DEBATT

Norske verdier:

Jeg vil ha et Norge for alle

Jeg vil ha et Norge hvor man kan være norsk med eller uten hijab, et Norge hvor man kan være norsk med alle hudfarger, et Norge hvor man kan være norsk og muslim.

Nasjonaldag: Feiring av 17. mai i Oslo sentrum.
Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
Nasjonaldag: Feiring av 17. mai i Oslo sentrum. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg var 14 år gammel da Abid Raja i 1999, i beste sendetid på TV2, tok et oppgjør med Carl I. Hagen og Fremskrittspartiets retorikk.

Jeg husker at jeg satt i stua hjemme med foreldrene mine og tenkte «Endelig! Endelig er det noen sier det som det er.» For 20 år siden satte Raja skapet på plass og kalte en spade for en spade.

I høst har Abid Raja igjen satt skapet på plass, og selv om han har gått tilbake på noe av ordbruken sin, treffer Raja spikeren på hodet med sin kritikk av FrPs retorikk. At statsminister Erna Solberg kan tillate at finansministeren i hennes regjering slenger om seg med begrepet «snikislamisering», er vanskelig å begripe.

Siv Jensen brukte begrepet «snikislamisering» første gang i 2009. Men siden Frp kom i regjering har begrepet vært begravet. Helt på tampen i valgkampen i høst, da det gikk skikkelig dårlig for Frp på meningsmålingene, fant Jensen ut at det var på tide å grave det fram igjen.

Samtidig kunne man på sosiale medier og internett se annonser fra Frp som kunne fortelle «I Norge håndhilser vi på hverandre», eller «strenge krav til integrering», eller «nikab hører ikke hjemme i Norge». Annonsene virker litt underlige siden innvandring eller integrering ikke var temaer i valgkampen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.