Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten dette stedet

Bli med Bettan (54) på båttur.

(Dagbladet): - Jeg liker vannet.

Elisabeth «Bettan» Andreassen (54) smiler. Hun sitter godt posisjonert i tresnekka og skuer ut mot havet. Foruten lyden av måker, bølgeskvulp og snekkemotor, er bare stillheten. Det har blitt mange slike turer denne sommeren.

- Jeg trives godt med å lukte på havet og nyte roen. Det er ikke mye av det resten av året, ler Bettan.

Tre travle uker med utsolgte sommershow i Tønsberg, sammen med Didrik Solli-Tangen og Alexander Rybak, er over. Dagbladet møter den folkekjære artisten på hytta på Brønnøya i Asker, men idylliske omgivelser til tross: late feriedager er det ikke. Det er bare et par dager til Andreassen, Hilde Lyrån, Marian Aas Hansen og Guri Schanke begynner prøvene på «Showgirls».

Få fridager - Jeg pugger hver dag, står nede i boden på bryggen her og synger. Jeg har bare noen dager fri i sommer, men prøver likevel å få lest manus et par timer daglig, sier Bettan.

De fire showpikene hadde stor suksess med samme konsept i 2007. Men denne gang blir det et helt nytt show: mindre Broadway-aktig, mer i tiden, forklarer Bettan.

Ord som «fridag» og «ferie» eksisterer knapt nok i artistens vokabular. Livet hennes er som regel planlagt to år fram i tid.

TRAVLE SOMMERDAGER: Elisabeth «Bettan» Andreassen har få fridager i sommer, og er allerede i gang med å forberede seg til en ny runde av «Showgirls». For artisten er hytta på Brønnøya et nødvendig sted å tilbringe sommeren for rekreasjon. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TRAVLE SOMMERDAGER: Elisabeth «Bettan» Andreassen har få fridager i sommer, og er allerede i gang med å forberede seg til en ny runde av «Showgirls». For artisten er hytta på Brønnøya et nødvendig sted å tilbringe sommeren for rekreasjon. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Etter premieren 6. september spiller «Showgirls» fram til påske, før sommershowvarianten av forestillingen har premiere. Deretter vil Bettan fortsette samarbeidet med Solli-Tangen og Rybak. Og før jul reiser hun landet rundt sammen med Rune Larsen, Tor Endresen, Rybak og Marian Aas Hansen for å spille julekonserter. I tillegg kommer pliktene det medfølger å være kone og mor til to tenåringsjenter.

- Brønnøya betyr alt Alltid mye jobb, alltid mye å gjøre. Da er det fint å ha hytta på Brønnøya.

- Det betyr alt. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten dette stedet. Det er rekreasjon for meg og familien. Og så er jeg jo oppvokst på en øy utenfor Göteborg, ikke noe bybarn, sier hun, og drømmer seg tilbake til oppveksten på den lille øya Källö-Knippla i Göteborgs skjærgård.

Hun sammenligner seg selv med Tjorven og øya med Saltkråkan, og forteller hvordan hun sammen med vennene stjal hummer og ål fra teinene i stedet for å gå på epleslang.

- Tor og jeg ville gi jentene noe av det samme som jeg hadde, og med Brønnøya var det i boks, smiler hun.

For Bettan er sommeren tid for ettertanke. Hun er blitt mer opptatt av å gjøre mest mulig ut av dagen, bruke tid på viktige ting, som venner og familie. Og hun tenker ofte over hvor heldig hun er, sist under én av konsertene i Tønsberg slo det henne. Hun har gitt seg selv forbud mot å klage, og understreker at hun føler seg ydmyk.

Gir seg aldri Det begynte med pubbandet KEB Special i 1978. Siden har så å si alt hun har rørt ved blitt til showbusinessgull.

- Jeg har aldri tenkt på å gi meg. Tvert om, jeg har jo alltid noe på gang. Jeg kan aldri sette meg ned og bli fornøyd. Jeg elsker mitt liv, musikken, det å få være på scenen, sier Bettan.

GLAD I HAVET: - Jeg trives godt med å lukte på havet og nyte roen. Det er ikke mye av det resten av året, forteller Elisabeth Andreassen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GLAD I HAVET: - Jeg trives godt med å lukte på havet og nyte roen. Det er ikke mye av det resten av året, forteller Elisabeth Andreassen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Travle dager og framtidsplaner fungerer som motivasjon. En tett utfylt almanakk holder henne også ung. For å holde seg i form, prøver hun også å løpe så ofte hun kan. I sommer har joggeskoene fått kjørt seg flere runder rundt Brønnøya.

- Jeg må røre på meg, ellers går det ikke. Jeg er så kort og liten at jeg blir fort rund, ler hun.

- Utsatt for kommentarer Bettan sørger også for å spise sunt. Mye proteiner, fisk et par ganger i uka, frukt og grønt, og lite sukker.

- Vi kan spise pizza, vi òg, altså. Men jeg er veldig utsatt for kommentarer i det yrket jeg har, uten at jeg bryr meg så mye om det. Jeg kan jo ikke bestemme at alle skal være fornøyde med meg. Det viktigste er å være fornøyd med seg selv. Da får du et harmonisk og behagelig liv, mener hun.

Hun påpeker at hun ikke tenker så alt for mye på alder.

- Jeg har så mye barn i meg, og så har jeg unge barn, sier Bettan.

- Og en ung mann, skyter ektemannen Tor (60) inn fra førerplassen i snekka.

GIR SEG IKKE: Bettan har vært aktiv artist siden 1978. Hun har aldri tenkt på å gi seg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GIR SEG IKKE: Bettan har vært aktiv artist siden 1978. Hun har aldri tenkt på å gi seg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Bettan spruter ut i latter, slår armene ut i lufta og sier noe om at hun lever et rikt liv som sprudler av testosteron.

- Jeg er jo ikke gammel. Jeg er ung, slår hun bestemt fast.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media