forsoning. I min tilfriskning fra alkoholismen vil jeg nå be deg bli med på en gjensidig tilgivelse hvor vi i fellesskap opphever alt det vonde, og finner tilbake til den gode viljen og kjærligheten vi følte for hverandre i begynnelsen.

Jeg er glad og takknemlig for at jeg møtte deg, kjære Jens. Du er en av de viktigste personene i mitt liv.

Hilsen Gudmund

Tørrlagt
Han har nå vært tørrlagt i ti år.

- Det jeg vil med denne boka, er å skrive om alkoholismen - og vise hvilken forferdelig sykdom det er. Jens Bjørneboe var syk av alkoholisme, og hadde det forferdelig.

Jurtizen forlag står klare til å trykke boka.

- Dette er en bok som vi veldig gjerne vil gi ut. Dette er en sterk brevsamling, som går fra stor lidenskap til farlig hat. Dessuten beskriver den overgangen fra lykkelig familiefar til en som lurer på hvor legningen skal ta ham — en dokument om seksuell identitet som det antakelig ikke finnes maken til, sier Arve Juritzen.

- Litterært veldig svakt
Therese Bjørneboe Jens Bjørneboes datter. Hun forteller at familien står fast på sin avgjørelse.

- Det er lenge siden Vindland har vært i kontakt med oss om dette bokmanuset, så jeg forstår ikke helt hvorfor han vil ta dette gjennom media, sier Therese Bjørneboe og fortsetter:

- Da vi i familien fikk manuset til gjennomlesning for seks år siden, syntes vi det var litterært veldig svakt. Han besvarer Jens' brev med egne fiktive svar, lagt i munnen på en ung mann. Det framsto for oss som et kamuflert forsvar og ønske om å få siste ord.

Familien vil ikke trykke rent private brev.

- Vi har valgt å ikke publisere rent private brev - men holdt oss til brev som angår hans offentlige rolle og forfatterskapet, sier Bjørneboe og legger til:

- Jens Bjørneboe hadde mange kjærester. Jeg og min søster Marianne på ferie sammen med far og Håvard Baun, som nå er død. Håvard og jeg tok opp vennskapet i voksen alder, og vi fikk et nært forhold. Det vanskelige med brevene knytter seg til alkoholisme, ikke homofili.

BIOGRAFI: Denne uke slapp Tore Rem andre og siste bind av sin biografi om Jens Bjørneboe. Foto: Scanpix
BIOGRAFI: Denne uke slapp Tore Rem andre og siste bind av sin biografi om Jens Bjørneboe. Foto: Scanpix Vis mer