- Jeg vil fortsatt gå på kinesisk restaurant i kveld

Alexander Rybak etter at han ble erklært uønsket i Kina.

NOBEL: Alexander Rybak skulle spille hovedrollen i operamusikalen som nå er erklært uønsket i Kina, etter at fredsprisen gikk til Liu Xiaobo. Her er Rybak for øvrig på Nobelkonserten i fjor. Foto: Eirik Helland Urke
NOBEL: Alexander Rybak skulle spille hovedrollen i operamusikalen som nå er erklært uønsket i Kina, etter at fredsprisen gikk til Liu Xiaobo. Her er Rybak for øvrig på Nobelkonserten i fjor. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

|||- Dette var trist. Jeg er veldig skuffet. Operamusikalen er et vakkert prosjekt, som vi bare gjør av lyst, sier Alexander Rybak til Dagbladet.

Kinesiske myndigheter varsler at de ikke lenger vil ha den planlagte operaforestillingen med MGP-vinner Alexander Rybak i hovedrollen.

I dag kom meldingen fra det kinesiske kulturdepartementet om at forestillingen er uønsket i Kina.

Etter planen skulle operamusikalen Some Sunny Night settes opp både i Beijing og Wuhuan i begynnelsen av november.

Rybak har nettopp kommet hjem fra musikkvideoinnspilling i Ukraina, og står på farten videre til Finland. Han har ikke orientert seg om reaksjonene etter at Nobelkomiteen delte ut fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, og nå er han selv havnet i sentrum for den storpolitiske konflikten.

Hovedrolle
- Noen andre som har mer greie på det må svare på den politiske siden ved dette, sier Rybak og legger til:

- Men som jeg sa til manageren min: Jeg har lenge planlagt å spise på kinesisk restaurant, og ser ikke noen grunn til å endre på de planene. Du skal ikke se bort ifra at det blir kinesisk på meg i kveld.
Den overraskende avlysningen kommer fire dager etter at den norske Nobelkomiteen ga årets fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Kina har reagert med sinne på tildelingen.

I Beijing og Wuhan skulle Alexander Rybak ha hovedrollen i kjempeforestillingen «Some sunny night», signert den norske komponisten Thomas Stanghelle.

Over 200 artister skulle være med i operamusikalen som var satt opp 1. og 2. november på 21st Century Theatre i Beijing, en sal som rommer 1800 publikummere.

På scenen skulle Rybak spille den nå avdøde cystisk fibrose-rammede maratonhelten Ketil Moe fra Lillesand.

- Dette prosjektet har jeg jobbet med lenge, siden før jeg ble kjent artist. Ketil Moe er en stor inspirasjonskilde for meg, sier Rybak.

Kalt inn på teppet
Ketil Moes venn, kineseren Mark Wang, ble handikappet etter en flystyrt og kom til Norge på studiestipend tildelt av dronning Sonja.

Han var en av de offisielle fakkelbærerne under OL i Beijing. Wang skulle spilles av Thomas Stanghelle.

Det er Mark Wang kinesiske myndigheter nå har kalt inn på teppet.

- Vi har fått beskjeden videreformidlet av Mark Wang. Han har vært i møter med kulturdepartementet i Kina døgnet rundt de siste dagene - sammen med den kinesiske nasjonaloperaen. Beskjeden er dessverre at det er helt uaktuelt med samarbeid med Norge og norske artister slik det er nå, sier Stanghelle til Dagbladet.