<strong>STRIDEN OVER:</strong> Morten Dreyer og kunstneren Pushwagner har fordelt den omstridte kunsten mellom seg etter lang tids strid. Foto: Eivind Kristensen
STRIDEN OVER: Morten Dreyer og kunstneren Pushwagner har fordelt den omstridte kunsten mellom seg etter lang tids strid. Foto: Eivind Kristensen Vis mer

- Jeg var sikker på at jeg skulle krepere før dette var over

Kunstneren Pushwagner og eks-vennen Morten Dreyer har inngått forlik om millionkunsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Seint i går hadde de to avsluttet en 12 timer lang rettsmekling. Nå skal kunst til en verdi av mellom 10 og 15 millioner kroner fordeles mellom dem.

- Dette er en utrolig lettelse. Jeg var sikker på at jeg skulle krepere før dette var over, sier Terje Brofos, alias Pushwagner til Dagbladet.

- Dette er en happy end, sier Morten Dreyer.

Frekke spøker
De markerte forliket ved å ta hverandre i hånda foran et av Pushwagners mest sentrale verk, «Selvportrett», for anledningen hengt opp på hans nye galleri på Tjuvholmen.  Dette er blant verkene som Dreyer nå skal levere tilbake til kunstneren.

- Jeg kjøpte dette bildet av Pushwagner i 1992 for 1500 kroner. Han betraktet det vel som et lån, spøkte Dreyer.

Hans tidligere samarbeidspartner sparte heller ikke på frekkhetene:

- Jeg er veldig fornøyd med avtalen, og vil benytte anledningen til å ta deg i hånda for siste gang, sa Pushwagner til eks-vennen.

Så gemyttlig har det ikke vært mellom de to på lang tid. Da Pushwagner saksøkte Dreyer i fjor høst uttalte han at han ikke hadde noe å takke ham for.

Dreyer etterlyste på sin side anerkjennelse for å ha tatt vare på Pushwagners kunst i de åra kunstneren levde et omflakkende liv på gata.

Setter punktum
Pushwagner vant første runde i retten og fikk eiendomsrett til millionkunsten. Nå blir det ikke noe av den planlagte ankesaken til høsten. Torsdag kveld kom partene til enighet om en avtale, meklet fram av dommeren i lagmansretten.

- Dette setter et slags punktum etter 29 år, sier Morten Dreyer.

Han må gi fra seg flere sentrale Pushwagner-verk, men får på den annen side være med på å bestemme deres videre skjebne. I tråd med kunstnerens eget ønske skal kunsten nå bli tilgjengelig for offentligheten.

Dette kan enten skje gjennom en stiftelse der både Dreyer og Pushwagner skal bestemme vedtektene, alternativt kan kunsten doneres til en offentlig kunstinstitusjon.  

- Jeg vil vise kunsten min for hele verden, sier den eksentriske Pushwagner.

I bytte for kunstverk får også Dreyer en rekke digitale trykk som kunstneren har laget de siste årene. Han skal også få drøye 400 000 kroner av Pushwagner, i form av inntekter fra framtidig salg. 

Stray holdt utenfor
Pushwagners nåværende velgjører Stefan Stray holdt seg i bakgrunnen under pressekonferansen i dag. Det er ingen hemmelighet at han har spilt en sentral rolle i arbeidet med å få tilbake kunst fra Morten Dreyer.

Ifølge forliket mellom Dreyer og Pushwagner skal imidlertid ikke Stray være involvert det videre arbeidet med kunsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer