Thorvald Stoltenberg om Nini:

- Jeg vil ikke at sorgen skal gå over. Jeg vil ha den med meg resten av mitt liv

Thorvald Stoltenberg ville ikke at datteren skulle bli husket som en «riksnarkoman». Derfor ba han Lars Lillo-Stenberg skrive bok om henne.

SAVNER HENNE: Thorvald Stoltenberg tenker på datteren Nini hver dag. Han får støtte av kjæresten og regissør Anja Breien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAVNER HENNE: Thorvald Stoltenberg tenker på datteren Nini hver dag. Han får støtte av kjæresten og regissør Anja Breien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er klart at du føler sorg...

Thorvald Stoltenberg har lent seg framover i den svarte skinnstolen på forlaget Gyldendals møterom. Ved siden av ham sitter artist Lars Lillo-Stenberg. I dag kommer boka «Nini», som Lillo-Stenberg har skrevet om sin ungdomsvenn Nini Stoltenberg.

Og far Thorvald Stoltenberg forteller om hvordan han har opplevd de fire åra etter at datteren døde. Sorgen.

- Jeg har fått mye trøst av folk som sier at det går over. Men jeg vil ikke at sorgen skal gå over. Jeg vil ha den med meg resten av mitt liv, sier Stoltenberg.

ALVORLIG: Thorvald Stoltenberg sammen med musiker og nå også forfatter, Lars Lillo-Stenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALVORLIG: Thorvald Stoltenberg sammen med musiker og nå også forfatter, Lars Lillo-Stenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tenker på henne hver dag, og jeg har lyst til det. Jeg er ikke redd sorgen. Men jeg merket at etter at hun var død, var det en redsel som forsvant. Uhyggen for at det kunne skje henne noe, sier Thorvald Stoltenberg.

- Full av latter

Før snakket han med datteren Nini i telefonen hver dag. Nå tenker han på henne hver dag.

- Hun var så levende. Noe av det mest levende menneske jeg har kjent. Full av latter. Du kunne ikke tenke deg at hun skulle dø, sier Stoltenberg.

Han sier at det er fint, men tungt, at boka kommer. Det er ei bok han ba Lars Lillo-Stenberg om å skrive. Musikeren var venner med Nini Stoltenberg fra de gikk sammen på Steinerskolen på Hovseter i Oslo, på slutten av 70-tallet.

- Jeg var opptatt av at hun ikke skal bli husket først og fremst som narkoman, en slags riksnarkoman. Og jeg søkte en forfatter som skjønte det. Derfor kontaktet jeg Lars, sier Stoltenberg.

Og da Lars Lillo-Stenberg gikk i gang med boka, var det ikke ei bok om døden han ville skrive. Men ei bok om livet.

- Nini var jo livet på mange måter, sier Lillo-Stenberg.

De møttes for første gang da han var femten år. Han beskriver Nini som «stjerna» i gjengen. Hun var den som kunne vade uti vannet med klærne på for å berge båten som hadde slitt seg da de var på hyttetur.

- En rasløshet

- Hun var en man fikk lyst til å være sammen med, inkluderende, åpen, sier han.

Men i arbeidet med boka, lå jo det store spørsmålet under: Hvorfor begynte Nini Stoltenberg med heroin i slutten av tjueåra, mens broren Jens seinere ble statsminister og søsteren Camilla lege og direktør på Folkehelseinstistuttet?

- Hun hadde en slags rastløshet i seg, noe hektisk. Allerede første gang vi møttes var hun klar over hasjpipa var i rommet. Jeg hadde allerede prøvd litt hasj, og syntes det var spennende å snakke om det, sier Lillo-Stenberg.

Han fant ikke fant noe klart svar på hvorfor Nini Stoltenberg fikk det så vanskelig liv.

Men i arbeidet med boka så han at venninna også hadde en annen, skjørere side som han ikke hadde sett i ungdommen, noe spesielt storesøster Camilla Stoltenberg fortalte om.

