Dennis Storhøi spiller hard forsvarssjef i NRK-serien Nobel

- Jeg vet noe om hvordan det er å knekke sammen både fysisk og psykisk

Dennis Storhøi lærte mye om seg selv i forsvaret. Han mener erfaringene var så viktige at han trikset sønnen inn i Garden så han skulle oppleve det samme.

TILBAKE PÅ GAMLE TRAKTER: Dennis Storhøi er aktuell som FSK-sjef i serien Nobel. Mye av serien er spilt inn på Akershus Festning i Oslo. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TILBAKE PÅ GAMLE TRAKTER: Dennis Storhøi er aktuell som FSK-sjef i serien Nobel. Mye av serien er spilt inn på Akershus Festning i Oslo. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Ja, jeg brukte flere egne erfaringer fra forsvaret i «Nobel». Det var utfordrende fysiske og psykiske tester for å komme inn i Garden. Jeg vet noe om hvordan det er å knekke sammen både fysisk og psykisk, sier Dennis Storhøi (56) med et bestemt blikk.

Den rutinerte skuespilleren er for tida å se som beinhard forsvarssjef i suksesserien «Nobel» hver søndag på NRK. Nå sitter 56-åringen på sitt stamsted, den ærverdige Bibliotekbaren på Bristol i Oslo, og forteller om de tøffe erfaringene han fikk som ung soldat i vinterkulda på 80-tallet.

- Når du skal springe tremila med tunge støvler og 11 kilo på ryggen, mens du får kramper i hele kroppen og beina henger etter deg. Da blir du kjent med deg selv, både med positive og negative sider.

Han tenker lenge og veier ordene, mens pianisten på Bristol spiller varsomme, myke toner i bakgrunnen. Kontrasten til det skuespilleren forteller, er stor.

- Du står der og griner, med snørr og tårer i ansiktet, og har valget mellom å gi opp eller springe ferdig. Det interessante var at jeg den gangen tenkte «ikke faen» og kom i mål.

Snek inn sønnen i forsvaret

Krigsdramaet «Nobel» er blitt kritikerrost de siste ukene, trekker hele 1,1 millioner seere hver uke og er laget av Per Olav Sørensen som regisserte NRKs forrige suksesserie «Kampen om tungtvannet». Storhøi, som har vært med i begge storproduksjonene, er glad for at soldatserien «Nobel» har slått an.

- Dette er først og fremst underholdning, slår han fast, men legger til at det aktuelle temaet med Norges krigføring i Afghanistan gir serien en ekstra dybde.

I STORFILM: Dennis Storhøi spilte mot selveste Antonio Banderas i filmen «Den 13. krigeren». 
I STORFILM: Dennis Storhøi spilte mot selveste Antonio Banderas i filmen «Den 13. krigeren».  Vis mer

- Serien kan gjøre oss oppmerksomme på politikken vi fører. Den har også paralleller til Vietnamkrigen, da mange av soldatene ikke visste hvilken krig de kjempet, og etterpå ikke kunne snakke om erfaringene fordi de var under taushetsplikt. Slik er det også i Nobel. De må forsvare hvorfor de har drept mennesker, uten å kunne fortelle helheten, sier han.

Dagbladet har tidligere skrevet at Storhøi er den eneste av skuespillerne i krigsdramaet med erfaring fra forsvaret. Han mener at forsvarserfaring ikke er en forutsetning for å spille kriger i «Nobel», men forteller at hans erfaringer fra forsvaret har preget flere hendelser i hans liv.

- «Ikke faen» har blitt stikkordet for mitt liv. Og det mener jeg i positiv forstand. Det betyr at man må gå videre, røper den erfarne skuespilleren som har vært å se på både tv, film og scenen siden sitt store gjennombrudd på skjermen i barnefilmen «Kamilla og tyven» i 1988.

Snek sønnen inn i Garden

Tida i Garden ga han så mange, viktige erfaringer, at han seinere fikk sønnen inn bakveien inn i det prestisjetunge vervet.

- Jeg begynte i Garden rett etter videregående og folkehøyskole med drama. Og det var et sjokk å komme til en førstegangstjeneste der disiplin og orden var så viktig. Men jeg hadde godt av det. Da den eldste sønnen min var 19-20 år, klarte han å juge seg unna på sesjon. Men jeg ville være en ålreit oppdrager, tok grep og klarte å trikse han inn i Garden, sier Storhøi og legger til:

- Det er eneste gang jeg har gått utenom systemet.

