SELVRESPEKT: Liv Tone sparte i ti år for å få råd til å kjøpe seg leilighet. For henne var det viktig å ha sitt eget hjem, og ikke bo i kommunal bolig hele livet. - Det handler om selvrespekt, sier hun. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SELVRESPEKT: Liv Tone sparte i ti år for å få råd til å kjøpe seg leilighet. For henne var det viktig å ha sitt eget hjem, og ikke bo i kommunal bolig hele livet. - Det handler om selvrespekt, sier hun. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Jeg var redd for å bli alene

Liv Tone fra «Ingen grenser» snakker ut om bryllupet, de tunge ungdomsåra, psykologhjelpen og framtida.

I HARSTAD (Dagbladet): Midt i stua sitter Liv Tone Lind (38) og holder en tekopp med et sugerør i. Ansiktet er som vi har sett i «Ingen grenser» - et stort smil.

- Jeg har alltid forsøkt å fokusere på det positive. Selv om jeg er trøtt som ei strømpe, er jeg glad når jeg kjenner at kroppen er i orden. Men jeg har selvfølgelig mine dårlige dager, sier Lind til Dagbladet.

Psykologhjelp Vi har sett henne kjempe seg gjennom kratt og over steiner mot toppen av Snøhetta i NRK-ekspedisjonen som Lars Monsen leder. Uttalelser som «detta e heilt rått» og «det hær går bra» er hennes varemerke. Men livet har ikke alltid vært en lek.

EVIG KJÆRLIGHET:  I september fridde Jahn Håkon til Liv Tone. I august gifter de seg. - Jeg har drømt om å gifte meg siden jeg var liten, sier Liv Tone Lind. I fjor kjøpte paret seg båt, og bildet er tatt på en av øyene utenfor Harstad. Foto: Privat
EVIG KJÆRLIGHET: I september fridde Jahn Håkon til Liv Tone. I august gifter de seg. - Jeg har drømt om å gifte meg siden jeg var liten, sier Liv Tone Lind. I fjor kjøpte paret seg båt, og bildet er tatt på en av øyene utenfor Harstad. Foto: Privat Vis mer

Harstad-jenta er født uten bein, venstre arm og med avstivet albue i høyre arm. Bare fire andre i landet er like hardt rammet av dysmeli.

- Jeg har tenkt «hvorfor meg?». Spesielt i ungdomsåra stilte jeg spørsmål om hvorfor jeg er skapt til denne verden, og tenkte at det kan ikke finnes noen Gud, fordi da hadde ikke jeg vært slik. Disse tankene kom mest når jeg satt alene, sier Lind.

FAKSIMILE:  Dagbladet møtte Liv Tone allerede i 1991. Saken sto på trykk den 21. mai 1991.
FAKSIMILE: Dagbladet møtte Liv Tone allerede i 1991. Saken sto på trykk den 21. mai 1991. Vis mer

Vanskeligst var tenåra, som hun kaller «den tunge tida». Vennene begynte å gå på byen, men Liv Tone satt oftest hjemme når klassekameratene ordnet seg til fest. Spesielt vanskelig var det når hun begynte på ungdomskolen, og måtte gå til streik for å få tilrettelagt heis.

- Det var ei tung tid. Jeg følte at jeg var til byrde, at jeg var liten og null verdt, sier hun.

MED GULL:  I 1992 tok Liv Tone Lind gull under OL i Barcelona, når hun svømte for det norske paralympiske landslaget. 
Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
MED GULL: I 1992 tok Liv Tone Lind gull under OL i Barcelona, når hun svømte for det norske paralympiske landslaget. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet Vis mer

Flere ganger har hun vært inne hos Sophie Minde, en klinikk for spesialtilpassing av hjelpemidler. Der fikk hun også hjelp med de mørke tankene.

