BOKKLAR:  Forfatter Hanne Ørstavik har skrevet sin tiende roman. Den måtte modnes i kroppen i ett år før den kunne skrives ut. Foto: Håkon Eikesdal
BOKKLAR: Forfatter Hanne Ørstavik har skrevet sin tiende roman. Den måtte modnes i kroppen i ett år før den kunne skrives ut. Foto: Håkon EikesdalVis mer

- Jeg vet når jeg har en roman i kroppen

Men Hanne Ørstavik måtte vente ett år før den ble klar.

• Les utdrag fra Hanne Ørstaviks nye roman «Hyenene» her.

(Dagbladet): I høst er forfatter Hanne Ørstavik klar med sin tiende roman. «Hyenene» har hun brukt 1,5 år på, og prosessen beskriver hun som både «langsom og rask».

- De første sidene kom fort, så skrev jeg rundt 30 sider i løpet av ett år. I fjor høst kom resten på to-tre måneder. Jeg tenker at romanen kommer fra et sted i meg, som ikke kan tvinges fram. Jeg må vente til det er klart, sier Ørstavik.

- Blir du stresset når du må vente et helt år før den kommer?

- Nei, jeg vet når jeg har en roman i kroppen. Venteperioden er interessant fordi den er undersøkende. Den siste utskrivingsfasen er gjerne veldig intens, sier Ørstavik.

«Hyenene» handler om forfatteren Siv. Hun har flyttet til en kystby sør i England for en periode. Der låner hun leiligheten til en britisk forfatterkollega hun traff på en litteraturfestival i Frankrike. Det er nettopp blitt slutt med kjæresten, og Siv forsøker å finne ut av hvem hun er, når viljen ikke styrer. 

Utdraget er fra bokas første sider.

- Den åpner på et nullpunkt. Hun har dratt til England, og har ikke kontakt med seg selv eller egne impulser. Hun lever som en maskin. Er du gjennomkontrollert, vet du ikke hva du har lyst til. Du spiser mat fordi den er riktig, ikke fordi den er god, sier Ørstavik.

Forfatteren beskriver boka som en eksistensiell roman. Hun har tatt utgangspunkt i egne livsspørsmål, og blitt inspirert av hvordan boka tar form. Hun ser på romanen som et «modellunivers av livet, hvor man kan finne svar på spørsmål».

Romanen er skrevet i tredjeperson, og fortelleren ligger tettest opp til Siv, til tross for et omfattende persongalleri.

Boka åpner med at Siv ser videoklipp av hyener på Youtube.

- Jeg trengte hyenene til fortellingen, som noe veldig konkret. Hyener er ville, instinktive dyr. De er sammensatte og motsetningsfylte, og kommer inn som en viktig kraft i historien, sier Ørstavik.

Selv om det går mot høst, har mange lagt en sommer fylt av bøker bak seg. Ørstavik liker å lese både sakprosa og skjønnlitteratur når sola skinner.

- Denne sommeren har jeg lest en bok om Virigina Woolf, som er en biografi om kvinnene rundt henne. Det har også blitt ei bok om og ei bok av Kierkegaard, og nå knoter jeg meg ei på spansk, sier Ørstavik.