- Jeg vil ikke sitte i fengsel for noe som ikke har skjedd

Aktor har lagt frem påstand om fengselsstraffen.

SINT: Odd Nerdrum frykter han kan bli utsatt for det han hevder er et justismord. I dag er tredje og siste dag i retten. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
SINT: Odd Nerdrum frykter han kan bli utsatt for det han hevder er et justismord. I dag er tredje og siste dag i retten. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): I retten i dag holder aktor Asbjørg Lykkjen og forsvarer Pål Berg sine avsluttende prosedyrer.

Aktor Asbjørg Lykkjen er akkurat ferdig med å presentere påtalemyndighetens syn på straffutmålingen i ankesaken mot Odd Nerdrum.

- Påtalemyndighetenes påstand er at tiltalte ilegges en fengselstraff på to år og ti måneder, samt å betale saksomkostninger på kroner 50 000, sa Lykkjen.

Tilfeldigheter I sin vurdering av straffeutmålingen la hun vekt på at det er skjerpende omstendigheter at Nerdrum, etter påtalemyndighetenes syn, har gjort mye for å skjule sine handlinger, og at muligheten for å oppdages var svært liten.

- Det er kanskje rene tilfeldigheter som gjorde at bankboksen ble oppdaget, sa Lykkjen.

I forkant av prosedyrene ble det langt frem enkelte beviser, blant annet gjorde Berg et forsøk på å få tak i Nerdrums kontakt i Raifeisen Bank i Østerrike, der Nerdrum hadde sin mye omtalte bankboks.

- Justismord Like før aktor Lykkjen skulle starte sin prosedyre i dag formiddag, ble Nerdrums kone Turid Spildo oppringt av den østerrikske banken, og gjorde tegn til Berg om at han måtte snakke med vedkommende.

Berg svarte Spildo at det ikke var behov for å snakke mer med banken. Da ble Nerdrum sint og utbrøt:

- Jeg vil ikke sitte i fengsel for noe som ikke har skjedd. Det skal ikke skje noe justismord her. Nå er jeg sint, sa maleren, før advokaten tok telefonen og gikk ut på gangen.

Sprikende forklaringer Aktor Lykkjen er akkurat ferdig med sin avsluttende prosedyre der hun som ventet la vekt sprikende og endrede forklaringer fra både Nerdrum, Spildo, Nerdrums galleri i New York og flere av Nerdrums tidligere advokater.

- Helt fra skattemyndighetene begynte å etterforske saken har det vært en mengde endringer i forklaringene. Det er et gjennomgående moment, både i muntlig og i stor grad skriftlig dokumentasjon.

AKTOR: Asbjørg Lykkjen har i dag lagt frem sin avsluttende prosedyre i Borgarting lagmannsrett. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
AKTOR: Asbjørg Lykkjen har i dag lagt frem sin avsluttende prosedyre i Borgarting lagmannsrett. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

Turid Spildo satt på tilhørerbenken sammen med de to sønnen Øde og Bork Nerdrum Spildo, og var tydelig preget mot slutten av aktors prosedyre.

Siste dag På mandag forklarte kunstneren seg i retten og erklærte seg ikke skyldig.

Samme dag fortalte han også at han ikke har solgt et eneste bilde siden forrige rettssak og at han frykter ryktet som kunstner kan være ødelagt.

Nerdrum har siden mandag møtt i Borgarting lagmannsrett etter han anket dommen fra Oslo tingrett. Der ble han dømt til to års ubetinget fengsel for grovt skattesvik.

I dag er tredje og siste dag i ankesaken.

STØTTE: Nerdrum får god støtte fra kona Turid Spildo, som i går vitnet i ankesaken. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
STØTTE: Nerdrum får god støtte fra kona Turid Spildo, som i går vitnet i ankesaken. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer