- Jeg vil bevise kraften min

Joralf «Snåsamannen» Gjerstad skriver bok for å fjerne all tvil.

 VIL UNNGÅ LØGNER: Joralf Gjerstad jobber med et nytt bokprosjekt, hvor han ønsker å bevise at han faktisk har helbredende evner. 
Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
VIL UNNGÅ LØGNER: Joralf Gjerstad jobber med et nytt bokprosjekt, hvor han ønsker å bevise at han faktisk har helbredende evner. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Hvor enn Joralf Gjerstad (85) går, blir det oppstyr. Alle vil ha en bit av Snåsamannen, som skal ha helbredet mer enn 50000 mennesker i løpet av 50 år.

Denne uka er han på Lillehammer i forbindelse med Litteraturfestivalen - byen han selv bodde i for mer enn 50 år siden. Da Dagbladet møtte ham i går, fortalte Gjerstad villig om sitt nye bokprosjekt.

Vil unngå løgner - Jeg er 85 år, og har mye usagt. Jeg skriver for å få et system i det jeg har opplevd. Jeg har opplevd så mye utrolig, som jeg vil bevise helt og holdent. Jeg vil ikke at folk skal begynne å fantasere om meg etter min død. Jeg vil ha orden, sier Gjerstad til Dagbladet.

Snåsamannen ble for alvor kjent etter Ingar Sletten Kolloen skrev «Snåsamannen. Kraften som helbreder» i 2008. Den har solgt 135000 eksemplarer, mens «Den gode kraften» fra i fjor har et opplag på 100000. I går samtalte de to om hans liv og virke foran rundt 400 ivrige tilhørere på Maihaugen.

Gjerstad har tidligere sagt nei til å teste sine påståtte evner i vitenskapsprogrammet «Schrödingers katt» på NRK. Nå ønsker han å unngå løgner og uvisshet ved å skrive enda mer om sin egen historie.

- Jeg vil bevise at det jeg sier er sant. Det er mange som ikke tror på meg, det er helt unaturlig for folk. Derfor må jeg bevise det. Jeg skriver om det folk har opplevd etter å ha vært hos meg, som de selv bekrefter, sier den populære 85-åringen til Dagbladet.

«Bettina-tilfellet» Under samtalen med Sletten Kolloen i går kveld trakk de fram «Bettina-tilfellet» - ei jente som var uhelbredelig syk, som legene hadde gitt opp. Etter et møte med Gjerstad kunne hun gå igjen. Sletten Kolloen har selv vært i kontakt med overlegen ved Akershus sykehus som hadde behandlet jenta, som ble svært overrasket over hennes møte med «Snåsamannen». Sletten Kolloen mener derfor at Gjerstads kraft er «vitenskapelig dokumentert».

Tittelen på Gjerstads nye bokprosjekt er ikke klar, men han skriver litt hver dag og forteller til Dagbladet at han er godt i gang. Gjerstad ønsker at tekstene skal gis ut i bokform «om forlaget ønsker det».

- Vi er veldig interessert i det. Gjerstad sier han har mer å fortelle, og mange har interesse for å høre mer om ham. Det ser vi både på boksalget og på oppmøtet under arrangement han er på. Men foreløpig er det for tidlig å si noe om når dette eventuelt blir noe av, sier Jan Swensson, Gjerstads redaktør i Gyldendal.

Vanskelig å gjemme seg Kona Signe er også med til Lillehammer. De to har mange gode minner fra innlandsbyen, hvor de hadde sin ungdom. Begge husker godt den dagen de ankom. På Lillehammer bodde nemlig den synske Marcello Haugen.

- Vi kom klokka fire med bil fra Hamar. Da var det torgdager. Jeg sa til Signe at nå er vi i Marcello Haugens by, så vi får se om vi ser ham. Midt i mengden var han. Da vi kom bort til ham, snudde han seg og tok av seg hatten. Det skjedde en gang til. Vi hadde en form for kommunikasjon. Det var underlig ettersom han ikke kjente meg, sier Gjerstad.

 I SAMTALE: Under Litteraturfestivalen på Lillehammer i går samtalte Joralf Gjerstad med sin biograf, Ingar Sletten Kolloen. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I SAMTALE: Under Litteraturfestivalen på Lillehammer i går samtalte Joralf Gjerstad med sin biograf, Ingar Sletten Kolloen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om Gjerstad kjenner kraften sin like sterkt på sine eldre dager, svarer han at «jeg kjenner den aldri, jeg bare bruker den». Han ønsker ikke å si noe om når eller hvem han helbredet sist, men henvendelsene til ham er fortsatt mange.

- Det kommer en sånn bunke med brev hver dag, sier Signe og holder hendene fra hverandre med ti centimeters mellomrom.

Hun innrømmer at hun blir sliten av alle henvendelsene, og kunne godt tenkt seg en feire til sommeren.

- Men jeg vet ikke helt hvor vi skal klare å gjemme oss, sier Signe med et smil.