«Jeg vet ikke hvem Jan-Erik Fjell er

Det jeg vet er at han kan skrive krim.»

KNALLSTERK DEBUT: Jan-Erik Fjell debuterer med en krimbok av ypperste klasse, mener anmelderen. Foto: JURITZEN FORLAG
KNALLSTERK DEBUT: Jan-Erik Fjell debuterer med en krimbok av ypperste klasse, mener anmelderen. Foto: JURITZEN FORLAG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det finnes debutanter og det finnes debutanter. Noen bruker sin første bok til å teste vannet, til å prøve og feile for åpen scene, for å si det sånn.

Andre kaster seg uti med en selvsikkerhet og en trygghet som om dette var forutbestemt.

Tenk på Jo Nesbøs «Flaggermusmannen» og Tom Kristensens «En kule», to førstebøker som virket som om de var skrevet av drevne forfattere med mange bestselgere bak seg. Da begynner vi å nærme oss «Tysteren» og Jan-Erik Fjell. For dette er krim av ypperste klasse, overbevisende, troverdig og — ikke minst — spennende fra første til siste side.

Handlingen foregår både i hjemlige lille Fredrikstad og i det tøffe mafiamiljøet i New York, og bragden består naturligvis i å få de to parallelle historiene til å bindes sammen til slutt. Men det gjør Fjell på en nærmest perfekt logisk måte.

Spillegal Hovedpersonen i «Tysteren» er den spillegale Kripos-etterforskeren Anton Brekke, en brautende framtoning som forhåpentligvis ikke ville hatt samme jobb i virkeligheten. Men på papiret fungerer den arrogante og smarte politimannen utmerket, og han kan faktisk vise til en del sjarmerende trekk etter hvert som handlingen skrider framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer