- Jeg vil holde på med noe viktig

Neste gang Petter Nome er på NRK, er det som talsmann for Flyktningerådet. I går fikk han jobben som kommunikasjonssjef.

- Dette er ikke noen desperat flukt etter turbulensen i NRK, men noe jeg har tenkt på lenge. Jeg har i flere år hatt lyst på en jobb der jeg mer aktivt kan leve ut mitt engasjement. Jeg ønsker å holde på med noe viktig.

I går informerte generalsekretær Raymond Johansen sine medarbeidere om at Nome blir deres nye kollega. Både Johansen og Nome har fortid i SV.

Premissleverandør

- Med sine erfaringer vil Nome bli en ressurs for Flyktningerådet, ikke minst i det offentlige ordskiftet som premissleverandør for debatten, sier Johansen.

Nome får ansvar for en ny avdeling i Flyktningerådet som både skal drive informasjon utad og samle inn penger til organisasjonens arbeid.

- Vi trenger penger til vårt arbeid for flyktninger og internt fordrevne, og håper på stor effekt av å samle informasjons- og markedsarbeidet vårt i en avdeling, sier Johansen.

Løst fra kontrakt

Petter Nome hadde nettopp inngått en ny treårskontrakt med NRK og skulle etter planen lede en ny serie med «Sommeråpent». Så kom USAs krigstrussel mot Irak, og Nome gikk aktivt inn i kampen mot krigen. Da 60000 mennesker demonstrerte mot krig i Oslo, ledet Nome massene fra Youngstorgets balustrade. Det ble for mye for NRK-ledelsen, som «fritok» Nome fra jobben i «Sommeråpent».

- Slik situasjonen utviklet seg, tenkte jeg mer på mitt langvarige ønske om å gjøre noe annet, dette er nå tilbakelagt. Jeg ofrer ikke en dråpe svette mer på å snakke det.

Flyktningbølge

Nome er nå løst fra kontrakten med NRK og begynner i Flyktninge-rådet rett over påske.

- Dette er en god løsning for både meg og NRK, sier Nome.

- Kommer du tilbake til NRK noen gang?

- Akkurat nå er jeg kjempeglad for å ha fått en ny jobb. Men jeg håper jo på et godt samarbeid med NRK som kommunikasjonssjef i Flyktningerådet.

Petter Nomes første store sak blir trolig en massiv flyktning-strøm ut av og internt i Irak.

- Jeg vil kunne fortsette mitt engasjement i forhold til Irak. I tillegg er det helt nødvendig å fokusere på de millioner av flyktninger og internt fordrevne andre steder, sier Nome. Han viser til situasjonen i Afghanistan som er langt mer kaotisk enn det som kommer frem i media.

- Men jobben i Flyktningerådet legger vel også begrensninger på politiske utspill?

- Jeg må muligens lære å formulere meg litt mer diplomatisk.

GLAD: Petter Nome håper på godt samarbeid med sin tidligere arbeidsgiver når han tar fatt på sin nye jobb i Flyktningerådet.