- Jeg vil ikke være med på at barna skal styre alt. Det er bare barn. Det er vi voksne som skal bestemme

Jon Almaas (46) tar et oppgjør med den moderne livsstilen.

FESTEN ER IKKE OVER: I dag er det 15 år siden det aller første «Nytt på nytt»-programmet ble sendt på NRK. Hvor lenge han skal fortsette, vet ennå ikke programleder Jon Almaas (46). Sending på fredag blir det i alle fall. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FESTEN ER IKKE OVER: I dag er det 15 år siden det aller første «Nytt på nytt»-programmet ble sendt på NRK. Hvor lenge han skal fortsette, vet ennå ikke programleder Jon Almaas (46). Sending på fredag blir det i alle fall. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - De fleste idrettsutøvere gir seg på topp, det er det mest stilrene. Men jeg er litt usikker på hvor den toppen er, sier Jon Almaas (46) til Dagbladet.

Stillingen hans er snart liggende i den gulorange sofaen på NRK. Almaas begynte i sittende. Vi har vært gjennom hans musikk- og treinteresse. Hans forhold til barneoppdragelse, trening og det nyoppstartede aksjeselskapet Alm-tec.

Mer om det siden, for i dag er det 15 år siden den aller første «Nytt på nytt»-sendinga på NRK. Almaas har ledet programmet gjennom en tredjedel av sitt liv, men hevder likevel at han ikke vet hvor lenge han skal fortsette.

- Vi har ikke hatt noen langstidsplan for hvor lenge vi skal holde på. Det eneste jeg kan si er at jeg har lyst til å gi meg før seerne gir seg. Jeg har ikke lyst til å holde på når jeg ikke syns det er gøy å sitte i studio og lage «Nytt på nytt» lenger, sier Almaas og fortsetter:

- Akkurat nå har vi høye seertall og jeg syns det er gøy, men tanken på at jeg skal gjøre det samme om... jeg merker jo at jeg har holdt på i 15 år, liksom. Og hvis jeg skal gjøre noe annet mens jeg fremdeles kan gå på to bein, må jeg få ut finger'n.

- Så det kan hende vi får se deg i andre program?

- Ja, det kan hende. Det kan hende jeg er ferdig med fjernsyn, og trekker meg tilbake, flytter ut i skauen, svarer Almaas som synes det «høres voldsomt ut» å holde på med «Nytt på nytt» etter passerte 50, som er om tre år.

- Ett år fri Førstekommende fredag sendes det 411. programmet. Han husker de første sendingene best, og de fra 2002 til i dag beskriver han som en grøt han ikke kan skille. Almaas har bare vært borte én gang (da familien var på ferie i Florida, og Bård Tufte Johansen steppet inn). Ikke en gang da hans to barn kom til verden droppet han sendinger.

Han trekker fram at han gjerne skulle vært skogsarbeider i stedet for programleder, men innrømmer at det ikke er spesielt realistisk å få med familien ut av Oslo.

Etter flere spørsmål letter han på sløret om drømmen etter «Nytt på nytt».

- Det jeg kunne hatt aller mest lyst til å gjøre er å ta ett år fri, og fått musikkundervisning på piano, gitar, trompet, panfløyte, munnharpe og trekkspill. Og trene. Bare hatt tid til å gjøre bare det jeg vil. For det er jo de tingene jeg egentlig vil. I Florida, fordi det høres fristende ut å være der. Spille golf, munnharpe og bare kose meg, sier Almaas.

Gradvis har seertallet steget fra 609 000 i snitt i 2000, til 1 140 000 i snitt i år. Det mest sette programmet ble sendt 14. november 2003. 1 516 000 seere satt benket da det ble fleipet om Anne-Kat. Hærlands fyllekjøring.

Til tross for høye seertall i dag, fikk programmet en røff start. Dagbladets anmelder Håkon Moslet trillet terningkast én, kalte det «et mageplask av en premiere» og syns det var et «famlende konsept».

Almaas tok ikke kritikken spesielt tungt, og mener den var verre for andre enn ham selv.

- Jeg kom ingensteds fra, hadde ikke gjort noe på tv før. Jeg sa at jeg lover ikke noe. Jeg syntes ikke programmet hørtes morsomt ut, syntes ikke Knut og Anne-Kat. var morsomme, men sa at jeg godt kunne lede programmet. Jeg hadde ikke solgt inn meg selv så veldig høyt, sier Almaas.

Aksjeselskap I høst opprettet han aksjeselskapet Alm-tec as. 100 000 kroner er spyttet inn som startkapital, og kona Ellen Christin Heider er oppført som varamedlem.

Almaas forteller at dette er en drøm som går i oppfyllelse, og at navnet fant han på som økonomistudent i USA da han laget en «sammenbrettbar fugl» og en «golfkøllevasker». Samtidig påstår 46-åringen også her at han ikke har noen konkrete planer for firmaet.

I Brønnøysundregistrene er selskapet derimot oppført med følgende formål: «Foredrag, motivasjon, treningsveiledning, møteledelse, konferansiervirksomhet samt deltakelse i andre selskaper»

- Det ville vært naturlig å tenke at jeg skulle drive med noe innen programledelse, som er det jeg kan, men navnet passer ikke helt til den type virksomhet. Foredragsvirksomhet driver jeg med uansett, jeg er selvstendig næringsdrivende, sier han og fortsetter:

- Tidligere har planen vært å starte et firma med en annen person om motivasjon og trening, trivsel på arbeidsplassen, men det har tatt en annen vending, sier Almaas uten å ville si noe mer om aksjeselskapet.

Det han derimot vil være mer konkret på er hans hang til tre og sagflis. Boden er full av verktøy, og han tilbringer så mye tid han kan med NRKs møbelsnekkere. Almaas forteller at han blir provosert av at man hele tida skal kjøpe nye ting, og liker bedre å lage dem selv, blant annet har han snekret seng til datteren.

- Provosert Og det er flere sider ved den moderne livsstilen som irriterer ham.

- Og blir provosert da barna åpner kjøleskapet bare for å se om det er noe de gidder å spise der, sier Almaas.

- Hvordan er du som far?

- Ganske streng, men grei. Jeg liker ikke dill-dall. Når det er mat, er det mat . Hvis ikke blir jeg sur. Og de må yte hjemme for å få ukelønn, sier Almaas.

Selv måtte han vaske og lage middag en dag i uka som barn. I hans hjem på Vinderen har de vaskehjelp, og der han selv fikk for store fotballsko fra loppemarked, får hans to barn det de trenger av sportsutstyr. Men de får også klare grenser.

- I dag er det så mange som syns barna er så fantastiske, barna får styre alt. Slik var det ikke da jeg vokste opp. Da var det foreldrene som styrte, og vi hang på. Nå tilpasses jobben barna, og foreldre klager på for mye lekser fordi barna står på slalåm fire ganger i uka, sier Almaas tydelig engasjert.

- Jeg vil ikke være med på at barna skal styre alt. Det er bare barn. Det er vi voksne som skal bestemme.