Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Banksy

- Jeg vil aldri avsløre ham

Vennen Steve Lazarides gir ut oppsiktsvekkende bok om gatekunstneren Banksys arbeidsmetoder.

FULLT SYNLIG: Refleksvest, fargesterkt arbeidsantrekk og kjegler har vært viktig for Banksy, som dermed kunne jobbe uforstyrret uten å avsløre seg. Bildet viser Martha Swabey fra Fine Art Restoration Company, som restaurerer et av Banksys gatebilder. Foto: NTB Scanpix
FULLT SYNLIG: Refleksvest, fargesterkt arbeidsantrekk og kjegler har vært viktig for Banksy, som dermed kunne jobbe uforstyrret uten å avsløre seg. Bildet viser Martha Swabey fra Fine Art Restoration Company, som restaurerer et av Banksys gatebilder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Banksy er et mysterium, og kommer til å forbli det. Det konkluderer vennen, fotografen og den tidligere agenten hans med.

Nå har Steve Lazarides gitt ut en fotobok med Banksy fra tida han arbeidet i felten - uten å avsløre identiteten hans.

I et intervju med Sky News forteller Lazarides, som jobbet sammen med Banksy i elleve år, fra 1997 til 2009, om den myteomspunne kunstneren.

Steve Lazarides jobbet først som fotograf, deretter som hans agent - og hele tida har han vært gatekunstnerens fortrolige venn.

I fullt dagslys

- Han stoler fremdeles på at jeg ikke vil vise ansiktet hans, noe jeg ikke vil gjøre. Det har ingen hensikt å avsløre ham. Hvis han vil avsløre seg, så er det opp til ham, sier Steve Lazarides til Sky News.

I begynnelsen kunne Banksy operere i fullt dagslys uten å bli avslørt.

- Det er utrolig hva du kan gjøre med en lett synlig refleksjakke og noen kjegler, sier agenten og vennen, som fremdeles hjelper Banksy med å hemmeligholde identiteten.

- Ble sett av alle

At Banksy i mange år kunne holde på med sin gatekunst uten å bli avslørt, var å gjøre seg så synlig som mulig. Derfor jobbet han i dagslys ikledd refleksklær, ikke ulik den veiarbeidere bruker - med kjegler som viste at «arbeid pågår».

De slapp unna med det mange ganger, forteller vennen i fotoboka om Banksy:

- Jeg har sett politifolk, jeg har sett alle, gå forbi. Har man på seg en refleksvest eller synlig arbeidsantrekk og noen kjegler, kan man gjøre hva man vil.

- Som julenissen

Steve Lazarides har gått gjennom 12000 fotografier for å lage boka «Banksy Captured». Den forteller historien om gatekunstneren og om arbeidsmetodene, også bak kulissene- og om den anonyme kunstnerens vei til global berømmelse.

Boka inneholder også mange anekdoter og Banksys mange påfunn - og om anonymiteten.

- Offentligheten ønsker ikke å vite hvem Banksy er. Det er som å fortelle en femåring at julenissen ikke fins. Folk ser på ham som en folkehelt, og jeg kommer ikke til å ta det mytiske fra dem, sier Lazarides.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media