Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kroppspress

Jeg vil ikke høre om slankekuren din

Det er forsvinnende få som klarer å gå ned i vekt og bli der. I stedet for en evig jo-jo-slankekur, bør vi tilstrebe best mulig helse i den kroppen vi har.

NEI TIL FETTSKAM: Jeg ønsker meg en verden hvor fysisk aktivitet er en feiring av hva kroppen kan gjøre, i stedet for en straff for hva vi har spist. Ii stedet for å slanke oss så bør vi tilstrebe best mulig helse i den kroppen vi har, skriver innsenderen. Foto: Shuttertsock / NTB Scanpix
NEI TIL FETTSKAM: Jeg ønsker meg en verden hvor fysisk aktivitet er en feiring av hva kroppen kan gjøre, i stedet for en straff for hva vi har spist. Ii stedet for å slanke oss så bør vi tilstrebe best mulig helse i den kroppen vi har, skriver innsenderen. Foto: Shuttertsock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Aud Jektvik
Aud Jektvik Vis mer

Vi lever i en diettkultur hvor barn helt ned i femårsalderen syns de er for tjukke, og sier at de vil slanke seg for å bli bedre likt av venner.

Barn trenger forbilder rundt seg som lærer dem å ha et positivt forhold til mat. Husk at det du sier må henge sammen med hva du gjør. Det hjelper lite å si at barna skal spise variert og sunt hvis du selv konstant er på slankekur.

Når man ikke kobler skam og moral til spisevaner blir ingen matvarer «forbudt», og man forebygger spiseforstyrrelser. Det er også bevist at det å påføre noen skam, ikke får dem til å bli tynnere. Man får verken bedre spisevaner eller lyst til å være aktiv av å bli hetset. Tvert imot så fører det til dårligere helse, isolasjon, passivitet og dårlig selvtillit.

Vi vet også at slanking ikke virker. Det er forsvinnende få som klarer å gå ned i vekt og bli der, og jojoslanking er ikke bra for kroppen. Sats i stedet på HAES (health at every size), som går ut på at i stedet for å slanke oss så bør vi tilstrebe best mulig helse i den kroppen vi har. Man tar best vare på det man er glad i. Dette gjelder kroppen vår også. God fysisk og psykisk helse skapes med lystbetont aktivitet, og ikke med frykt og trusler.

Jeg ønsker meg en verden uten slankepress og fettskam. En verden hvor fysisk aktivitet er en feiring av hva kroppen kan gjøre, i stedet for en straff for hva vi har spist.

Jeg vil slippe å høre at mennesker sier at de er feite uten å være det, og bruke feit som et synonym for lat, stygg eller dum. Vi bør glede oss over mangfoldet i kroppsstørrelser og fasonger i stedet for å hetse de av oss som ikke passer inn i det smale skjønnhetsidealet. Alle kropper er gode kropper.

Jeg vil at vi skal snakke om noe annet enn hva man ikke skal spise, og om man har «fortjent» mat i dag. Alle fortjener mat!

Har du lagt merke til hvor ofte samtaler handler om hva man ikke skal spise, eventuelt om man har gjort seg fortjent til å spise noe fristende? Det er triggende for de av oss som har spiseforstyrrelser, og bidrar til å skape spiseforstyrrelser hos dem som ikke allerede har det.

Når vi ikke snakker om slanking, får vi mye mer tid til å snakke om andre og mer interessante tema. Jeg håper på å ha mange flere koselige, inspirerende og lærerike samtaler framover. Men jeg vil ikke høre om slankekuren din.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!