Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jeg vil ikke at barna mine skal vokse opp i en sånn kultur

Det er mulig motivet er å få oppmerksomhet – og at reaksjoner som dette er en del av den ønskede effekten. Men etter å ha gremmet meg i taushet over kulturuttrykk som dette i lang tid, føler jeg at en grense er nådd.

VEKKER REAKSJONER: Teksten til russelåta «Playboy 2017» får flere til å reagere.  - Det er viktig at det ikke bare er jenter og kvinner som sier fra – også vi, ja kanskje særlig vi som er gutter og menn, har et ansvar for å si ifra. Foto: Skjermdump / Youtube
VEKKER REAKSJONER: Teksten til russelåta «Playboy 2017» får flere til å reagere.  - Det er viktig at det ikke bare er jenter og kvinner som sier fra – også vi, ja kanskje særlig vi som er gutter og menn, har et ansvar for å si ifra. Foto: Skjermdump / Youtube Vis mer
Meninger

«Er du 13, er du med. Når du suger, så gå ned» heter det i låta til russebussen «Playboy 2017». «Si meg hvor mye må jeg betale for å få no' fitte her (…) Spruter deg i trynet og vi skriker samma det,» lyder et annet vers. Det er mulig motivet med dette er å få oppmerksomhet – og at reaksjoner som dette er en del av den ønskede effekten. Men etter å ha gremmet meg i taushet over kulturuttrykk som dette i lang tid, føler jeg at en grense er nådd. For dette er nettopp det, kulturuttrykk. Og jeg vil ikke at barna mine – eller at noen barn – skal vokse opp i en sånn kultur.

Å si fra om at dette er uakseptabelt er én ting. Og det er viktig at det ikke bare er jenter og kvinner som sier fra – også vi, ja kanskje særlig vi som er gutter og menn, har et ansvar for å si ifra.

Men vi kan også gjøre mer enn å si ifra. Vi kan handle gjennom politikken. Ikke ved å sette grenser for folk ytringer, men ved å sette grenser for folks handlinger. Det gjelder for eksempel vold i nære relasjoner, seksualisert vold – og prostitusjon og menneskehandel. Hvordan vi som samfunn regulerer dette er viktig også for hvordan barna og ungdommene våre snakker om og tenker på hverandre – og om hvordan de forholder seg til sex.

Det er en av grunnene til at jeg er en tilhenger av sexkjøpsloven. Og derfor blir jeg hvert år det nærmer seg 8. mars like frustrert over de borgerlige politikerne som er faneførere for legalisering av sexkjøp, og som forsøker å bruke kvinnedagen til å kjempe for sin sak.

Selv har jeg bodd mange år i det skandinaviske landet som har den mest liberalistiske politikken på dette området, Danmark. Der ble jeg med jevne mellomrom minnet på hvordan det er når prostitusjon først og fremst diskuteres fra et forbrukerperspektiv – og hva det gjør særlig med unge menns holdninger.

I avisa Ekstra Bladet kunne man for noen år siden for eksempel finne dette leserinnlegget i sexopplysningsspalta «Spør Signe»:

«Hej Signe Vi er en flok glade fodboldspillere, der har et lille væddemål. En del af os besøger jævnligt prostituerede, og Superfransk er det helt store hit. Superfransk er oralsex uden kondom. De fleste af os mener ikke, man kan smittes med HIV ved superfransk, er det korrekt? Samtidigt er vi meget uenige omkring kønssygdomme, da vi jo alle kender herpes, syfilis m.v. Men er der nogle sygdomme/virus, som kan smitte ved denne form for sex, man ikke har behandling for, og ikke umiddelbart kan finde i test? Vi ser frem til dit svar. Mvh de lystige serie 3 drenge»

Signes svar lød sånn her:

«Kære Lystige Serie 3-drenge Ubeskyttet oral-sex er usikker sex. (…) Så dem, der mener, at man ikke kan blive smittet med HIV, når de får superfransk har altså tabt væddemålet. (…) Lad os lige lave et lille regnestykke. En jævnt godt besøgt sexarbejder kan måske klare 8 superfransk-kunder om dagen, 5 dage om ugen (vi antager at hun holder weekenden fri) , 50 uger om året (lidt ferie har hun også) - det er altså mindst 2000 mænd, der kommer i hendes mund på et år. Disse mænd har sandsynligvis besøgt andre sexarbejdere før hende, og hun været i gamet længere end et år, og er hun fra et østeuropæisk eller afrikansk land, ja så øges sandsynligheden for at få en kønssygdom nærmest eksplosionsagtigt. Sagt på en anden måde, du går ikke bare i seng med den søde sexarbejder, der gerne giver dig superfransk, hvis du lige betaler en smule mere, du går i seng med ti-tusindevis af potentielle smittebærere. Summa summarum: Jeg kan bestemt ikke anbefale jer at dyrke nogen former for ubeskyttet sex med en sexarbejder. Kærlig hilsen Signe»

Mitt klare inntrykk etter å ha bodd i og besøkt Danmark er at dette dessverre ikke er noe ekstremtilfelle, men tvertimot ganske representativt for måten man diskuterer og (ikke) problematiserer prostitusjon.

Den aktuelle russebuss-låta fra Bergen minner oss om at vi heller ikke i Norge kan slå oss på brystet. Vi har noen dypt problematiske holdninger som må konfronteres og møtes med en kombinasjon av fordømmelse, kunnskap og opplysningsarbeid. Men vi er fortsatt der at vi som samfunn reagerer på slike kulturuttrykk, i stedet for å riste på hodet og gå videre. Og vi er ikke der at slike kvinne- og menneskefiendtlige holdninger er en del av mainstream-kulturen. Sånn vil jeg at det skal fortsette å være. Derfor håper jeg også at kvinnebevegelsen og alle vi som solidariserer med den klarer å beholde den norske sexkjøpsloven – og at den fortsetter å spre seg til andre land.

Vi ses i 8. mars-tog neste uke!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media