Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vet hva jeg ville gjort

Faren til Johannes (11) om reaksjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det siste døgnet har SOS Barnebyers kampanjevideo gått som en farsott på nettet verden over.

I videoen ser vi gutten Johannes (11) sitte alene på en bussholdeplass i Oslo, med alt for lite klær for den norske vinterkulda. Men etter hvert som folk kommer forbi er det mange som tilbyr både klær og hjelp til den lille gutten.

Tidligere i dag reiste blogger Susanne Aabel spørsmålet om alle ville hjulpet et kaldt barn, uansett bakgrunn. Hun bruker romfolk som eksempel på noen hun ikke er så sikker på at ville blitt hjulpet.

Berørt
Moren til gutten i videoen, Anne Gro Lønnestad, sier til Dagbladet at hun ikke er enig med Aabel. Hun tror folk ville ha hjulpet et frysende barn uansett.

- Når det gjelder barn blir folk uansett berørt av en slik situasjon, uavhengig av hudfarge eller utseende. Det kan komme an på måten ungen framtrer på, men om han ser ynkelig, kald og stakkarslig ut tror jeg folk vil vise medlitenhet uansett, sier hun, og legger til:

- Det er mange som vil tenke at «tenk om det var min sønn.»

- Så du tror varmen og hjelpsomheten som vises i videoen er universell?

- Ja, jeg tror jeg.

Også faren til Johannes, som selv var til stede under innspillingen, tror de aller fleste ville ha hjulpet uansett.

- Jeg vet hva jeg ville gjort. Det er et barn. Jeg tror de aller fleste ville ha varmet et barn. Jeg er ikke noe orakel, men når det gjelder barn blir vi mennesker veldig nære, sier Hans Flaaten.

Omsorgsgen
Også nestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn, tror nordmenn ville hjulpet til, uansett om det var en rom-gutt eller en norsk gutt.

- Vi i Norge har en stor giverglede og et sterkt omsorgsgen, som hadde vunnet over alle tilbøyeligheter. Når noen så tett innpå deg er i nød, er også innstinktet til å hjelpe sterkest, sier han.

Det eneste spørsmålet han sitter med etter å ha sett videoen, er om alderen ville gjort noen forskjell.

- Hadde det vært annerledes om det hadde vært en voksen? Det er ingen tvil om at omsorgen for barn er sterkt fremtredende i Norge. Men det kunne kanskje vært noe annet dersom dette hadde vært en voksen involvert i vidoen, men det tror jeg knapt. Vi er stort sett moralske mennesker, konkluderer han med til slutt.

SKJERMES: Etter henvendelser fra media verden over, har foreldrene valgt å skjerme Johannes, og han satiller ikke opp på flere intervjuer. Foto: Mathias Flaaten / Privat
SKJERMES: Etter henvendelser fra media verden over, har foreldrene valgt å skjerme Johannes, og han satiller ikke opp på flere intervjuer. Foto: Mathias Flaaten / Privat Vis mer
Hele Norges coronakart