- Jeg var utbrent

Elin Tvedt (37) har brukt to år på å komme til hektene igjen.

STRENGE KARV:  Elin Tvedt har alltid stilt strenge krav til seg selv. Da hun jobbet som programleder i Frokost-tv på NRK sov hun knapt om natta. Hun bare jobbet og fikk ikke sove.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STRENGE KARV: Elin Tvedt har alltid stilt strenge krav til seg selv. Da hun jobbet som programleder i Frokost-tv på NRK sov hun knapt om natta. Hun bare jobbet og fikk ikke sove. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg sov aldri. La meg klokka elleve på kvelden og sto opp to på natta. Ikke engang innsovingstabletter hjalp, sier Elin Tvedt om tiden i frokost-tv på NRK.

I dag venter hun sitt andre barn, er journaliststudent og trives godt i hjembygda Ølen. Nedturen i 2005 lærte hun mye av.

Den gang rakk den populære programlederen og tidligere værdamen så vidt jobbe én sesong av frokost-tv, før det sa pang.

Tvedt var overarbeidet og utbrent.

- Jeg prøvde å lære alt om alle temaene vi skulle prate om. Det sier seg selv at det ikke går når vi hadde 52 saker i uka. Selv om vi hadde egne researchere, leste jeg meg opp på alt.

Flyttet fra Oslo Etter klar oppfordring fra legen, ble Tvedt sykmeldt på dagen og forsvant fra tv-skjermen.

- Jeg stiller ofte altfor store krav til meg selv. Og jeg visste med en gang at jeg ikke kunne gå på en ny sesong, selv om det var mange måneder til sesongstart.

- Det tok to år før jeg klarte å sitte i sofaen med PC eller mobil. PC-en måtte jeg ha på kontoret og mobilen brukte jeg bare når jeg måtte. De to tingene betydde «jobb» for meg. Jeg klarte ikke slappe av.

Tvedt sier at selv om hun svarer på disse spørsmålene, er det ikke noe hun tenker på til vanlig. Hun har gått videre, selv om det tok tid før hun kom tilbake til hverdagen.

DANSE, DANS, DANS PÅ PARKETTEN:  Elin Tvedt deltok i «Skal vi danse» på TV2 i 2009. Her er hun sammen med sin sansepartner Egor Filipenko.
Foto: Eirik Helland Urke
DANSE, DANS, DANS PÅ PARKETTEN: Elin Tvedt deltok i «Skal vi danse» på TV2 i 2009. Her er hun sammen med sin sansepartner Egor Filipenko. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

- Smellen ble veldig synlig. Det var tøft. Men jeg er så takknemlig for det i dag, for den forandret hele tankesettet mitt og har gitt meg det flotte livet jeg nå lever, sier hun.

Tvedt ledet frokostprogrammene med erfarne programledere som Claus Wiese og Petter Nome. Hun sier at kollegene ble gode kompiser og at de var en styrke for henne i livesendingene. Men hun merket at de hadde flere år på baken.

- Jeg syns jeg hadde lite erfaring sammenliknet med de andre. I intervjuer kunne Claus Wiese bare ta ting fra hodet, det kunne ikke jeg på samme måte. Derfor jobbet jeg døgnet rundt.

Journsliststudent Etter oppsigelsen i NRK, satte Tvedt seg på flyet til hjembygda Ølen, hvor hun har bodd siden. I høst begynte hun å studere journalistikk ved Høgskolen i Oslo over Internett. Det har hun alltid hatt lyst til å gjøre.

- Jeg kunne ikke bare hatt fri alle disse åra. Da hadde jeg gått på veggen, sier hun.

Tvedt kan tenke seg å jobbe med underholdnings-, helse- eller nyhetsjournalistikk etter fødselspermisjonen. Selv om hun i vår annonserte en tre års pause fra jobbing i Oslo, gjør hun fortsatt frilansoppdrag. Blant annet var hun deltaker i «Skal vi danse» i 2009.

Roligere tempo I hjembygda har Tvedt fått ro i kroppen og lever et langt mer avslappet liv enn før. Etter hjemkomsten tok det ikke lang tid før hun traff kjæresten Torgeir Steinstø (40). Nå bor de i et hus ved strandlinja, og har datteren Milla (2) sammen. Hun er i barnehagen tre dager i uka. Ellers er Tvedt hjemme med henne.

- Jeg tror barn har godt av å være hjemme og slappe av litt, og ikke bare være i barnehagen. Jeg stiller strenge krav til meg selv som mor og har ikke fått barn for at de skal bli oppdratt i barnehage. Jeg har mange venner som syns de ser barna sine altfor lite. Det virker litt kavete å ha det sånn når vi ikke må.

Gravid igjen I februar venter hun en liten gutt. For Tvedt, som ga ut egen gravidbok i 20090, er det spesielt å være høygravid igjen. Hun har vært åpen om fødselsangsten hun fikk da hun gikk gravid med Milla.

- Jeg er en kontrollfrik. Og under en fødsel har du ikke kontroll. Med Milla planla vi å sette i gang fødselen så jeg hadde en dato å forholde meg til. Denne gangen skal vi ikke sette i gang fødselen, og det tyder på at jeg har kommet meg videre.

Under dette svangerskapet har Tvedt gått i samtaler på sykehuset for å være bedre forberedt til fødselen som kommer.

Elin Tvedt

• Født 31. desember 1973. Bosatt i Ølen, Rogaland.

• Startet sin karriere som værdame i TV2.

• Var programleder for «Et døgn med Elin», fem sesonger av «71° nord» på TV Norge og Frokost-TV på NRK.

• Ga i fjor ut boka «Gravid, jeg? Dagbok fra et svangerskap».

• Studerer journalistikk. Fast spaltist i Haugesunds Avis.

- Jeg er flink til å skyve bort ting, så jeg utsetter litt å tenke på det nå også. Men jeg merker det går bedre. Jeg gleder meg, samtidig som det er skremmende.

Kanskje Oslo igjen Jula feiret Tvedt hjemme hos moren, sammen med Milla, mens samboeren var på jobb i Nordsjøen.

Hva som skjer etter fødselspermisjonen er uvisst. Og det er akkurat slik hun vil ha det.

- Det er viktig for meg å ikke ha planer akkurat nå, men å ta ting som de kommer. Men jeg holder kontakt med folk i bransjen og er i dialog med flere. Siden det er langt fram i tid, er det ikke noe håndfast. Nå skal vi finne ut om familien skal flytte til Oslo eller ikke.

- Det er ikke umulig å jobbe i Oslo, men bo i Ølen. Det hadde vært drømmen.

BOKLANDERING:  Elin Tvedt ga ut egen bok om graviditet i 2009. 
Foto:Steinar Buholm/Dagbladet.
BOKLANDERING: Elin Tvedt ga ut egen bok om graviditet i 2009. Foto:Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer