AAP:

Jeg vil aldri tilbake til NAV igjen

Hva skjedde med nestekjærligheten, Erna? La meg utredes på den tida jeg trenger i AAP.

NØDVENDIG: Jeg hater å gå på AAP og Nav-ytelser, skriver artikkelforfatteren. Men han må. Foto: Privat.
NØDVENDIG: Jeg hater å gå på AAP og Nav-ytelser, skriver artikkelforfatteren. Men han må. Foto: Privat.Vis mer
Meninger

I 2011 ga Erna Solberg ut boka «Mennesker, ikke milliarder». Dette blir sett på som Ernas fraspark til valgkampen for å bli Norges neste statsminister i 2013. Hva skjedde med denne nestekjærligheten?

Som kommunalminister i Bondevik-regjeringen fikk du tilnavnet Jern-Erna, og det var jo dette kallenavnet du gjerne ville kvitte deg med, når du valgte en så pass mye mer mykere tilnærming til det norske folk og velgerne. Nå kommer dessverre bakrusen for de fleste av oss, mens du koser deg i statsministerboligen uten å trenge å spinke og spare til det aller mest nødvendigste her i hverdagen. Din regjering har skapt et velferdssystem som nå fungerer som et samlebånd. Produktet du produserer er fattigdom.

De nye innstramningene har gitt oss et system der vi behøver en bachelor i rettslære for å få hjelpen vi har rett på. Der mennesker med kroniske lidelser, som revmatisme eller traumelidelser, blir kastet ut fordi sykdommen tar for lang tid å behandle. Dette er ikke et system som ser etter løsninger for å gjøre deg frisk. Men heller leter etter svakhetene som gir muligheten til å gi deg avslag.

Det er nemlig dette velferdssystemet dere har skapt. Med kutt i AAP og uføre-ytelser, straffer det seg å være syk. Nå kastes mennesker ut av stønaden fordi de er for syke. Vi leser hjerteskjærende beretninger fra mødre som må selge hjemmene sine for å få sosialstønad og personer i utdanning som ikke kan fullføre fordi tiden er ute. Hva er svaret til regjeringen? Jo, det vil motivere deg til arbeid.

Da reglene trådte i kraft i januar 2018 har 17.000 mennesker blitt tvunget ut av AAP ordningen. I denne perioden har også 3100 flere kommet på sosialstønad, 7600 flere på uføre. Disse personene er altså ikke friskere, men de er blitt tvunget over i andre ytelser. Har du en partner med god inntekt, får du ingenting. Hvor mange dette dreier seg om er uvisst.

Å ta fra mennesker stabiliteten og tryggheten har ikke ført flere ut i arbeid, derimot har mange meldt tilbake samme erfaring som undertegnede har fått; Alle behandlere varsler om at dette har ført til forverring av helsetilstand og ført personer lenger unna muligheten for å komme tilbake i jobb, ikke nærmere.

Jeg er i stor grad enig med arbeidsministeren; at mens du går på AAP skal du faktisk være i en avklaringssituasjon. Enten opplæring, medisinsk utredning eller arbeidstilpassede tiltak må gjennomføres. Jeg vil gjerne bli utredet og ferdig behandlet på tre år. Jeg hater å gå på AAP og Nav-ytelser. Det er ikke noe annet jeg heller vil, enn å jobbe. Jeg vil aldri tilbake til NAV igjen, men med et forsteinet helsevesen hvor jeg de siste åra er blitt henvist til et 20-talls behandlere for å finne ut hva som er galt, så er det ikke rart det tar tid.

I stedet for å kutte makstid, bør dere bruke disse milliardene til å få personer ferdig utredet. Sett pengene i flere saksbehandlere slik at det blir tettere oppfølging, sett sammen tverrfaglige team som kan diskutere hva som er riktig utredning på et tidlig tidspunkt, og bruk kommunene i større grad til arbeidspraksis når de uansett betaler sosialstønaden.

La meg bli utredet på den tida jeg trenger, med et system som er finansiert slik at dette kan gjøres effektivt. På den måten kan jeg komme meg ut av et system dere har skapt

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.