- Jeg var spion

LONDON (Dagbladet): Verdens kanskje mest berømte spionforfatter, John Le Carré, tilsto i går at han selv var spion. Allerede under studietida ved et universitet i Oxford, spionerte han på medstudenter med kommunistiske sympatier.

- Jeg trodde virkelig på at jeg hadde funnet en sak jeg brant for, sier Le Carré, ifølge avisa The Times, som bygger historien på en ny BBC-dokumentar som ble sendt i går kveld. Det er første gang den kjente spionforfatteren innrømmer at han bedrev studentspionasje. Det skjer etter at det lenge har versert en rekke rykter om hans fortid.

Le Carré, som slo igjennom som forfatter i 1963 med boka «Spionen som kom inn fra kulden», har dermed lang erfaring innenfor faget spionasje.

Mata Hari

Under sitt døpenavn, David Cornwell, var han i mange år tilknyttet den britiske etterretningstjenesten, både i ut- og innland (MI5 og MI6). En tjeneste som sjølsagt så fiender fra øst, under den kalde krigens dager og år.

Le Carré forteller til BBC at han begynte sine unge spiondager mens han studerte i den sveitsiske hovedstaden Bern i 1947.

- Her kom jeg i kontakt med en britisk diplomat, men de jobbene jeg utførte var så trivielle og uten noen som helst betydning. Men jeg gikk rundt i byen og trodde jeg var verdens største og viktigste spion. En periode følte jeg meg som en mannlig Mata Hari, sier Le Carré.

Russerfrykt

Etter oppholdet i Bern flyttet Le Carré tilbake til England for å begynne å studere ved et universitet i Oxford. Det var her han holdt en godt høyreøye med dem som oppholdt seg på venstresida.

- På en måte stemmer det at vi trodde på frykten fra Sovjet, fra russerne. At de ville prøve å skaffe seg kilder og gode kontakter i den britiske middelklassen, de som leflet med kommunistiske ideer ved Oxford på slutten av 1940-tallet. Vi hadde opplevd denne trusselen tidligere, på 1930-tallet. Da ved universitet i Cambridge, sier Le Carré som et forsvar for sin «tystertjeneste».

Da Le Carré fikk sitt gjennombrudd, avsluttet han sin egen spionkarriere. Hans hovedverk er sagaen om etterretningsagenten George Smiley.

LE SPION: Forfatteren John Le Carré sier han ville lette sin samvittighet, og tilstår i en BBC-dokumentar at han spionerte på sine medstudenter for drøye 50 år siden. Etter studentadagene ble Le Carré ansatt i britisk etteretning.