Jeg vil ikke ha jobben med å plukke ut de 8000 som får reise til Norge

Da ville jeg ha måttet gråte enda mer enn jeg gjør når jeg ser de bildene og reportasjene vi får daglig.

Blir berørt: Det å se barn, kvinner og menn stuet sammen på farkoster som ikke burde vært sendt ut fra land, gjør noe med meg også. Jeg ønsker å hjelpe så mange som mulig, skriver Halvar Rønneberg. Foto: Scanpix.
Blir berørt: Det å se barn, kvinner og menn stuet sammen på farkoster som ikke burde vært sendt ut fra land, gjør noe med meg også. Jeg ønsker å hjelpe så mange som mulig, skriver Halvar Rønneberg. Foto: Scanpix.Vis mer
Meninger

Noen stiller av og til spørsmål om hva slags menneskesyn jeg og mange med meg i Fremskrittspartiet har, som så rått og brutalt kan si nei til å ta imot flere flyktninger til Andøy kommune eller til nasjonen Norge. Om vi virkelig ikke har hjerterom for andre mennesker. Om vi virkelig ikke tar innover oss virkeligheten i våre relativt nære områder i Italia, Hellas og Makedonia.

Nå skal jeg ikke gå inn på de tragiske bildene, reportasjene, beskrivelsene som vi ser i alle landets aviser og mediehus. Disse lyver ikke. La meg bare si her at jo, jeg tar dette innover meg, og jo, jeg kjenner meg oppgitt fra tid til annen, og jo, jeg ønsker å hjelpe. Det å se barn, kvinner og menn stuet sammen på farkoster som ikke burde vært sendt ut fra land, eller myndighetspersoner bruke køller, tåregass osv. mot flyktningene, gjør noe med meg også. Og jeg ønsker å hjelpe så mange som mulig.

Men det tror jeg at vi aller best kan gjøre i flyktningenes nærområder. Jeg tror ikke at selv om vi tar imot 8000 til Norge, vil dette hjelpe alle de som ikke er like heldige og får reise hit. Jeg vil ikke ha jobben med å plukke ut de 8000 som får reise hit til Norge. Da ville jeg ha måttet gråte enda mer enn jeg gjør når jeg ser de bildene og reportasjene vi får daglig.

Andøy kommunestyre har sagt at vi skal ta mot 88 flyktninger til Andøy i løpet av 2015/2016. Dette er en stor økning i antall flyktninger fra det vi opprinnelig vedtok, med 30 flyktninger i 2015 og tilsvarende i 2016. Dette var et vedtak Frp var med på, og de som husker begrunnelsen for at Frp i 2014 sa ja til dette, husker sikkert at dette var fordi det alt satt over 5000 i mottak, som var innvilget opphold, men som ikke kommer ut av mottakene. Vi mente den gang at da måtte norske kommuner hjelpe til for å få disse menneskene ut for å bli integrert.

Det som nå skjer er at vi i tillegg til køen som allerede er i mottakene, tar inn ytterligere 8000 på toppen av de 5000 som alt er i norge. Disse blir i dag glemt. Og vil fortsatt sitte i mottakene.

Når Andøy Frp sa nei til mottak av 18 flere flyktninger i vår, er dette begrunnet ut fra at en vedtar en sak uten å se for seg konsekvensene av vedtaket. Vi stilte mange spørsmål rundt dette i kommunestyret. Det gjør vi fortsatt.

Er det plass i skoleverket? Er det bare Andenes som skal motta flyktninger? Er vårt helsevesen rustet i Andøy? Legevakta er fortsatt på Stokmarknes 130 km unna. Har vi tilgang på psykologer, psykriatrere, har vi boliger, har vi nok helsesøstre, har vi kriseplaner i tilfelle uønskede situasjoner skjer, som opprør i eller rundt en flyktningebolig? Har vi arbeidsplasser som disse menneske kan få, har vi en god nok språkopplæring, har vi et integreringsprogram som ivaretar alle de behov som både Andøysamfunnet og flyktningene har? Har Andøy kommune økonomi til å etablere nødvendige nye tilbud? Hva skjer om tre-fire år, når integreringstilskuddet til kommunen blir trappet ned og etterhvert blir bort? En kunne stilt mange flere spørsmål. Men jeg stopper her.

I kommunestyret ble det sagt at dette har vi ikke oversikt over ennå, men at kommunestyret skulle få en ny budsjettreguleringsak om dette senere. Det er det samme som at en ikke har noen anelse om hvilke tilbud som må svekkes som følge av at en her får kostnader som ikke blir dekket inn av integreringstilskuddet.

Selv om Andøy Kommune de siste årene har hatt en form for overskudd på integreringstilskuddet, er ikke flyktninger noe en egentlig skal ha overskudd av. Statistisk sett mottar kommunene ca. 90 - 95 prosent av det det reelt koster (jamfør Jonas Gahr Støres utsagn på NRKs valgsending nylig). Det vil si at kommunen må finne dekning innen eget budsjett på de resterende 5 prosent. Det er mulig at det ikke er sånn i Andøy. Men her har kommunestyret egentlig aldri fått en oversikt over alle kostnader og inntekter knyttet til flyktningetjenesten, helse, skole, administrasjon osv.

Andøy Frp vil derfor også fremover si nei til mottak av flere flyktninger, frem til vi vet alle konsekvenser av dette. Vi kan ikke godta at tilbudet til egne innbyggere skal reduseres innen barn, ungdom, eldre, uføre, kronikere. Men vi stiller gjerne solidarisk opp for å hjelpe flyktningene mer i nærområdet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.