Storhøi smiler lurt:

TV-AKTUELL: Dennis Storhøi spiller FSK-sjef Ekeberg i den nye NRK-serien «Nobel» her sammen med Burås (Kyrre Hellum), Håvard (Mads Sjøgård Pettersen) og Erling Riiser (Aksel Hennie) i Nobel. 
Foto: NRK
TV-AKTUELL: Dennis Storhøi spiller FSK-sjef Ekeberg i den nye NRK-serien «Nobel» her sammen med Burås (Kyrre Hellum), Håvard (Mads Sjøgård Pettersen) og Erling Riiser (Aksel Hennie) i Nobel.
Foto: NRK
Vis mer

- Jeg trodde sønnen min skulle bli forbanna. Men vi er gode venner nå, og han satte pris på Garden han óg, og kom ut «fit og fresh».

Bra å feile

Storhøi som er gift og har tre barn, forteller at familien er viktig for ham. I vinter ble Dennis Storhøi sykmeldt fra stykket «Den glade enke» på Oslo Nye Teater for å ta vare på faren da han ble syk.

- Han har kommet seg veldig og er på et fantastisk pleiested, og det gjør meg lykkelig. Familieplattformen er veldig viktig, sier Storhøi om faren nå.

Denne våren har Storhøi pendlet mellom Norge for å pleie sin far, og Tyskland der han har hatt en rolle i krimserien «Nord bei Nordwest». En mulighet han fikk etter at den tyske regissøren ble imponert av nordmannens mange tyske gloser i suksesserien «Kampen om tungtvannet».

- Jeg fikk for øvrig to i tysk på videregående, å spille på tysk er noe jeg aldri trodde jeg skulle få tilbud om. Så jeg måtte si ja. Det var en utrolig gøy og utfordrende, sier Storhøi, men stopper opp og legger til:

- Jeg hadde aldri turt det for 30 år siden. I yngre alder er man så livredd for å gjøre feil. Men når man blir eldre, setter man mer pris på de feilene man gjør. Ting er ikke så farlig lenger, sier han og legger til at han med alderen har blitt flinkere til å godta både egne og andres feil.

- Jeg er et produkt av mine feil. Det er aldri det perfekte som er interessant. Det perfekte er sjelden interessant. I denne bransjen er det feilene vi lever av. Publikum setter også pris på det som er uventet, mener han.

Dennis Storhøi stakk av med Gullruten for sin rolle i «Kampen om tungtvannet» og har tidligere kapret internasjonale roller, som da han spilte mot Antonio Banderas i «Den 13. kriger», og seinere da han fikk en rolle i Hollywood- filmen «The Thing», men trakk seg av personlige årsaker.

Storhøi synes det er gøy at så mange norske skuespillere gjør det gjevt i USA, men har for øyeblikket ingen planer om en videre Hollywood-karriere.

- Jobb er jobb, og jeg må ikke til Amerika for å føle at det er lykken. Det er et rotterace der borte og et helt annet nåløye. Det er også mange klisjéroller du blir prøvet på. Jeg har gjort utallige russiske skurker, og det er ikke alltid like spenstig, sier Storhøi og legger til at den norske bransjen som utrolig spennende for tida.

Var gardist på festningen

Fram mot jul skal Dennis Storhøi turnere med forestillingen «Alle tiders julebord» sammen kollega Hallvard Holmen, og skal være med i kollega Kåre Conradis nye Ibsen-kompani.

Han har også et par filmprosjekter på gang som han ikke vil røpe mer om. For tida koser imidlertid hele familien, til og med hundene, seg med «Nobel» hver søndag.

- Jeg har tre barn som alle er genuint interessert i tv og film. De synes «Nobel» er så bra, og synes det er gøy at jeg er med i den.

FSK-sjef Jørund Ekeberg må i serien ta vanskelige avgjørelser fra sine store kontorer på Akershus festning i Oslo. Selv har Storhøi også egenerfaring fra området.

- Ja, jeg patruljerte fram og tilbake her da jeg var i Garden. Da lærte vi å «ha hjernen i vakuum og øyene i uendelig». Som han der, sier skuespilleren og peker på en statueliknende gardist da han er med Dagbladet til festningen i Oslo. Storhøi innrømmer samtidig at det er en form for skuespill å stå der i stram giv akt i kulda i flere timer.

- Jeg var nok flink til å spille gardist, og det var en troppsjef i Garden som fikk meg å søke teaterhøyskolen. Ellers hadde jeg kanskje ikke gjort det eller blitt skuespiller.