- Jeg var redd forholdet skulle ryke

Etter fire år borte fra kjæresten hadde Bjarte Hjelmeland (43) fått nok. Nå er han klar for å slå seg til ro.

HJEMME IGJEN: Til tross for at Bjarte Hjelmeland tråkket sine barnesko i Bergen, føler han seg mer hjemme etter han flyttet fra vestlandshovedstaden og tilbake til Oslo.  Foto: Anders Grønneberg
HJEMME IGJEN: Til tross for at Bjarte Hjelmeland tråkket sine barnesko i Bergen, føler han seg mer hjemme etter han flyttet fra vestlandshovedstaden og tilbake til Oslo. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- Jeg er jo veldig glad i barn, men jeg setter ennå mer pris på å ha frihet. At jeg kan hoppe på et fly og reise avgårde når jeg måtte føle for det. Slik tror jeg det ville vært om jeg hadde vært i et heterofilt forhold også, sier Bjarte Hjelmeland (43).

Etter fire år som teatersjef i Bergen er Bjarte tilbake i leiligheten på St. Hanshaugen, som han deler med sin utkårede gjennom 11 år, Terje Stensland.
 
Fryktet brudd

I dag er kjæresten både samboer, mediekontakt og produsent for Bjartes nye show, men skuespilleren legger ikke skjul på at årene borte fra hverandre tæret på forholdet.

- Det har vært tøft. Man kommer så langt fra hverandre og driver med helt forskjellige ting havner man fort på ulike planeter. Det var mye av grunnen til at jeg ikke ønsket å fortsette og jobbe i Bergen. Jeg var redd for at om jeg ble lengre borte nå kunne forholde ryke.

Dermed takket Bjarte nei til tilbudet om en ny periode som teatersjef ved Den Nasjonale Scene, og sendte flyttelasset tilbake til Oslo. Men til tross for at paret nå har slått seg til ro i hovedstaden, brygger de ikke på noen umiddelbare gifteplaner.

- Vi har det veldig fint slik det er nå, men det er klart at vi har lekt med tanken. Så det er ikke noe jeg utelukker, men vi har ingen konkrete planer.

Tidlig «ut av skapet»

Allerede som 16-åring stod Bjarte fram som homofil. Da hadde han allerede kvernet på tanken noe år, før han våget å fortelle det, først til klassekameratene og så til familien.

- De tok det veldig bra. Det er mulig jeg er litt urettferdig mot meg selv når jeg fremstiller det så enkelt, men jeg kan egentlig bare huske det som en lettelse, sier Bjarte til Dagbladet.

KJÆRESTER OG KOLLEGAER: Bjarte Hjelmeland møtte kjæresten Terje Stenstad i 2002. I dag er de både samboere og kollegaer. Foto: Anders Grønneberg
KJÆRESTER OG KOLLEGAER: Bjarte Hjelmeland møtte kjæresten Terje Stenstad i 2002. I dag er de både samboere og kollegaer. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg tror det har vært en styrke i ettertid at jeg fikk katta ut av sekken så tidlig. Mange går jo inne med det i mange år, og mister hele ungdomstida si ved å late som de er noe de ikke er. Det var aldri noe alternativ for meg,

- Det er klart at teatermiljøet i Norges største by nok er blant de snilleste miljøene man kan være når man skiller seg litt ut. Det er som Anne-Kat. sier; prøv å dra til en ungdomsskole utpå bygda å si at du er homofil, så skal du se hvor mange vinduer du har igjen på huset ditt dagen etterpå.

- Sånn sett har jeg nok vært heldig, erkjenner 43-åringen.

Endelig hjemme
Førstkommende torsdag har Bjarte Oslo-premiere på sitt første one-man-show siden sjefsjobben i Bergen. Forestillingen «Gu kor gøy» gikk i vår for fulle saler på Ole Bull scene i Bergen, og Bjarte gleder seg til igjen å opptre foran publikummet i hovedstaden.

- Det føles veldig som å komme hjem, sier han, paradoksalt nok på flytende bergensdialekt

Men til tross for at han først og fremst ser fram til å gjøre comeback på Edderkoppen teater, innrømmer han også at han mer enn noen gang tidliger kjenner på premierenervene.

- Jeg føler at fallhøyden er større enn før. Jeg kjenner på det at jo eldre jeg blir jo høyere krav stiller jeg til meg selv og bruker mer tid på å forberede meg, sier skuespilleren.  

Kjøpte hus i Florida
Etter å ha stått på scenen halve livet har 43-åringen nok av shows å sammenlikne med. For om ikke drøyt 30 teaterforestillinger skulle være nok har multitalentet et knippe spillefilmer, tre plateutgivelser og flere TV-roller å se tilbake på. I fjor spilte han blant annet hovedrollen i NRKs adventskalender «Julekongen».

Når Bjarte skal koble av gjør han det derimot ordentlig. For noen år siden kjøpte han og Terje seg et hus på halvøya Key West i den amerikanske delstaten Florida, og dit reiser paret så ofte det lar seg gjøre.

KEY WEST: For noen år tilbake kjøpte Bjarte og samboeren hus i Florida. Her spyler Bjarte ned en sjøku i hagen til eneboligen i Key West. Foto: Privat
KEY WEST: For noen år tilbake kjøpte Bjarte og samboeren hus i Florida. Her spyler Bjarte ned en sjøku i hagen til eneboligen i Key West. Foto: Privat Vis mer

- Der kan jeg koble ordentlig av og hente inspirasjon. Og så blir det jo litt jobb der nede også, innrømmer han og forteller at store deler av manuset til «Gu kor gøy» er skrevet på den idylliske halvøya.

Narkotika og sexferie
På spørsmål om hvilken av hans rollefigurer som er mest inspirert av hans eget liv må Bjarte tenke seg litt om, før han svarer klart:

- Hvis jeg skal velge èn må det være den gamle dama i showet. Hun har fremstår som en typisk gammel dame, som har levd et tilsynelatende borgerlig og kjedelig liv. Så kommer det fram at hun både har røyka hasj og dratt på sexferie til Thailand, forklarer han og avslutter:

- Jeg håper jeg kan se tilbake på et like spennende liv når jeg blir like gammel som henne.

SKINNET BEDRAR: Om Bjarte skal identifisere seg med en av sine karakterer er det denne dama - som er langt fra så uskyldig som hun ser ut til. Foto: Øyvind Ganesh
SKINNET BEDRAR: Om Bjarte skal identifisere seg med en av sine karakterer er det denne dama - som er langt fra så uskyldig som hun ser ut til. Foto: Øyvind Ganesh Vis mer