- Jeg var ikke deprimert, men det var vondt. Jeg kom til psykolog, og fikk anledning til å få ut all skiten. Det hjalp veldig å snakke med noen. Ungdomsåra er jo da man blir opptatt av de rette idealene. Jeg begynte med å akseptere min egen kropp, sier Lind.

Bryllupsdrøm Det tror hun også idretten har vært med å bidra til. I 1992 tok hun OL-gull i svømming i Barcelona, og bak henne i stua står en rekke pokaler å vitner om pågangsmot og enorm stahet.

I samme by 19 år etter var det mer som skulle endre livet hennes - i september fridde Jahn Håkon (36) da de var på besøk i OL-anlegget.

Under en middag gikk han ned på kne og spurte om hun ville dele resten av livet med ham - foran hundre andre.

VIKTIG HJELPEMIDDEL: For Liv Tone er bilen uvurdelig for å kunne forflytte seg på en enklest mulig måte. - Bilen er føttene mine, sier hun. Foto: Bjørn Langsem
VIKTIG HJELPEMIDDEL: For Liv Tone er bilen uvurdelig for å kunne forflytte seg på en enklest mulig måte. - Bilen er føttene mine, sier hun. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg tenkte «hjelp, hva gjør han nå?» Jeg skjønte det var noe på gang da han kakket skjeen i glasset. Så kom tårene. Det var ingen tvil hos meg. Hvor han hadde fridd ville ikke spilt noen rolle, alt som betyr noe er at han vil tilbringe resten av livet med meg, sier Liv Tone og fortsetter:

- Jeg har drømt om å gifte meg helt siden jeg var liten. Hvem gjør ikke det? Det blir kirkebryllup i høst, og jeg har begynt å tenke på kjolen, avslører hun.

Da de to møttes under et seminar for noen år siden, var det kjærlighet ved første blikk for Liv Tone. Med en gang begynte hun kampen med å sikre seg drømmeprinsen.

- Jeg har vært redd for å bli alene, og hatt mine tanker rundt det. For mange har det ytre en del å si, men for meg er det det indre som teller. Det har vært viktig å finne en person som godtar meg slik jeg er, for det er en utfordring å være sammen med meg. Ting tar tid, og det er mye logistikk som skal til, sier hun.

Nye utfordringer Etter «Ingen grenser» har tilbakemeldingene strømmet inn. Alle har vært positive, og hun er stolt av egen prestasjon. Bukserumpa ble slitt ut, og for å holde motet oppe sang hun «æ har så vondt i rumpa mi».

MED MONSEN:  Lars Monsen og Liv Tone Lind på tur. Foto: NRK
MED MONSEN: Lars Monsen og Liv Tone Lind på tur. Foto: NRK Vis mer

Det har vært mange seiere gjennom livet, blant annet leiliheten hun bor i.

- Jeg sparte i ti år for å ha egenkapital til å kjøpe selv. For meg var det viktig å ha mitt eget, og ikke bo i kommunalbolig. Det handler om selvrespekt. Det som er en selvfølge for andre, er store utfordringer for meg, som å få et hjem, stifte famile og ha jobb, sier Liv Tone.

HJEMME:  Liv Tone Lund utenfor leiligehten sin i Harstad.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HJEMME: Liv Tone Lund utenfor leiligehten sin i Harstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I dag jobber hun som datainstruktur ved Folkeuniversitetet i Harstad, men drømmer om å kunne holde foredrag om egne opplevelser med tida. Allerede har flere forespørsler tikket inn.

Hun og Jahn Håkon har nå kjøpt seg båt, og til sommeren blir det flere turer ut til øyene rundt Harstad. Men først er det vinterlige aktiviteter som skal utfordres av den positive 38-åringen.

- Jeg skal få to skøyteblad montert under skåla jeg sitter i. Går det bra, blir det ski neste. Jeg har allerede kjøpt meg jet-ski. Det er bare å binde dem fast med tau rundt livet, sier Liv Tone og smiler.