- Folk som var enda tettere på henne enn meg, så en annen, sårbar side, en mørkere og mer hemmelighetsfull side. Det kommer fram i samtalene med Camilla at Nini var et ganske sårbart barn, sier Lillo-Stenberg.

- Søster med rusproblemer

For Lars Lillo-Stenberg har arbeidet med boka hatt en spesiell betydning.

Han forteller i boka at hans yngre halvsøster Jeanette Lillo-Stenberg er rusmisbruker og bruker i dag legemiddelet metadon. Hun kjente også Nini Stoltenberg.

Søsteren er innforstått med at hennes historie kommer fram i forbindelse med boka, men ønsker ikke selv å fortelle den.

SAMTALE: Thorvald Stoltenberg og Lars Lillo-Stenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAMTALE: Thorvald Stoltenberg og Lars Lillo-Stenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var far som tok på seg det tyngste, ikke helt ulikt Thorvald, sier Lillo-Stenberg, som selv likevel har hatt sterke opplevelser med søsteren.

- Å redde et menneske fra en overdose, får henne inn på avrusing, ha en varm og nær opplevelse, og så se at det uka etter så er det på'n igjen...

For familien betydde det mye da familien Stoltenberg sto fram.

«Særlig dette med skam, det fantes så mange usynlige familier hvor folk ikke snakket sammen i det hele tatt. Du snakket ikke med naboen om sånt. Etter at Stoltenberg-familien sto fram, hevet dette livskvaliteten for mange,» sier Jeanette Lillo-Stenberg i boka.

Telefonen

Thorvald Stoltenberg innrømmer at han selv har tenkt på hva han kan ha gjort feil.

- Jeg tenkte naturligvis i lange tider på hva det skyldes. Men jeg kom til at jeg kan ikke bruke mer tid på det. Men heller hva kan jeg gjøre for å hjelpe henne? Dermed kunne jeg ikke fortsette å ta opp dette spørsmålet med hvordan det skjedde, sier Stoltenberg.

Han husker hvordan han fikk vite at datteren hadde begynt med heroin. Han var utenriksminister, og var i forhandlinger på Balkan da han fikk en telefon.

- Så reiste jeg hjem med det første flyet. Jeg satt meg ned og laget en toårsplan med Nini. To år ble tjue år, sier Stoltenberg.

I boka beskriver han fortvilelsen over Ninis rusproblemer, hvordan han måtte reise ut for å finne henne, frykten for at hun skulle dø. «Jeg lurte av og til på om jeg ville greie det,» sier han i boka. Men han ga aldri opp.

- Nei, jeg ga aldri opp. Og det visste Nini, sier Stoltenberg.

- Nesten lammet av fortvilelse

Thorvald Stoltenberg ble den som fulgte opp datteren mest i det daglige, men fortvilelsen delte han med kona Karin Stoltenberg.

- Hun var så fortvilet at hun nesten var lammet. Hun var en sterk kvinne, men hun tok det nok psykisk hardest av alle, sier Stoltenberg.

Det var i 2001 at Nini Stoltenberg og familien fortalte om rusmisbruket, i TV 2-programmet «Rikets tilstand». Etter det ble Nini Stoltenberg en viktig påvirkning i den norske rusdebatten, slik Dagbladet har skrevet om.

- Jeg håper at det har hatt innflytelse i den forstand at skammen, ikke bare for brukerne, men også for familie, kanskje er noe redusert ved at vi gikk ut, sier Stoltenberg.

Blir bedt om råd

Familien gikk ut fordi det etter hvert var mange som visste noe, og de ville fortelle historien selv. Seinere har Stoltenberg blitt en viktig forkjemper for en radikal og raus ruspolitikk.

- I etterpåklokskapens lys tror jeg at det absolutt har hatt en betydning for å folk til at vi snakket om det, sier Stoltenberg.

Han forteller at seinest kvelden før ringte en mann og ba ham om råd.

- Jeg er ikke i stand til å gi råd. Ikke alle narkomane er like. Men jeg sier en ting, sier Thorvald Stoltenberg og lener seg fram over bordplata:

- Ikke gi opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer