- Jeg vil gjerne ha en unnskyldning

Aspergerdiagnostiserte Merete Hoel reagerer på å bli sammenliknet med massedrapsmenn. Debatt.

REAGERER: «Det har blitt antyda at Adam Lanza (nr. tre fra høyre) hadde Asperger. Den same mistanken blei retta mot Breivik», skrev Thorvald Sirnes i en kronikk 4. januar. Artikkelforfatter Merete Hoel, som selv har diagnosen, reagerer på at Asperger blandes inn i en diskusjon om genuint asosiale og potensielt farlige mennesker. Foto: AP / NTB Scanpix
REAGERER: «Det har blitt antyda at Adam Lanza (nr. tre fra høyre) hadde Asperger. Den same mistanken blei retta mot Breivik», skrev Thorvald Sirnes i en kronikk 4. januar. Artikkelforfatter Merete Hoel, som selv har diagnosen, reagerer på at Asperger blandes inn i en diskusjon om genuint asosiale og potensielt farlige mennesker. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Noen spørsmål trenger seg på, etter lesingen av Thorvald Sirnes' kronikk fredag 4. januar: Hvorfor blander han inn en diagnose (Aspergers syndrom) han åpenbart vet svært lite om, i en diskusjon om genuint asosiale og potensielt farlige mennesker?

Andre med Aspergers får snakke for seg selv, men jeg vil som voksent menneske, debattant og mor, ha meg frabedt å bli hengt ut i media på seriøs kronikkplass med påstander om at jeg «lever i en mekanisk verden» og har «et altfor dominerende, nærmest tyrannisk, filter» mot å la meg påvirke av følelser. Hadde det vært så ille, tror jeg barnevernet hadde fratatt meg ungene, Sirnes.

Jeg vil svært gjerne ha en unnskyldning, på vegne av en hel gruppe mennesker som ikke har den psykiske lidelsen du påstår vi har. Og som oppklaring: jeg skjermer meg mot påvirkninger fordi jeg ikke har helse til å ta alt inn over meg. Mitt filter er ikke medfødt, det er tvert imot et resultat av utviklingen av min selvforståelse som nevrologisk svekket. Filteret er likevel ikke mer utviklet og tyrannisk, enn at jeg blir reelt forbannet, rent ut sagt emosjonelt opprørt, over at en seriøs forsker kan påstå det siterte om meg, min sønn, og aspergere som gruppe overhodet.

Hadde Sirnes enda hatt konkret viten om at de to barnemorderne det er snakk om, overhodet var diagnostisert med noen tilstand!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer