Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nora Mørk-bildene

Jeg vil ha naken­bildene mine i fred

Det er rett og slett ikke din business.

PRIVAT: Nettvett er viktig. Men det er ikke alt.

Det betyr ikke at man plutselig kan avfeie at seksualiteten kommer i forskjellige former, med forskjellige uttrykk, og med forskjellige behov, skriver Sigrid Hvidsten.
PRIVAT: Nettvett er viktig. Men det er ikke alt. Det betyr ikke at man plutselig kan avfeie at seksualiteten kommer i forskjellige former, med forskjellige uttrykk, og med forskjellige behov, skriver Sigrid Hvidsten. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hvorfor sier ingen til Mørk at det er ufattelig dumt å oppbevare sånne bilder på telefonen sin?»

Lørdag hadde jeg kommentaren «Nora Mørk-saken er en moralsk test Norge har strøket med glans» på trykk i Dagbladet.

Etter det har jeg fått en del mail.

Flere av dem har hevdet at Nora Mørk selv er skyld i at bildene fra hennes hackede telefon er spredt. For det første har hun jo tatt bildene og deretter oppbevart dem på mobilen sin. For det andre er det jo hennes egen skyld at alle snakker om dem, det var jo hun som først gikk ut og gjorde alle oppmerksomme på at bildene eksisterte. Dette er Noras egen feil, var det flere som mente, når hun tross alt var så dum.

Privat: Sophie Elise, Nora Mørk og Hollywood-stjerna Jennifer Lawrence har alle opplevd private bilder på avveie. Og har snakket ut om det. Alle foto: Scanpix
Privat: Sophie Elise, Nora Mørk og Hollywood-stjerna Jennifer Lawrence har alle opplevd private bilder på avveie. Og har snakket ut om det. Alle foto: Scanpix Vis mer

En kommentarfeltkvinne skrev «Hadde min datter tatt bilder av seg selv og oppbevart på tlf så har hun seg selv å takke hvis de kom på avveie. Alle vet at tlf er yndige tyveriobjekter.»

Gjennomgangstonen var at det er viktig med nettvett. Og det er det. Barn og unge må tidlig læres opp i hvordan de kan beskytte seg selv på nett.

Det er selvsagt viktig. Veldig viktig.

Men det er ikke alt.

Det betyr ikke at man plutselig kan avfeie at menneskelig seksualitet kommer i forskjellige former, med forskjellige uttrykk, og med forskjellige behov.

At raushet i møte med seksualiteten er en rettighet samfunnet har tilegnet seg etter mange års kamp. Mange års hard kamp.

Og at det er en privatsak.

Det er min fordømte rett å ha så mange nakenbilder jeg bare vil på telefonen min.

Det er ikke noe andre har noe med.

Hva jeg gjør innenfor husets fire vegger.

Det er ikke noe andre har noe med.

Hva jeg ønsker å oppbevare på min datamaskin eller mobiltelefon.

Det er ikke noe andre har noe med.

Med mindre det bryter norske lover. Selvfølgelig.

Men hvordan folk velger å utøve sin seksualitet er rett og slett ikke noe andre har noe med.

«Alle har rett til respekt for privatlivet og familielivet sitt, for heimen sin og kommunikasjonen sin. (...) Dei statlege styresmaktene skal sikre eit vern om den personlege integriteten». Står det i Grunnloven. Paragraf 102.

Uansett om bildene som deles kommer fra en hacket mobiltelefon, et dataangrep eller som hevnporno fra en rasende ekskjæreste. Uansett om noen har brutt seg inn i huset ditt og stjålet polaroidbildene i nattbordskuffen.

Uansett om du er håndballstjerne, Sophie Elise, Hollywood-stjernen Jennifer Lawrence eller noen av de andre som til sin store skrekk har opplevd å få private bilder på avveie.

Det er ikke noens rett i å dele dem videre. Eller å se dem, for den saks skyld.

Det gis ikke fripass til å være drittsekk bare fordi noen glemte å kryptere korrekt.

Det er et menneskets privilegium å selv kunne kontrollere hvordan en naken kropp presenteres til andre. Og ikke minst hvem den skal presenteres til.

I dette tilfellet er det verken meg eller deg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!